Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αφήνουν πίσω τους τουλάχιστον 3 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Υεμένη: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αφήνουν πίσω τους τουλάχιστον 3 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως η επίθεση στην Υεμένη αφορά «στρατιωτικούς στόχους των Χούθι» - Ο Νετανιάχου κάνει λόγο για «άμεση απάντηση» στον θάνατο Ισραηλινού σε επίθεση drone στο Τελ Αβίβ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, δήλωσαν οι Χούθι. Η είδηση έρχεται μία ημέρα αφότου η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για μια πολύνεκρη επίθεση στην ισραηλινή πόλη Τελ Αβίβ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν «στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι» στην περιοχή του λιμανιού Hodeidah της Υεμένης το Σάββατο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την ενέργεια «άμεση απάντηση» στον θάνατο ενός 50χρονου Ισραηλινού σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι στο Τελ Αβίβ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ πλήττει την Υεμένη, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Υπόσχεση για απάντηση

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah TV που διοικείται από τους Χούθι δήλωσε ότι τα πλήγματα είχαν ως στόχο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν 87, οι περισσότεροι από τους οποίους υπέστησαν «σοβαρά εγκαύματα».

«Έχουμε προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο με αυτόν τον εχθρό…»

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε ότι τα πλήγματα έπληξαν επίσης πολιτικούς στόχους και έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Ο ίδιος κατήγγειλε αυτό που είπε ότι ήταν «βάναυση ισραηλινή επίθεση» με στόχο να αυξήσει τα «δεινά του λαού της Υεμένης» και να πιέσει την ομάδα να σταματήσει την υποστήριξή της στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, Γέχια Σαρί, υποσχέθηκε να απαντήσει στο χτύπημα, λέγοντας ότι οι Χούθι δεν θα διστάσουν να πλήξουν τους «ζωτικούς στόχους» του Ισραήλ και προειδοποιώντας ότι το Τελ Αβίβ – μια μεγάλη πόλη που φιλοξενεί δεκάδες διπλωματικές αποστολές – εξακολουθεί να μην είναι ασφαλές.

«Έχουμε προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο με αυτόν τον εχθρό μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα και να αρθεί ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Σαρί.

Υεμένη

Εικόνα από την καταστροφή στο λιμάνι Hodeidah

«Δεν είναι ένα αθώο λιμάνι»

«Χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εισόδου για θανατηφόρα όπλα που προμηθεύει το Ιράν στους Χούθι», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το λιμάνι Hodeidah χρησιμοποιήθηκε επίσης για επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Δεν είναι ένα αθώο λιμάνι», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι η επιχείρηση, η οποία έπληξε στόχους 1.800 χλμ. από τα σύνορα του Ισραήλ, δείχνει στον εχθρό ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρά τις απειλές.

«Κάνει σαφές στους εχθρούς μας ότι δεν υπάρχει μέρος στο οποίο δεν θα φτάσει το ‘μακρύ χέρι’ του κράτους του Ισραήλ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι το σύστημα αεράμυνάς του αναχαίτισε στη συνέχεια έναν πύραυλο που πλησίασε από την Υεμένη. «Το βλήμα δεν πέρασε σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο IDF.

Σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή, οι αντάρτες Χούθι ανέφεραν ότι εκτόξευσαν «έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων» προς το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η ομοβροντία «πέτυχε τους στόχους της με επιτυχία».

«Θα συνεχίσουμε…»

Η οργάνωση δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επιχείρηση εναντίον «σημαντικών στόχων» στην περιοχή Umm al-Rashrash, που ονομάζεται επίσης Eilat, μια ισραηλινή πόλη στις ακτές του Κόλπου της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η απάντηση στην ισραηλινή επίθεση εναντίον της χώρας μας έρχεται αναπόφευκτα και θα είναι τεράστια και μεγάλη», προειδοποίησαν οι αντάρτες Χούθι στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον ισραηλινών, αμερικανικών και βρετανικών πλοίων μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την «πολιορκία» της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν επίσης απάντηση στα περίπου 200 βλήματα που έχει εκτοξεύσει η ομάδα των ανταρτών προς το Ισραήλ από τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Από την έναρξη του πολέμου, η οργάνωση της Υεμένης στοχεύουν τακτικά το Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίζονται από την άμυνα του Ισραήλ ή των συμμάχων του.

Ωστόσο, οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή —στην οποία τραυματίστηκαν επίσης 10 άνθρωποι— πραγματοποιήθηκε από ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ικανό να «παρακάμπτει τα συστήματα αναχαίτισης του εχθρού».

Οι Χούθι έχουν επίσης επιτεθεί τακτικά εναντίον αμερικανικών στόχων και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Ελπίζουμε κάποιο από τα παιδιά ή και όλα να είναι μέλη του Ολυμπιακού»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, μίλησε μετά τη φιλική νίκη του Ολυμπιακού επί της Μέχελεν (2-0) και στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρουσία των «μικρών» της Κ19 στην προετοιμασία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024