Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πάνω από 100 κτηνίατροι ξεκίνησαν ελέγχους στη Θεσσαλία
Περισσότεροι από 100 νέοι κτηνίατροι θα πραγματοποιήσουν ελέγχους για τυχόν κρούσματα πανώλης, στη δεύτερη ζώνη επιτήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 κτηνοτροφικές μονάδες.
Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τους ελέγχους τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων που μετέβησαν στη Θεσσαλία από όλη τη χώρα, με τον συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας, μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν.
«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με τον γγ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.
Σημειώνεται, πως από σήμερα περισσότεροι από 100 νέοι κτηνίατροι θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στη δεύτερη ζώνη επιτήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 κτηνοτροφικές μονάδες.
Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση
Τι θα γίνει αν εντοπιστεί κρούσμα
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Εάν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.
Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.
Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των Αρχών προκειμένου να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Ήδη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές των νομών Τρικάλων και Λάρισας και για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου, αλλά και για την προσπάθεια προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κουρέτας υπέγραψε απόφαση, η οποία προβλέπει την απαγόρευση -για οποιονδήποτε λόγο- μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
Απαγορεύεται, επίσης, η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Τα άμεσα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η δημιουργία ζώνης επιτήρησης έως και 10 χιλιόμετρα και η απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων. Η διακίνηση γάλακτος, πάντως, συνεχίζεται κανονικά με υψηλή παστερίωση ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Τι είπε η Παγώνη
«Δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο, δε μεταδίδεται. Όμως με τα ζώα είναι ένα πρόβλημα, γιατί πολλά ζώα εκεί στην περιοχή της Θεσσαλίας είχαν προβλήματα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή», είπε στο MEGA, η Ματίνα Παγώνη.
- «The Bibi Files»: Το ντοκιμαντέρ που μισεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γίνεται φιναλίστ των Όσκαρ
- Γαλλία: 8 άτομα καταδικάστηκαν για τον φόνο του εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί
- Θεσσαλονίκη: Ανάγκασαν μαθητή σε σχολική εκδρομή να πιει ποτό με ακαθαρσίες
- Live από το inSports και το Megaplay το Ολυμπιακός – Γλυφάδα
- Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι μνηστήρες της μεσαίας τάξης
- Ολυμπιακός: Όποιος νομίζει ότι η Λαμία είναι εύκολος αντίπαλος…