Ολυμπιακοί Αγώνες: Το rebranding και οι απαντήσεις στους… haters
Το νέο μοντέλο που ακολουθεί η ΔΟΕ – Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πιστεύουν ότι νίκησαν τους haters και τους διαχρονικούς αμφισβητίες τους, σύμφωνα με το Politico.
Για δεκαετίες, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο χαρακτηριζόταν από αντιπαραθέσεις σχετικά με τη ζημιά των δημόσιων οικονομικών, αφήνοντας πίσω αχρησιμοποίητα γήπεδα και παρέχοντας στους κατοίκους λίγα οφέλη – αλλά πολλή αναστάτωση. Τώρα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εκτιμά ότι έχει χτυπήσει τη λύση.
«Δεν είναι δουλειά μιας πόλης ή μιας περιοχής να προσαρμοστεί στους Αγώνες. Εναπόκειται στους Αγώνες να προσαρμοστούν σε μια πόλη και μια περιοχή», δήλωσε ο Christophe Dubi, εκτελεστικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνέντευξή του στην έδρα της ΔΟΕ στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.
Για μεγάλο μέρος αυτού του αιώνα, οι πιθανοί οικοδεσπότες εξέτασαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είδαν το κόστος και είπαν: Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Σε μέρη όπως το Κάλγκαρι, το Ίνσμπρουκ και το Αμβούργο, τα δημόσια δημοψηφίσματα ανέτρεψαν τα σχέδια να φιλοξενήσουν την διοργάνωση.
Πάσχοντας από έλλειψη υποψηφίων, η ΔΟΕ «μοίρασε» πολλές διοργανώσεις όταν προέκρινε το Παρίσι για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 2024 και το Λος Άντζελες για τους αντίστοιχους του 2028, πριν δοθεί δωρεάν στο Μπρίσμπεϊν η διοργάνωση του 2032.
Νέα προσέγγιση από την ΔΟΕ
Ο Dubi λέει ότι όλα έχουν αλλάξει – χάρη στη ΔΟΕ που επιβάλλει λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις στις πιθανές διοργανώτριες πόλεις, επιδιώκοντας να επαναχρησιμοποιήσει τους υπάρχοντες χώρους για εκδηλώσεις αντί να σπαταλήσει δισεκατομμύρια σε μεγαλοπρεπείς νέες αρένες. Το Παρίσι, με τις ως επί το πλείστον προϋπάρχουσες τοποθεσίες του στο κέντρο της πόλης, είναι μια δοκιμαστική περίπτωση που θα μπορούσε να θωρακίσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για δεκαετίες.
«Αυτή η αγορά έχει πλέον αναποδογυρίσει πάνω από 180 μοίρες», δήλωσε ο Dubi. «Μπορούμε να αναθέσουμε τους Αγώνες μέχρι το 2042 – εύκολα». Αρπάζοντας το τηλέφωνό του, έδειξε ένα μήνυμα: «Μόλις έλαβα [αυτό] από τον δήμαρχο του Ρίο. Δώσε μου πίσω τους Αγώνες. Είναι το καλύτερο πράγμα που είχαμε ποτέ».
Το γραφείο του δημάρχου του Ρίο ντε Τζανέιρο δεν έκανε κάποιο σχόλιο.
Διαμάχες και διαξιφισμοί
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ διαμάχης – σε μεγάλο βαθμό λόγω δικών τους λαθών.
Για κάθε ζενίθ, όπως η θεαματική πολιτιστική επιτυχία στο Λονδίνο το 2012, υπήρχε ένα συντριπτικό σκάνδαλο όπως το τεράστιο κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ της Ρωσίας στο Σότσι το 2014. Οι Αγώνες που φιλοξένησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και δύο διοργανώσεις στην αυταρχική Κίνα, τροφοδότησαν μια αφήγηση ότι η ΔΟΕ ήταν στην τσέπη των δικτατόρων του κόσμου.
«Η ΔΟΕ είναι γεμάτη από πρίγκιπες και σεΐχηδες και βαρόνους και ανθρώπους που δεν έχουν κατά νου τα συμφέροντα της ανθρωπότητας και οργανώνουν αυτούς τους Αγώνες ανάλογα και βάζουν υπεύθυνους ανθρώπους, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τις οδηγίες τους αναλόγως», δήλωσε ο Eric Sheehan, διοργανωτής της ομάδας NOlympics LA, κατά τη διάρκεια συνέντευξης βίντεο από το σπίτι του στην Καλιφόρνια.
Έρευνα φέτος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνει ότι το Παρίσι 2024 θα κοστίσει περίπου 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πανδημικούς Αγώνες στο Τόκιο 2021 και αστρονομικά 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ρίο 2016, γεγονός που ανάγκασε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας να παράσχει στην πόλη διάσωση 900 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ένας εκπρόσωπος του Paris 2024 δήλωσε ότι η οργανωτική επιτροπή «διαψεύδει πλήρως» τους υπολογισμούς της μελέτης της Οξφόρδης. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η πιο ωμή δυνατή σύγκριση» του προβλεπόμενου και του τελικού προϋπολογισμού «θα έδειχνε αύξηση 27%, η οποία είναι σύμφωνη με το ποσοστό πληθωρισμού κατά την ίδια περίοδο».
Κλειστό κλαμπ πλουσίων
Ακόμη και αν η επαναχρησιμοποίηση των υποδομών οδηγήσει σε μια «μικρή μείωση του κόστους», αυτό θα σημαίνει τον περιορισμό των Ολυμπιακών Αγώνων – ένα σύμβολο της διεθνούς ενότητας – σε ένα κλειστό κλαμπ κυρίως πλούσιων χωρών.
«Είναι απίθανο να εξετάσετε το ενδεχόμενο φιλοξενίας εάν δεν έχετε υπάρχουσα υποδομή», δήλωσε ο Budzier. «Και αν κοιτάξουμε τους μελλοντικούς οικοδεσπότες, είναι όλοι από πλούσιες χώρες. Αμφιβάλλω ότι θα δούμε μια αναδυόμενη οικονομία σύντομα».
Ερωτηθείς εάν η ΔΟΕ θα ήθελε οι πρόσφατοι οικοδεσπότες – συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, του Παρισιού και του Σίδνεϊ, οι οποίες έχουν ήδη την υποδομή – να είναι μεταξύ των υποψηφίων για το 2042 και το 2046, ο Ντούμπι απάντησε: «Σωστά».
«Το φιλοξενήσαμε τελευταία φορά πριν από 100 χρόνια πιθανότατα δεν θα περιμένουμε τόσο πολύ για την επόμενη φορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Paris 2024, Étienne Thobois, στο POLITICO ένα ζεστό απόγευμα στην Esplanade des Invalides, ένα γκαζόν στο κέντρο του Παρισιού που θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις τοξοβολίας αυτό το καλοκαίρι.
«Αλλά αυτή τη στιγμή, είμαστε συγκεντρωμένοι στη γραμμή τερματισμού για την παράδοση αυτών των Αγώνων».
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις