Ένα βίντεο με το οποίο καταγγέλλει την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο δημοσίευσε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τα πλάνα στο βίντεο της ανάρτησης είναι από τουρκικό UAV. Και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη σχετική ανάρτηση του το τουρκικ’ο Υπουργείου Άμυνα, το βίντεο δείχνει σκάφος του Λιμενικού να σπρώχνει πίσω στην Τουρκία λέμβο με μετανάστες, σε περιοχή βόρεια της Λέσβου. Η ημερομηνία στο βίντεο φέρεται είναι 17 Ιουλίου 2024.

Τι αναφέρει στην ανάρτηση του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

«Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αναγνώρισης και επιτήρησης που πραγματοποιήθηκαν με το UAV που ανήκει στη Διοίκηση των Ναυτικών μας Δυνάμεων, παρατηρήθηκε ότι σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής έσπρωξαν σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στα βόρεια της νήσου Λέσβου στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προς βόρεια κατεύθυνση» υποστηρίζεται στην ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Στην οποία προστίθεται πως «αμέσως ενημερώθηκε η Διοίκηση του Λιμενικού μας Σώματος και οι εν λόγω μετανάστες διασώθηκαν από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που έφτασε στην περιοχή».

Τι απαντά η ελληνική πλευρά

Πηγές του Λιμενικού Σώματος διαψεύδουν τον τουρκικό ισχυρισμό περί παράνομης επαναπροώθησης. Όπως σημειώνουν στο in στο πλαίσιο περιπολίας ενός πλωτού του ελληνικού Λιμενικού εντοπίστηκε μία βάρκα μεταναστών η οποία επιχειρούσε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Έγιναν τα απαραίτητα ηχητικά και φωτεινά σήματα, ανέστρεψε πορεία και απετράπη η είσοδος της. Ειδοποιήθηκαν και οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει για να τους περισυλλέξουν και δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή.

Τονίζουν δε ότι όπως φαίνεται και στο βίντεο το πλωτό του Λιμενικού ακολουθεί τη λέμβο των μεταναστών και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για επαναπροώθηση