Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Μουτάφης για το ντοκιμαντέρ του «Το Άλλο Μισό»: «Σαν να μην γεννήθηκαν ποτέ»

Γιώργος Μουτάφης για το ντοκιμαντέρ του «Το Άλλο Μισό»: «Σαν να μην γεννήθηκαν ποτέ»

Για 15 χρόνια, ένας φωτορεπόρτερ γίνεται ο αυτόπτης μάρτυρας των μεταναστών ακολουθώντας τους στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Το ξεκίνησα το 2007, ενσωματώθηκα σε πληθυσμούς που μετακινούνταν, έκανα το ταξίδι μαζί τους» λέει ο Γιώργος Μουτάφης σε μια υπερατλαντική κλήση στο WhatsApp ενώ βρίσκεται στην Αμερική, συγκεκριμένα σε κάποιο αεροδρόμιο προσπαθώντας να βρει την πτήση του μέσα στο χάος που επικράτησε από την πρόσφατη πτώση των ηλεκτρονικών συστημάτων παγκοσμίως.

Μιλάει γρήγορα, με πάθος, ζεστά και βαθιά ανθρώπινα. Ο ρυθμός της σκέψης του είναι ο ίδιος -χειμαρρώδης και ζωηρός- που έχω συναντήσει σε πολλούς συναδέλφους του φωτορεπόρτερ.

«Είναι υλικό που δε θα δεις ποτέ σε δελτία ειδήσεων» συμπληρώνει περιγράφοντας το θέμα του ντοκιμαντέρ του με τίτλο «The Other Half», το οποίο η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας θα παρουσιάσει σε ειδική προβολή, παρουσία του ίδιου του Γιώργου Μουτάφη, την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 στο θερινό σινεμά Athenee.

Και μετά είναι τα παιδιά. Τα νεκρά παιδιά. Δύσκολα συγκρατεί κανείς τα δάκριά του. Δύσκολα καταπνίγει κανείς τον θυμό του

Ο Γιώργος Μουτάφης / The Other Half

Δεν μπορείς να μην κλάψεις

Βλέποντας το τρέιλερ νιώθω τα πόδια μου βρεγμένα, ασφυκτιώ υπό το βάρος της τσάντας με όλα μου τα υπάρχοντα μέσα που κουβαλάω ως μοναδική σύνδεση με το παρελθόν μου, με το σπίτι που έχω αφήσει πίσω, σε κάποια πατρίδα.

Και μετά είναι τα παιδιά. Τα νεκρά παιδιά. Δύσκολα συγκρατεί κανείς τα δάκριά του. Δύσκολα καταπνίγει κανείς τον θυμό του.

«Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα από τη στιγμή που γυρνούσα κι έκανα ένα ζεστό μπάνιο στο ξενοδοχείο μου όταν μια γιαγιά δίπλα μου ήταν εκεί με τα βρεγμένα της ρούχα κι ένας πατέρας έκλαιγε το παιδί του. Δεν μου επιτρέπεται να πω ότι δυσκολεύτηκα» λέει ο Γιώργος Μουτάφης για τους ανθρώπους που περνούν από τα κάδρα του, υπάρχουν αλλά είναι σα να μη γεννήθηκαν ποτέ.

Κι όμως, για 15 ολόκληρα χρόνια, ο φωτορεπόρτερ έγινε ο αυτόπτης μάρτυρας των μεταναστών ακολουθώντας τους στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η ματαίωση, ο θάνατος, η εξάντληση από τη συνεχή προσπάθεια και οι επαναπροωθήσεις καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος στο έργο του Γιώργου Μουτάφη

Ο Γιώργος Μουτάφης / The Other Half

Ο Γιώργος Μουτάφης / The Other Half

Πως ζει το «Άλλο Μισό»

Άνθρωποι σε διαρκή μετακίνηση, εκτεθειμένοι σε κινδύνους, σε τόπους μη γνώριμους και αφιλόξενους.

Η ματαίωση, ο θάνατος, η εξάντληση από τη συνεχή προσπάθεια και οι επαναπροωθήσεις καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος στο έργο του Γιώργου Μουτάφη.

Η κάμερα φτάνει σε σημεία απρόσιτα, καταγράφει ιστορίες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια και αποκαλύπτει πώς ζει «Το Άλλο Μισό».

«Είναι πολύ τιμητικό που η Ένωση Φωτορεπόρτερ επέλεξε το έργο και πολύ σημαντικό που η Ένωση έχει δυναμώσει και ανοίγει τον διάλογο» λέει ο Γιώργος Μουτάφης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977, σπούδασε φωτογραφία στη σχολή Focus και Digital Film Making στη SAE ATHENS.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και συγκρούσεις σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο καλύπτοντας τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί στα Reuters, BILD, Newsweek, TIME, LIBERATION, Al Jazeera, New Yorker, CNN και BBC μεταξύ άλλων.

Δείτε το τρέιλερ του «The Other Half»

Ο Γιώργος Μουτάφης / The Other Half

INFO

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 στο θερινό σινεμά Athenee, Λευκωσίας 43, πλατεία Αγίου Ανδρέα, Πατήσια. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση.

Ώρα προσέλευσης 20:00. Τιμή εισόδου 5€.

Σενάριο – Σκηνοθεσία

Γιώργος Μουτάφης

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Γιώργος Μουτάφης

Κάμερα

Γιώργος Μουτάφης

Επιμέλεια Σεναρίου

Τζένη Τσιροπούλου

Μοντάζ

Γωγώ Μπεμπέλου

Πρωτότυπη Μουσική

Δημήτρης Μυστακίδης

Συντονισμός Post – Production

Τζένη Τσιροπούλου

Βοηθός μοντάζ

Γιώργος Κολιός-Τσιρογιάννης

Επεξεργασία – Μίξη Ήχου

Νίκος Λιναρδόπουλος

Χρωματική Διόρθωση

Δημήτρης Καρτέρης

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον με ταχύτητα φωτός

Ο Βεζένκοφ επαναφέρει «ρυθμίσεις» που θα απογειώσουν το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024