Καθολικά προσβάσιμο καθίσταται το Κάστρο Αντιρρίου
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει τη δημιουργία προσβάσιμης διαδρομής, ενημερωτικού χώρου, αναψυκτηρίου και χώρους υγιεινής για ΑμεΑ και άτομα τρίτης ηλικίας.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Αναβαθμισμένες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών αποκτά το Κάστρο του Αντιρρίου, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των εμποδιζόμενων ατόμων.
Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι το σημαντικό αυτό οχυρωματικό μνημείο να ενταχθεί στους καθολικά προσβάσιμους χώρους πολιτισμού συνδράμοντας στην «ασημένια οικονομία» και στην αξιοποίηση της τέχνης για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο των έργων και δράσεων, που υλοποιεί το ΥΠΠΟ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες
Για την περιήγηση των εμποδιζόμενων επισκεπτών επιλέχθηκε κυκλική διαδρομή, κατάλληλη από πλευράς ενδιαφέροντος και δυνατοτήτων επέμβασης.
Προβλέπεται η δημιουργία θέσεων στάθμευσης για εμποδιζόμενα άτομα πλησίον της εισόδου και η διαμόρφωση προσβάσιμου στα εμποδιζόμενα άτομα πεζοδρομίου. Διατηρούνται η είσοδος και η καμαροσκέπαστη στοά που είναι συνεπίπεδες με τον δρόμο και ενισχύεται ο φωτισμός.
Χώροι εξυπηρέτησης του κοινού
Δημιουργούνται χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, προσβάσιμοι σε όλους, όπως αναψυκτήριο, αίθουσα ψηφιακής ενημέρωσης, ενώ διατηρείται το υφιστάμενο φυλάκιο-εκδοτήριο.
Διαμορφώνονται ράμπες και οδηγός τυφλών, ενώ τροποποιούνται οι χώροι υγιεινής. Κατασκευάζονται προσβάσιμες διαδρομές -κυκλική και κεντρική- στον υπαίθριο χώρο, στις οποίες περιλαμβάνεται και οδηγός τυφλών.
Διαμορφώνονται τρεις θέσεις στάσης κατά την πορεία των διαδρομών, μία στην ανατολική, μία στη δυτική πλευρά και μία κάτω από το νότιο προμαχώνα, με σκίαστρα και σημειακή φύτευση.
Τοποθετείται ειδική σήμανση για ΑμεΑ με απτικές πινακίδες σε γραφή Braille. Δημιουργείται πρόσβαση στο βορειοανατολικό προμαχώνα για πανοραμική θέαση μέσω της κατασκευής αναβατορίου με πλατφόρμα για αμαξίδια, ενώ η υφιστάμενη ράμπα αναδιαμορφώνεται για τους λοιπούς επισκέπτες. Δημιουργείται κατάλληλο για εμποδιζόμενα άτομα ψηφιακό υλικό ενημέρωσης.
Η ιστορία του Κάστρου Αντιρίου
Το Κάστρο του Αντιρρίου, του αρχαίου Μολυκρείου, οικοδομήθηκε από τον Σινάν Πασά με διάταγμα του Σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄, απέναντι από το ακρωτήριο και το αντίστοιχο Κάστρο του Ρίου, στο στενό που ονομάζονταν «Μικρά Δαρδανέλλια», αμέσως μετά την κατάληψη της Ναυπάκτου, το 1499.
Το σωζόμενο οχυρό έχει κάτοψη πολυγωνική με τις δύο παραθαλάσσιες πλευρές να συγκλίνουν προς τη νότια πλευρά, η οποία εισέχει στη θάλασσα με μεγάλο προμαχώνα, οργανωμένο σε έξι διαδοχικούς θολωτούς χώρους που φέρουν βάσεις στήριξης κανονιών.
Η τάφρος επιχώθηκε τον 20ο αιώνα μετά τη διαμόρφωση της προβλήτας του παλιού λιμανιού. Η είσοδος διαμορφώνεται με επιμήκη καμαροσκέπαστη στοά, εκατέρωθεν της οποίας υπάρχουν διπλά θολωτά φυλάκια, τα πρώτα διώροφα.
Στον εσωτερικό υπαίθριο χώρο του φρουρίου δεν υπάρχουν κατάλοιπα καθώς ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί. Υπάρχουν μόνο ορισμένα ίχνη στεγών λόγω της ύπαρξης παλαιότερα στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι συνεχείς ανακατασκευές καθιστούν δυσδιάκριτη την περιγραφή οικοδομικών φάσεων του Κάστρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις