Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μυς: Κρύβουν το ελιξίριο της νεότητας;

Μυς: Κρύβουν το ελιξίριο της νεότητας;

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίζουν οι μυς στην μακροζωία…

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας περνά από πολλές αλλαγές, μερικές από τις οποίες είναι ανεπιθύμητες. Μία από τις πιο σημαντικές και δυνητικά εξουθενωτικές είναι η απώλεια μυϊκής μάζας, κατάσταση γνωστή και ως σαρκοπενία. Αυτή η μυϊκή απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κινητικότητα, αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και χαμηλότερη ποιότητα ζωής για τους μεγαλύτερους ενήλικες.

Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε τρόπος να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να αποτραπεί; Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το κλειδί για να διατηρήσουμε τους μυς μας μπορεί να “κρύβεται” στο σύστημα ανακύκλωσης των κυττάρων μας.

Η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών με στόχο την καταπολέμηση της σαρκοπενίας και την προώθηση της υγιούς γήρανσης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Ινστιτούτο Έρευνας στη Βιοϊατρική, ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη TP53INP2 παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των μυών καθώς γερνάμε. Αυτή η πρωτεΐνη δρα ως ρυθμιστής της αυτοφαγίας, μιας κυτταρικής διαδικασίας που βοηθά στην απομάκρυνση των κατεστραμμένων συστατικών και στην ανακύκλωση των θρεπτικών. Πρόκειται για την οργανωμένη και φυσική διαδικασία για την αποδόμηση και ανακύκλωση των κυτταρικών συστατικών.

Διατηρώντας τους μυς διατηρείται και η νεότητα;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Autophagy, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της TP53INP2 μειώνονται τόσο στους μύες του ανθρώπου όσο και στους μύες ποντικιών καθώς γερνούν. Αυτή η μείωση της πρωτεΐνης TP53INP2 σχετίζεται με μειωμένη αυτοφαγία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη σαρκοπενίας. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα της TP53INP2 σε μεγαλύτερα ποντίκια, είδαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην υγεία και τη λειτουργία των μυών.

«Αυτή η μελέτη όχι μόνο υπογραμμίζει τη σημασία της ενεργοποίησης της αυτοφαγίας στους μύες για την πρόληψη της απώλειας μυϊκής μάζας, αλλά μας δίνει επίσης ελπίδα για πιθανές θεραπείες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ή να μετριάσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης στους μυς μας», εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Antonio Zorzano, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Επιπλέον, η ενεργοποίηση της αυτοφαγίας μέσω της πρωτεΐνης TP53INP2 βελτίωσε την ποιότητα των μιτοχονδρίων, των κυτταρικών οργανιδίων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας. Σε προηγούμενες μελέτες, είχαμε δει ότι αυτή η διαδικασία μεταβάλλεται κατά τη γήρανση», προσθέτει ο καθηγητής Δρ. David Sebastián, μέλος του Τμήματος Βιοχημείας και Φυσιολογίας στη Σχολή Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Ελπίδες για την πολυπόθητη μακροζωία

Τι σημαίνει όμως αυτό για τους ανθρώπους; Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δείγματα μυών από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα TP53INP2 στους μύες τους έτειναν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη λαβής, ένα κοινό δείκτη μυϊκής λειτουργίας αλλά και υγείας. Επιπλέον, αυτά τα άτομα ήταν πιο πιθανό να ταξινομηθούν ως «υγιείς ηλικιωμένοι», με λιγότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών με στόχο την καταπολέμηση της σαρκοπενίας και την προώθηση της υγιούς γήρανσης, ώστε μελλοντικά να έχουμε την δυνατότητα να διατηρούμε την μυϊκή μας δύναμη και την λειτουργικότητά μας, ακόμα και μετέπειτα στην ζωή, παραμένοντας δραστήριοι, ανεξάρτητοι και υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Vita

Sports in

LIVE η κλήρωση Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό του Europa League

LIVE: Η κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024