Αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου θα συνεδριάσει διαδικτυακά η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ την Πέμπτη 25 Ιουλίου θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως γνωστοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας η Βούλα Κεχαγιά.

Κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βούλα Κεχαγιά, αναφερόμενη στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τη Χαρίτα Μάντολες, υπογράμμισε πως «αφού τον συνεχάρη για την εξαιρετική πρωτοβουλία του να συναντήσει στην Κύπρο τη Χαρίτα Μάντολες τον κάλεσε να θέσει και ο ίδιος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα των αγνοούμενων στους ευρωσοσιαλιστές. Και μαζί ευρωαριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουν από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους αγνοούμενους. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκρίθηκε στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενη στην αποκάλυψη του in για το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει τον νέο αόρατο «Μεγάλο Αδελφό» και την απόκτηση νέου συστήματος παρακολουθήσεων, η Βούλα Κεχαγιά ανέφερε πως «η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ ακόμη δεν έχει απαντήσει για το ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων από ΕΥΠ και Predator επιχειρεί να αναβαθμίσει τη διαδικασία παρακολουθήσεων εις βάρος ποιον άραγε;».

«Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες από την συνεχιζόμενη ακρίβεια»

Συνέχισε λέγοντας πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται στον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επανεκκίνηση από το σημείο από το οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά το 2017».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υπόθεση της Attica Bank, την ακρίβεια στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και σε δράσεις που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η τοποθέτηση της Βούλας Κεχαγιά και οι ερωτήσεις που δέχθηκε:

«Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη και αντιπροσωπείας του κόμματος στην Κύπρο επ’ αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή .Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Βασίλειο Πάλμα. Συναντήθηκε επίσης με τις οικογένειες, των Αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων και την Παγκύπρια Οργάνωση Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων στα μέλη της οποίας υποσχέθηκε ότι θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι του σε Ελλάδα και Ευρώπη ώστε να ανακουφιστούν οι ψυχές των ίδιων και των Αγνοουμένων. Διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο για το ηθικό αυτό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε χθες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και αφού τον συνεχάρη για την εξαιρετική πρωτοβουλία του να συναντήσει στην Κύπρο τη Χαρίτα Μάντολες τον κάλεσε να θέσει και ο ίδιος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα των αγνοούμενων στους ευρωσοσιαλιστές. Και μαζί ευρωαριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουν από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους αγνοούμενους. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκρίθηκε στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται στον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επανεκκίνηση από το σημείο από το οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά το 2017. Αποβλέπουμε σε μία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Στηρίζουμε, κάτι που επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις επαφές του, την προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς αυτήν την κατεύθυνση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το Κυπριακό πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές φιέστες μίσους στα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου όπως και τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν καλώντας την κυβέρνηση να αντιδράσει σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου οι νέες προκλήσεις να έχουν αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η κυβέρνηση οφείλει σθεναρά να διεκδικήσει η όποια βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να συνοδεύεται με προσπάθεια για συμμόρφωση της Τουρκίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Αντί αυτού είδαμε τον πρωθυπουργό από την Κύπρο να απαντά χλιαρά στον κ. Ερντογάν αποφεύγοντας επί της ουσίας να σχολιάσει τις προκλήσεις και τα λεγόμενά του. Το ίδιο χλιαρή ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου που επανέλαβε με αμηχανία τα λόγια του κ. Μητσοτάκη δίνοντας την αίσθηση ότι περισσότερο επιθυμεί να διαχειριστεί συζητήσεις εντός της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αξιώνει όμως να δει τις κυβερνητικές αντιδράσεις σε διπλωματικό επίπεδο και την απόλυτη καταδίκη των προκλήσεων Ερντογάν.

Ο δε υπουργός εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης με σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ είπε ότι η απάντηση ήταν η προσήκουσα και ότι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της σκληρής απάντησης. Μετά τις νέες προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου εξακολουθεί η κυβέρνηση να λέει ότι πνέει ούριος άνεμος στα ελληνοτουρκικά;

Σε σχέση με το ζημιογόνο deal της Attica Bank που ανέδειξε ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Καλούμε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντήσουν γιατί το Δημόσιο ενώ έχει καταβάλει 950 εκατομμύρια ευρώ από το 2021 περιορίζεται πλέον στο 35%, ενώ οι ιδιώτες έχοντας καταβάλει μόλις 263 εκατομμύρια ευρώ αποκτούν πλέον το 58% της τράπεζας. Η συγκεκριμένη συγχώνευση με τις ευλογίες του ΤΧΣ συνιστά μία εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων. Η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την καταστροφική της πολιτική παρά το μήνυμα που της έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες από την συνεχιζόμενη ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία προβλήματα στα οποία προστέθηκαν και οι εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τις αυξήσεις στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος φταίνε τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ουγγαρία- διατείνεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη- δηλώνοντας στην πράξη αδυναμία να αντιμετωπίσει τις τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο χθεσινό κυριακάτικο «κήρυγμά» του επέμεινε στο παρωχημένο και απολύτως κουραστικό αφήγημα της δήθεν εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης.

Θυμίζουμε ότι το ίδιο το υπουργείο ενέργειας ενθάρρυνε τον προηγούμενο χειμώνα τους καταναλωτές να επιλέξουν τα πράσινα τιμολόγια που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλο και τώρα επιχειρεί με αποσπασματικά μέτρα να περισώσει την κατάσταση. Καμία πρόληψη σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της κλιματικής κρίσης καλοκαίρι με παρατεταμένους καύσωνες στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει ήδη από το Μάιο τη θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών αυτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση επανακατέθεσε τις δυο τροπολογίες για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2023 με συντελεστή 90% και για τον προληπτικό έλεγχο και την πάταξη της κερδοσκοπίας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες περιλαμβάνονται στην αρχική πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ακρίβεια.

Σε ο,τι αφορά την εξαήμερη εργασία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εξακολουθεί να εμπαίζει τους πολίτες και να εξαπατά ακόμη και διεθνή μέσα ενημέρωσης με τους ισχυρισμούς της ότι δεν υφίσταται θέμα εξαήμερης εργασίας αλλά πρόσθετης έκτακτης βάρδιας.

Προφανώς και βρίσκεται σε πανικό κάτι που φαίνεται και από τα αριθμητικά στοιχεία με τα οποία προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη υποστηρίζοντας ότι αφορά μόλις 690 επιχειρήσεις άρα ελάχιστους εργαζόμενους.

Πρόκειται για λαθροχειρία. Αφού το υπουργείο Εργασίας και η κυρία Κεραμέως αποκρύπτουν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν απολογιστική δήλωση για τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους πριν τελειώσει ο μήνας. Αφού λοιπόν δεν έχει τελειώσει ο μήνας πως η κυβέρνηση άντλησε στοιχεία;

Σύμφωνα με καταγγελία του τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γίνονται μαζικές αιτήσεις επιχειρήσεων για αλλαγή ΚΑΔ δηλαδή δραστηριότητα που να δικαιολογεί την εξαήμερη εργασία.

Οι τομεάρχες μας κ.κ. Αυλωνίτης, Μπάρκας και Καραμέρος κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης τύπου predator, Pegasus κλπ. Ερώτηση: διαμορφώθηκε το σχέδιο ΠΔ από το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από εισηγήσεις και προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων χωρίς καμία άλλη διαβούλευση; Η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ ακόμη δεν έχει απαντήσει για το ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων από ΕΥΠ και Predator επιχειρεί να αναβαθμίσει τη διαδικασία παρακολουθήσεων εις βάρος ποιων άραγε; Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει ότι η αρμόδια από το Σύνταγμα αρχή (ΑΔΑΕ) θα ενημερώνεται από την ΕΥΠ και την Ελληνική Αστυνομία για την προμήθεια λογισμικών η συσκευών παρακολούθησης μετά την απόκτηση τους.Για τη δαπάνη και την προμήθεια του συστήματος πρέπει να λάβει γνώση η Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στον Έβρο με τον σοβαρό τραυματισμό συνοριοφύλακα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον τραυματία και πλήρη ενημέρωση για το συμβάν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δια του αρμόδιου τομεάρχη του επί των Οικονομικών έχει ζητήσει παράταση στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς έχουν καταγραφεί απίστευτες αστοχίες στο σύστημα που οδηγούν σε αδιέξοδο πολίτες και λογιστές με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει διαδικτυακά η γραμματεία της ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Για την παραίτηση του Γιάννη Δραγασάκη και τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Β. Κεχαγιά: Την ιστορία του κ. Δραγασάκη τη σεβόμαστε. Ο κ. Δραγασάκης έχει τιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης τον έχει τιμήσει δίνοντάς του ανώτερα κυβερνητικά αξιώματα. Όπως έχω ήδη πει, ο κ. Δραγασάκης άσκησε μια απολύτως αποδομητική κριτική, επομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να υπερασπιστεί τις πολιτικές του. Αυτό έκανε και η ανακοίνωση.

Για το αν «η πρόταση – προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέσει το ζήτημα των αγνοουμένων Κυπρίων στους Ευρωοσιαλιστές, εντάσσεται στις κινήσεις καλής θέλησης προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, στις συνεργασίες που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο».

Β. Κεχαγιά: Ναι, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που ήδη έχει περιγράψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Κασελάκης, ότι μπορούμε να συνομιλούμε με τα άλλα προοδευτικά κόμματα, με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Όπως ήδη έχουμε προτείνει και έχουμε ζητήσει να υπάρξει συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε διάφορες προτάσεις νόμου, έτσι κι αυτό, το να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ευρωπαϊκής Αριστεράς και Ευρωσοσιαλιστών για το θέμα των αγνοουμένων, το οποίο είναι μείζον, εντάσσεται σε αυτήν την κατεύθυνση και σε αυτή την προσπάθεια. Και είναι ευτυχές το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης αποκρίθηκε.

Για το αν υπήρξε επαφή μεταξύ των κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στην Κύπρο, και αν ήταν εις γνώση τού τελευταίου ότι θα υπάρξει διαδικτυακή πρόσκληση.

Β.Κεχαγιά: Δεν γνωρίζω αν υπήρξε επαφή. Προφανώς, επειδή υπήρξε συμμετοχή και σε κοινές εκδηλώσεις, οι δύο άνδρες ενδεχομένως να είχαν κάποια χειραψία ή να είπαν κάτι περισσότερο. Δεν το γνωρίζω γιατί δεν ήμουν εκεί και δεν έχω ευθεία ενημέρωση. Εντούτοις, είναι γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να δείξει με την πράξη του αυτή, με την πρωτοβουλία του, ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, αλλά σε θέματα που αποτελούν κοινό τόπο μπορούν τα δύο κόμματα, οι προοδευτικές δυνάμεις, να δράσουν από κοινού. Δεν υπάρχει θέμα του να χάνουμε χρόνο και να αφήνουμε τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά μας.

Για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης και πότε αναμένονται κάποιες αποφάσεις γύρω από το μέλλον τους.

Β. Κεχαγιά: Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ομόθυμα τα μέλη είπαν ότι για την επιχορήγηση των κομματικών μέσων από το κόμμα, η πρόταση πρέπει να αφορά το 45% της συνολικής κρατικής επιδότησης. Αυτό το μήνυμα εστάλη στις διοικήσεις και στους εργαζόμενους και τους καλούμε μέχρι το τέλος του μήνα να επιχειρήσουν, να επιδιώξουν, να καθίσουν μαζί και να βρουν μια βιώσιμη λύση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Περιμένουμε λοιπόν τις προτάσεις τους με βάση αυτόν τον αριθμό, το ποσοστό 45%.

Απαντώντας στην ερώτηση «στην περίπτωση που για τον έναν, για τον άλλο λόγο δεν έρθει μια τέτοια βιώσιμη πρόταση, τότε το μπαλάκι επιστρέφει εδώ, έτσι δεν είναι;»:

Β. Κεχαγιά: Κοιτάξτε να δείτε, δεν θα μιλούσα για μπαλάκι. Θα σας έλεγα, όμως, ότι οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλύτερα από το κόμμα πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους και χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Επομένως, έχουν τη δυνατότητα, με βάση το ποσοστό που τους υπέδειξε η Πολιτική Γραμματεία, κατόπιν πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη, να βρουν μια βιώσιμη λύση, αυτό είναι εφικτό, και να μας την παρουσιάσουν.

Για το ποιες είναι οι σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την τελευταία συνεδρίαση – απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, «καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο που συνεχίζουν να επιμένουν ότι είναι βαθιά ενοχλημένος ο πρώην πρωθυπουργός».

Β. Κεχαγιά: Η τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπερψήφισε με πλειοψηφία – θα έλεγα σε ποσοστό 90%, γιατί υπήρξαν δύο επιμέρους διαφωνίες, και όχι για το συγκεκριμένο θέμα – τις αναφορές στο σχέδιο απόφασης, το οποίο σας διανεμήθηκε, για τα οικονομικά του κόμματος. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι εκεί δεν υπάρχει και δεν αφήνεται κάποια σκιά σε σχέση με τα οικονομικά είτε των προηγούμενων ετών, είτε της προηγούμενης ηγεσίας, είτε της σημερινής ηγεσίας. Στην τελευταία του αναφορά για τον πρώην πρωθυπουργό ο πρόεδρός μας, ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε ότι οι σχέσεις τους είναι πολιτικές. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.