Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: «Ανεπιθύμητοι» οι Ισραηλινοί αθλητές λόγω του πολέμου στη Γάζα, λέει βουλευτής του Μελανσόν

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Ανεπιθύμητοι» οι Ισραηλινοί αθλητές λόγω του πολέμου στη Γάζα, λέει βουλευτής του Μελανσόν

Ο Τομά Πορτέ, βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, ζητά να γίνουν κινητοποιήσεις κατά της παρουσίας Ισραηλινών Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Ο Τομά Πορτέ, βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι καλοδεχούμενοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Μάλιστα, καλεί να γίνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην παρουσία τους.

Ο Τομά Πορτέ καλεί τις αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων να μην έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο Πορτέ υπενθύμισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται, ενώ μιλώντας σε μια φιλοπαλαιστινιακή συνάντηση στο Παρίσι το Σάββατο, δήλωσε: «Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από ένα διεθνές γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είμαι εδώ για να σας πω ότι όχι, η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι. Οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προθεσμία και όλους τους μηχανισμούς που έχουμε για να κινητοποιηθούμε».

Αντιδράσεις μετά τη δήλωση Πορτέ

Μετά τη δήλωση του Γάλλου βουλευτή υπήρξαν αντιδράσεις. Ο Γιοναθάν Αρφί, επικεφαλής του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF), χαρακτήρισε τα σχόλια ως «απρεπή» και «ανεύθυνα», κατηγορώντας τον Πορτέ ότι «βάζει στόχο στις πλάτες των Ισραηλινών αθλητών».

Ο Αρφί υπενθύμισε στον βουλευτή ότι 11 Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και δήλωσε ότι τα μέλη της ισραηλινής αποστολής ήταν «ήδη σε κίνδυνο» στους Αγώνες.

Όχι στα δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέει ο Πορτέ

Ο Πορτέ δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα Le Parisien ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να απαγορεύσει τη σημαία και τον ύμνο του Ισραήλ στους Αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν την Παρασκευή, «όπως γίνεται για τη Ρωσία». «Ήρθε η ώρα να τερματιστούν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά», δήλωσε ο Πορτέ.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν επικρίσεις από άλλους πολιτικούς. Η Καρέν Ταιέμπ, μία από τις αντιδημάρχους του Παρισιού, δήλωσε ότι ο Πορτέ ήταν «ένας κίνδυνος και μια ντροπή». «Αυτό που περιμένουμε από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας είναι η ιδέα της ένωσης. Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν το μίσος», έγραψε η ίδια στο X.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, δήλωσε: «Ο έμμεσος αντισημιτισμός στα σχόλιά του είναι προφανής». Οι Ισραηλινοί αθλητές θα έχουν 24ωρη προστασία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, πρόσθεσε.

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζερόμ Γκεντζ έγραψε στο Χ: «Φυσικά οι Ισραηλινοί αθλητές είναι ευπρόσδεκτοι, όπως όλοι οι αθλητές από όλο τον κόσμο. Όχι για το ποιοι είναι, αλλά για αυτό που κάνουν».

ΥΠΕΞ Γαλλίας προς ισραηλινή αντιπροσωπεία: «Σας καλωσορίζουμε»

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ είναι προγραμματισμένο να δώσει τον πρώτο της αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες εναντίον του Μάλι στο στάδιο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από την τελετή έναρξης.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, δήλωσε σε συνάντηση με ομολόγους του στις Βρυξέλλες: «Θέλω να πω εκ μέρους της Γαλλίας, στην ισραηλινή αντιπροσωπεία, ότι σας καλωσορίζουμε στη Γαλλία για αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα παραστεί την Παρασκευή στην παρέλαση των πλοίων στον Σηκουάνα και στην εκδήλωση μνήμης για τους Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στο Μόναχο το 1972.

Sports in

Αυτή είναι η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ

Διαβάστε ποια είναι η σύσταση της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, μετά τις σημερινές εκλογές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024