Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Στις 13 Ιουλίου αποτύχαμε» παραδέχθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Στις 13 Ιουλίου αποτύχαμε» παραδέχθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας

Η Κίμπερλι Τσιτλ παραδέχθηκε ότι το πώς αντιμετωπίστηκε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ αποτελεί τη «μεγαλύτερη αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες» - Δεν παραιτείται

Η Κίμπερλι Τσιτλ, επικεφαλής της Secret Service (Μυστική Υπηρεσία) παραδέχθηκε ότι το πώς αντιμετωπίστηκε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί τη «μεγαλύτερη αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες».

Η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας επιμένει ότι αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο για να την «τρέχει»

Η Τσιτλ καταθέτει ενώπιον της επιτροπής που σχηματίστηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου στην Πενσιλβάνια.

Η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας τόνισε ότι αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη για κάθε ολίσθημα ασφαλείας της υπηρεσίας».

«Η βασική αποστολή της Μυστικής Υπηρεσίας είναι να προστατεύει τους ηγέτες του έθνους μας. Στις 13 Ιουλίου, αποτύχαμε», είπε χαρακτηριστικά η Τσιτλ.

«Μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προστατευόμενου της Μυστικής Υπηρεσίας είναι ο χειρότερος εφιάλτης για τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται νυχθημερόν για να αποτρέψουν τέτοιες επιθέσεις», σημείωσε η Κίμπερλι Τσιτλ.

H Τσιτλ υποστήριξε πως η Μυστική Υπηρεσία παρείχε την ασφάλεια που είχε ζητήσει η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για την εκδήλωση.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως για τη συγκέντρωση της 13ης Ιουλίου, οι λεπτομέρειες που είχαν ζητηθεί, τα εργαλεία που είχαν ζητηθεί για εκείνη την ημέρα, είχαν δοθεί», τόνισε.

Ενώπιον των ισχυρισμών μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι η Μυστική Υπηρεσία αρνήθηκε να διατεθούν πόροι για την προστασία του Τραμπ, εκείνη απάντησε ότι η ασφάλεια για τον πρώην πρόεδρο είχε αυξηθεί πριν από την επίθεση.

«Το επίπεδο της ασφάλειας που είχε παρασχεθεί στον πρώην πρόεδρο είχε αυξηθεί πριν από την προεκλογική εκστρατεία και αυξάνεται σταθερά όσο εξελίσσονται οι απειλές», είπε η Τσιτλ. «Η αποστολή μας δεν είναι πολιτική. Αποτελεί στην κυριολεξία ένα ζήτημα ζωής και θανάτου».

Δείτε την κατάθεσή της:

Της ζητήθηκε να παραιτηθεί

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Τζέιμς Κόμερ χαρακτήρισε την 13η Ιουλίου μια «τρομακτική στιγμή στην αμερικανική ιστορία».

Ο Κόμερ επισήμανε ότι οι σφαίρες ήθελαν «λιγότερο από μια ίντσα για να αφαιρέσουν» τη ζωή του Τραμπ και κάλεσε τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας να παραιτηθεί.

Ως «ύποπτος» και όχι ως «απειλή» αντιμετωπίστηκε ο δράστης

Η Τσιτλ στην κατάθεσή της είπε ότι ο 20χρονος δράστης εντοπίστηκε ως «ύποπτος» και όχι ως «απειλή». Η ίδια δήλωσε ότι η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ κάνει διάκριση μεταξύ κάποιου που συμπεριφέρεται «ύποπτα» και του ότι υπάρχει «απειλή».

«Αν η υπηρεσία είχε λάβει την πληροφορία ότι υπήρχε απειλή, η υπηρεσία δεν θα έβγαζε ποτέ τον πρώην πρόεδρο στη σκηνή», είπε. «Αυτό κάνουμε και αυτό είμαστε».

Υπερασπίστηκε τις γυναίκες μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας

Η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας αντέκρουσε τις επικρίσεις για τη σύνθεση της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και απάντησε στους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν σε δεξιά μέσα ενημέρωσης και από βουλευτές ότι οι γυναίκες πράκτορες ευθύνονται εν μέρει για την αποτυχία στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Νομίζω ότι είμαι η καλύτερη να ηγηθώ της Μυστικής Υπηρεσίας αυτή τη στιγμή»

Η Τσιτλ, μετά που της ζητήθηκε να παραιτηθεί, είπε: «Νομίζω ότι είμαι η καλύτερη να ηγηθώ της Μυστικής Υπηρεσίας αυτή τη στιγμή».

Στην ακρόαση η Τσιτλ ερωτήθηκε από τη Ρεπουμπλικανή Βιρτζίνια Φοξ πώς πήρε τη θέση της επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας και απάντησε ότι: ««Πήρα τη θέση της διευθύντριας της Μυστικής Υπηρεσίας επειδή πέρασα 27 χρόνια σε μια υπηρεσία με μια αποστολή που αγαπώ απόλυτα».

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή της, η Τσιτλ είχε υπενθυμίσει ότι έχει βοηθήσει στην προστασία κάθε προέδρου μετά τον Μπιλ Κλίντον.

Συνεχίζεται η έρευνα γιατί δεν γνωστοποιήθηκε ότι υπήρχε απειλή για τον Τραμπ

Όταν διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με το γιατί επετράπη η συνέχιση της συγκέντρωσης ακόμη και όταν οι άνθρωποι στο πλήθος μπορούσαν να δουν τον Τόμας Μάθιου Κρουκς να σκαρφαλώνει στην οροφή λίγες στιγμές πριν από τους πυροβολισμούς, η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι εξακολουθούν να εξετάζουν τις επικοινωνίες εκείνης της ημέρας με τις αρχές επιβολής του νόμου στην περιοχή (σ.σ. στην Πενσιλβάνια).

Η Τσιτλ είπε επίσης ότι «πηγαίνουν πίσω και εξετάζουν τις επικοινωνίες για να μάθουν πότε η πληροφορία για τον ύποπτο διαβιβάστηκε στο προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας».

Τις ημέρες που ακολούθησαν την απόπειρα δολοφονίας, υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ της Μυστικής Υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο σημείο της επίθεσης, σχολιάζει το CNN.

Η αρχική έρευνα θα διαρκέσει 60 ημέρες, κανένας υπάλληλος δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά προς το παρόν

Η Κίμπερλι Τσιτλ τόνισε ότι η αρχική έρευνα της Μυστικής Υπηρεσίας θα διαρκέσει 60 ημέρες και ότι κανένας υπάλληλος δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά προς το παρόν αφού συνεχίζονται οι ανακρίσεις.

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία στην αρμόδια επιτροπή

Η σημερινή ακρόαση σηματοδοτεί τον πρώτο γύρο της εξέτασης από το Κογκρέσο της απόπειρας δολοφονίας. Την Τετάρτη, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Sports in

Και θα στο ξεπληρώσει η ιστορία…

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μένει στο λιμάνι του και βάζει πλώρη για νέα θρυλικά κατορθώματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024