Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ: Οι 25 μέρες που κόστισαν στον Μπάιντεν την εκ νέου υποψηφιότητά του

Εκλογές ΗΠΑ: Οι 25 μέρες που κόστισαν στον Μπάιντεν την εκ νέου υποψηφιότητά του

Μέσα σε 25 μέρες ο Μπάιντεν κατάφερε να χάσει όλα τα εφόδια και τους ανθρώπους με τους οποίους πάλευε για να ανέλθει ξανά στον προεδρικό θώκο.

Η ηλικία του αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα για τον Τζο Μπάιντεν από τότε που ξεκίνησε την πρώτη του εκστρατεία εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από πέντε χρόνια.

Αλλά η παραπαίουσα επίδοσή του στο ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου σόκαρε σε βάθος πολλούς Αμερικανούς, με την παραδοσιακή θέση των ψηφοφόρων να μην ψηφίζουν υποψηφίους με εύθραυστη υγεία.

Ακολουθούν τα βασικά γεγονότα που διαμόρφωσαν έναν από τους πιο κρίσιμους μήνες στην καριέρα του Μπάιντεν και που τελικά θα έβαζαν τον επίλογο σε μισό αιώνα ζωής του στην πολιτική. To άρθρο διανθίζεται από τις πιο σημαντικές αναρτήσεις της σημερινής ημέρας.

27 Ιουνίου 2024

Οι ψηφοφόροι που παρακολουθούν το προεδρικό ντιμπέιτ του CNN στην Ατλάντα μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι ο Τραμπ υπερείχε έναντι του Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN μεταξύ των τηλεθεατών του ντιμπέιτ που διενεργήθηκε από την SSRS. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν έχουν πραγματική εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Μπάιντεν να ηγηθεί της χώρας.

28 Ιουνίου

Αντιμετωπίζοντας άμεση κριτική για την επίδοσή του στο ντιμπέιτ, ο πρόεδρος επιστρέφει στην προεκλογική εκστρατεία με στάσεις στη Βόρεια Καρολίνα και τη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της ενεργητικής ομιλίας του προς τους υποστηρικτές του στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν αναγνωρίζει τις αδυναμίες του στο ντιμπέιτ:

«Ξέρω ότι δεν είμαι ένας νέος άνθρωπος. Δεν περπατάω τόσο εύκολα όσο παλιά, δεν μιλάω τόσο ομαλά όσο παλιά, δεν συζητώ τόσο καλά όσο παλιά, αλλά ξέρω τι ξέρω. Ξέρω πώς να λέω την αλήθεια!»

29-30 Ιουνίου

Ο Μπάιντεν πηγαίνει στα Χάμπτονς και στο Νιου Τζέρσεϊ για εκδήλωση χρηματοδότησης της καμπάνιας του, προτού αποσυρθεί στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου η οικογένειά του τον ενθαρρύνει να παραμείνει στην κούρσα.

1-7 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν έχει ένα μείγμα επίσημων και προεκλογικών εκδηλώσεων γύρω από την 4η Ιουλίου, το οποίο περιλαμβάνει ταξίδια στη Βιρτζίνια, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια.

2 Ιουλίου

Η επίτιμη πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι εμφανίζεται στο MSNBC και «ανοίγει την πόρτα» σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του Μπάιντεν: «Νομίζω ότι είναι θεμιτή η ερώτηση, είναι αυτό ένα επεισόδιο ή είναι μια κατάσταση».

2 Ιουλίου

Ο βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ από το Τέξας γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία Δημοκρατικός βουλευτής που καλεί τον Μπάιντεν να αποσυρθεί: «Εκπροσωπώ την καρδιά μιας περιφέρειας του Κογκρέσου που κάποτε εκπροσωπούσε ο Λίντον Τζόνσον. Κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες, πήρε την οδυνηρή απόφαση να αποσυρθεί», αναφέρει ο Ντόγκετ στη δήλωσή του. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να κάνει το ίδιο».

3 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν συναντάται με Δημοκρατικούς κυβερνήτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον αντικαταστήσουν στο ψηφοδέλτιο, σε μια συνάντηση υψηλού ενδιαφέροντος στον Λευκό Οίκο. Ορισμένοι συμμετέχοντες αποχωρούν απογοητευμένοι αφού ο Μπάιντεν τους λέει ότι χρειάζεται περισσότερο ύπνο και ότι σκοπεύει να σταματήσει να προγραμματίζει εκδηλώσεις μετά τις 8 μ.μ.

3 Ιουλίου

Η ραδιοφωνική παρουσιάστρια της Φιλαδέλφειας Andrea Lawful-Sanders παίρνει συνέντευξη από τον Μπάιντεν, αλλά αργότερα λέει στο CNN ότι η προεκλογική εκστρατεία της έδωσε οκτώ ερωτήσεις, από τις οποίες επέλεξε τέσσερις. Αργότερα εγκαταλείπει τη δουλειά της εν μέσω των επιπτώσεων, αφού ο σταθμός δήλωσε ότι η συνέντευξή της «παραβιάζει την πρακτική μας να παραμένουμε ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης που λογοδοτεί στους ακροατές μας».

4 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν λέει για πρώτη φορά σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό παρουσιαστή Ερλ Ίνγκραμ από το Μιλγουόκι ότι «τα θαλάσσωσε» κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Ο Μπάιντεν γιορτάζει την 4η Ιουλίου στον Λευκό Οίκο.

5 Ιουλίου

Ενώ βρίσκεται στο Ουισκόνσιν, ο Μπάιντεν συνομιλεί με τον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων, δωρητών και υποστηρικτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ηλικία του και την διανοητική του κατάσταση μετά το ντιμπέιτ. Η συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπάιντεν λέει ότι μόνο ο «Παντοδύναμος Κύριος» θα μπορούσε να τον πείσει να εγκαταλείψει την κούρσα, δεν κάνει πολλά για να αναχαιτίσει τον αυξανόμενο πανικό στο εσωτερικό του κόμματος.

7 Ιουλίου

Σε μια εικονική κλήση μεταξύ του ηγέτη της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις και της ομάδας του, πολλοί Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων λένε στον Τζέφρις ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη.

8 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν στέλνει προκλητική επιστολή στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου στην οποία δηλώνει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια επανεκλογής του: «Είμαι σταθερά αποφασισμένος να παραμείνω σε αυτόν τον αγώνα, να τρέξω αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους και να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ».

8 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν πραγματοποιεί τηλεφωνική συνδιάλεξη με τα μέλη της Μαύρης Ομάδας του Κογκρέσου, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξή του.

8-11 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν φιλοξενεί την 75η επέτειο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων διμερών συναντήσεων και δείπνου καλωσορίσματος. Οι αποστασίες από τον Δημοκρατικό συνασπισμό του συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνόδου κορυφής υψηλού κινδύνου.

10 Ιουλίου

Η Πελόζι εμφανίζεται στο MSNBC και αρνείται να πει ευθέως αν ο Μπάιντεν είχε την υποστήριξή της, λέγοντας: «Εναπόκειται στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος».

10 Ιουλίου

Ο κορυφαίος χρηματοδότης των Δημοκρατικών Τζορτζ Κλούνεϊ που κατευθύνει και κονδύλια τρίτων από το Χόλιγουντ δημοσιεύει ένα άρθρο στους New York Times με το οποίο προτρέπει δημοσίως τον Μπάιντεν να παραιτηθεί. «Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο», γράφει ο Κλούνεϊ, ο οποίος συνδιοργάνωσε μια μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση για τον Μπάιντεν μόλις λίγες εβδομάδες πριν.

11 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν παραχωρεί μια πολυαναμενόμενη ατομική συνέντευξη Τύπου – μόλις την 15η από την ανάληψη της προεδρίας του. Ανοίγει περαιτέρω την πόρτα σε πιθανότητες που θα τον έκαναν να εγκαταλείψει την κούρσα, λέγοντας ότι θα το σκεφτόταν αν τα δεδομένα έδειχναν ότι δεν μπορεί να κερδίσει, αλλά ορκίζεται να παραμείνει στην κούρσα και να «συνεχίσει να κινείται».

Σημειώθηκε από μια πρώιμη γκάφα όταν αποκάλεσε τον Χάρις «αντιπρόεδρο Τραμπ».

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν παρουσίασε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μπάιντεν τον αποκάλεσε «πρόεδρο Πούτιν» προτού διορθωθεί.

11 Ιουλίου

Αρχίζουν να εμφανίζονται αναφορές για τα βαριά χαρτιά των Δημοκρατικών, την Πελόζι και τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που εκφράζουν κατ’ ιδίαν ανησυχίες για τον Μπάιντεν.

12 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν πραγματοποιεί βιντεοκλήση με την ισπανόφωνη κοινοβουλευτική ομάδα του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον ένα μέλος τον καλεί να αποχωρήσει.

12 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν συμμετέχει σε προεκλογική εκδήλωση στο Μίσιγκαν. Μαγνητοφωνεί επίσης μια συνέντευξη με τον Speedy Morman του Complex Networks, η οποία μεταδίδεται τη Δευτέρα. Λέει ότι είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην κούρσα «εκτός αν με χτυπήσει τρένο».

13 Ιουλίου

Ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ μεταβαίνει στο Ρεχόμποθ για να συναντηθεί με τον Μπάιντεν εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις εκλογικές του προοπτικές. Πραγματοποιεί επίσης τηλεφωνήματα με την προοδευτική ομάδα του Κογκρέσου καθώς και με τους Νέους Δημοκράτες. Τουλάχιστον μία από αυτές τις κλήσεις γίνεται αμφιλεγόμενη με τον Μπάιντεν να επιτίθεται στον Δημοκρατικό βουλευτή Τζέισον Κρόου.

13 Ιουλίου

Ο Τραμπ τραυματίζεται σε απόπειρα δολοφονίας σε συγκέντρωση του στην Πενσυλβάνια. Περνώντας το Σαββατοκύριακό του στο Rehoboth Beach, ο Μπάιντεν παραδίδει δηλώσεις καταγγέλλοντας την επίθεση αργότερα την ίδια μέρα, πριν μεταβεί στον Λευκό Οίκο αργά το βράδυ.

14 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν αναφέρεται στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δύο ακόμη φορές, προτρέποντας τη χώρα να χαμηλώσει τη θερμοκρασία της πολιτικής ρητορικής της.Εκφωνεί την τρίτη ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο από τότε που έγινε πρόεδρος, αφού έλαβε ενημέρωση ασφαλείας για τον πυροβολισμό του Τραμπ το πρωί:«Δεν μπορούμε – δεν πρέπει – να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο στην Αμερική».

15 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν συνομιλεί με τον Lester Holt του NBC, καθώς συνεχίζει να αντιδρά στις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την αντοχή του.

16 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν βρίσκεται στο Λας Βέγκας για το συνέδριο της NAACP και δίνει άλλη μια συνέντευξη στο BET News.Ο Μπάιντεν λέει στην BET News ότι μόνο μια ιατρική κατάσταση θα τον έπειθε να εγκαταλείψει την κούρσα.

17 Ιουλίου

Ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, στενός σύμμαχος της Νάνσι Πελόζι, γίνεται ο πιο επιφανής εκλεγμένος Δημοκρατικός που καλεί δημοσίως τον Μπάιντεν να παραιτηθεί: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να δώσει τη σκυτάλη». Αργότερα το ίδιο βράδυ, το ABC News μεταδίδει ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ είχε πει στον πρόεδρο ότι θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί από την κούρσα.

17 Ιουλίου

Μετά από μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην Televisa Univision, ο Μπάιντεν βγαίνει θετικός στο τεστ Covid. Οι εκδηλώσεις του ακυρώνονται και επιστρέφει νωρίς στην Ανατολική Ακτή για να αυτοαπομονωθεί στο παραλιακό του σπίτι στο Ρεχόμποθ.

18 Ιουλίου

Γίνεται γνωστό ότι ο βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν έστειλε μια βαθιά προσωπική επιστολή στον Μπίντεν στις 6 Ιουλίου λέγοντας στον πρόεδρο ότι «δεν είναι ντροπή να υποκλιθείς επάξια» από την κούρσα.

18 Ιουλίου

Ο γερουσιαστής Τζον Τέστερ, που αντιμετωπίζει μια δύσκολη προσπάθεια επανεκλογής στη Μοντάνα, γίνεται ο δεύτερος Δημοκρατικός γερουσιαστής που καλεί τον Biden να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

19 Ιουλίου

Ο πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν λέει ότι ο πρόεδρος παραμένει «οπωσδήποτε» στην προεδρική κούρσα του 2024, παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν είναι πιο απομονωμένος από ποτέ. «Ο Τζο Μπάιντεν είναι πιο αφοσιωμένος από ποτέ να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον στο MSNBC.

21 Ιουλίου

Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν στην εκπομπή «State of the Union» του CNN καλεί τον πρόεδρο να «παραδώσει τη σκυτάλη», καθώς η εκστρατεία πίεσης συνεχίζεται.

21 Ιουλίου

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή, αλλά θα ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία. Υποστηρίζει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για την κορυφή του ψηφοδελτίου και λέει ότι θα απευθυνθεί στο έθνος αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Sports in

Στο… φουλ οι μηχανές του Παναθηναϊκού ενόψει Μπότεφ

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε σήμερα στις προπονήσεις, με τον Φώτη Ιωαννίδη να ακολουθεί μέρος του κανονικού προγράμματος και στη συνέχεια να κάνει ατομικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024