Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έβαλε τέλος στην εκστρατεία για την επανεκλογή του αφού συνάδελφοί του Δημοκρατικοί έχασαν την εμπιστοσύνη στη διανοητική οξύτητα και την ικανότητά του να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία αρχείου του Reuters/Kevin Lamarque, επάνω, με τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις).

Ανακοίνωσε την απόφασή του σε επιστολή που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και σε ανάρτηση που ακολούθησε έδωσε τη στήριξή του στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για να γίνει η υποψήφια του κόμματός τους.

«Δημοκρατικοί — είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.
«ΤΖΟΖΕΦ Ρ. ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ.
21η Ιουλίου 2024
Αμερικανοί συμπολίτες μου,
Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο ως έθνος.

Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Κάναμε ιστορικές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση του έθνους μας, μειώνοντας τα κόστη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και διευρύνοντας την προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για αριθμό ρεκόρ Αμερικανών.

»Παρείχαμε την κρίσιμη φροντίδα που χρειάζονταν σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που είχαν εκτεθεί σε τοξικές ουσίες. Εγκρίναμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων σε 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

»Και εγκρίναμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην Ιστορία. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση να ηγηθεί απ’ ό,τι είναι σήμερα.

»Ξέρω πως τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, ξεπεράσαμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά σε εκατό χρόνια και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Υφεση. Προστατεύσαμε και διατηρήσαμε τη Δημοκρατία μας. Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο.

«Θα απευθυνθώ στο έθνος»

»Ηταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως ο πρόεδρός σας. Και μολονότι η πρόθεσή μου ήταν να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στο να εκπληρώσω τα προεδρικά καθήκοντά μου για το υπόλοιπο της θητείας μου.

»Θα απευθυνθώ στο έθνος αργότερα αυτήν την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου.

»Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι εργάστηκαν τόσο σκληρά για την επανεκλογή μου. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν μια εξαιρετική συνεργάτιδα σε όλο αυτό το έργο.

»Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε εμένα.

»Πιστεύω σήμερα ό,τι πίστευα πάντα: δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει η Αμερική — όταν το κάνουμε μαζί. Θα πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Η στήριξη στη Χάρις

Το πλήρες κείμενο του προέδρου Μπάιντεν με το οποίο υποστήριξε την αντιπρόεδρο Χάρις:

«Συνάδελφοί μου Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχθώ την πρόταση για υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλη μου την ενέργεια στα προεδρικά καθήκοντά μου για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη απόφασή μου όταν έλαβα το χρίσμα του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρο.

»Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη στήριξη και έγκρισή μου στην Κάμαλα ώστε να γίνει η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί — είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ