Με την Κάμαλα Χάρις να διεκδικεί πλέον και επισήμως το χρίσμα των Δημοκρατικών ως η επόμενη υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ, τα προγνωστικά έχουν πάρει φωτιά. Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα των τελευταίων 11 δημοσκοπήσεων, που διεξήχθησαν από τις 28 Ιουνίου ως τις 18 Ιουλίου, σε μια συγκεντρωτική ανάλυση. ΄Ολες οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά το   «ντροπιαστικό» για τον Μπάιντεν debate με τον Τραμπ, το οποίο πυροδότησε και τις φήμες περί απόσυρσής του.

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου,  η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ μόνο σε δύο από τις 11 δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά το ντιμπέιτ της 27 Ιουνίου. Αντίθετα ο Τραμπ συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης ψήφου σε οχτώ δημοσκοπήσεις, ενώ μία δημοσκόπηση τους εμφανίζει «ισόπαλους», προμηνύοντας ντέρμπι. Τα αποτελέσματα και των 11 δημοσκοπήσεων δημοσιεύει σήμερα σε συγκεντρωτική ανάλυση η Washington Post.

Παρόμοιες επιδόσεις με τον Μπάιντεν για την Κάμαλα Χάρις

Σε γενικές γραμμές πάντως, όπως σημειώνει η Washington Post, οι επιδόσεις της Κάμαλα Χάρις ως αντιπάλου του Ντόλαντ Τραμπ, δε διαφέρουν ιδιαίτερα από εκείνες του Τζο Μπάιντεν.  Ο μέσος όρος  των 11 δημοσκοπήσεων εμφανίζει τον Ντοναλν Τραμπ να προηγείται της Κάμαλα Χάρις κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μια απόσταση ελάχιστα μικρότερη από τις 1,9 μονάδες που τον χώριζαν από τον Μπάιντεν, στις ίδιες δημοσκοπήσεις.

«Ικανοποιημένοι» με πιθανή υποψηφιότητα Χάρις το 70% των Δημοκρατικών

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΙPSOS, για λογαριασμό της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η οποία διεξήχθη μεταξύ 5-9 Ιουλίου, το 70%  των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσαν ότι θα ήταν «ικανοποιημένοι» αν ο Μπάιντεν παραμέριζε και η Χάρις γινόταν υποψήφια των Δημοκρατικών.

Λιγότεροι από 1 στους 3 Δημοκρατικούς πρότειναν αυθόρμητα την Χάρις

Τα ποσοστά όμως αλλάζουν, όταν οι ερωτήσεις γίνονται «ανοιχτού τύπου». Ζητάνε δηλαδή από τους συμμετέχοντες να προτείνουν οι ίδιοι τον πιθανό υποψήφιο πρόεδρο, στην περίπτωση ου ο Μπάιντεν αποχωρούσε από την προεκλογική κούρσα.  Στην ίδια δημοσκόπηση της Ipsos, το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που κλίνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα πρότειναν εθελοντικά τη Χάρις ως την επιλογή τους.  Τα υπόλοιπα πιθανά ονόματα συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά, με πρώτο τον κυβερνήτης της Καλιφόρινια Γκάβιν Νιούσομ.  Ένα 4% πρότεινε εθελοντικά ως υποψήφια πρόεδρο την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα. Πάντως πάνω από 50% των Δημοκρατικών δεν κατονόμασαν κανέναν ως πιθανό υποψήφιο πρόεδρο, αντί για τον Μπάιντεν.

Δημοσκόπηση Εconomist -ΥοuGov: Πάνω από 70% θα ενέκριναν την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια πρόεδρο

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ 7-9 Ιουλίου, από την YouGov για λογαριασμό του Economist και η YouGov, η Κάμαλα Χάρις εμφανίζεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής, ανάμεσα στους Δημοκρατικύς, ως πιθανή αντικαταστάτρια του Mπάιντεν.  Όσο για τους υπόλοιπους υποψήφιους, αξίζει να σημειθεί ότι ο Πιτ Μπάτιγκιγκ, ο υπουργός Μεταφορών, έρχεται δεύτερος στις προτιμήσεις, και ο Μπέρνι Σάντερς τρίτος. Αντίθετα το φημολογούμενο «φαβορί» Γκάβιν Νιούσομ έρχεται τέταρτος.  Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Δημοκρατικών δεν ήξερε καν τα ονόματα των υπόλοιπων πιθανών υποψηφίων.