Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κάμαλα Χάρις: Θα μπορέσει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ

Κάμαλα Χάρις: Θα μπορέσει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις έχει πολλές πιθανότητες να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών - Ο χρόνος όμως για την εκστρατεία της είναι πολύ λίγος

Μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως στηρίζειαπόλυτα την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα προς τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, καθώς, από την μία, ο ίδιος παραιτείται και από την άλλη, παροτρύνει το κόμμα του να παραμείνει ενωμένο και να αποτρέψει μία ακόμα εσωκομματική μάχη για το χρίσμα. 

Ήδη πολλά στελέχη των Δημοκρατικών έχουν δηλώσει τη στήριξη τους στο πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις. Πέραν του ερωτήματος, ποιος δηλαδή θα λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικότερο, αν η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Η στρατηγική που είχε χαράξει το επιτελείο της όταν ακόμα ήταν υποψήφιος ο Αμερικανός πρόεδρος, ήταν να αναμετρηθεί με τον πρώην πρόεδρο, ως εισαγγελέας εναντίον κατάδικου.

Σημειώνεται ότι αν και οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον υποψήφιο που θα λάβει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κάποιες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να αποδειχθεί σκληρή αντίπαλος για τον  Τραμπ. Στο υποθετικό σενάριο αναμέτρησης των δυο τους, ισοψήφισαν (44%) σε έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters που διενεργήθηκε την 15η και 16η Ιουλίου.

Πώς η Χάρις θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ

Αν και μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, το γεγονός ότι είναι κατάδικος τείνει να φύγει από την επικαιρότητα, η διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών ετοιμάζεται να χτυπήσει τον πρώην πρόεδρο, στο γεγονός πως είναι ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος που έχει κριθεί ένοχος τέλεσης ποινικών αδικημάτων.  Πάνω από δώδεκα αναλυτές, δήλωσαν στο CNN, ότι πιστεύουν πως η υποψηφιότητά της θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν της ως εισαγγελέας, οπότε η κόντρα μεταξύ τους θα είναι απλή: «εισαγγελέας vs κατάδικου»

Το δίλημμα αυτό θα είναι ένας τρόπος, όχι μόνο για να αναδείξει την καριέρα της και την ιστορία της ζωής της, αλλά και να φανεί πως αγωνίζεται για τους Αμερικανούς, ενώ ο Τραμπ που έχει κριθεί ένοχος για ποινικά αδικήματα, προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον εαυτό του. Μέσω της στρατηγικής αυτής θα αναδειχθούν χαρακτηριστικά όπως η εξυπνάδα και η δυναμική της, που είναι τα χαρακτηριστικά για να γίνει κανείς όχι μόνο εισαγγελέας, αλλά και ηγέτης.

Η Κάμαλα Χάρις θα χρησιμοποιήσει την καταδίκη του Τραμπ

Ιστορική υποψηφιότητα

Η υποψηφιότητα της Χάρις είναι ιστορική από κάθε πλευρά. Δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος. Είναι μια γυναίκα μισή Τζαμαϊκανή, μισή Ινδή, της οποίας τα μικρά ονόματα είναι Κάμαλα και Ντέβι, η οποία ταυτίστηκε τόσο έντονα με την εμπειρία των μαύρων της Αμερικής που επέλεξε ειδικά το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ για κολέγιο.  Παρόλα αυτά, καθόλη τη διάρκεια της θητείας της, πολλοί επιδόθηκαν σε ακούσιες προσβολές εναντίον της, είτε επειδή είναι γυναίκα είτε επειδή είναι έγχρωμο άτομο.

Στη διεθνή σκηνή, οι συνεργάτες της διόρθωναν συνεχώς τα γραφεία πρωτοκόλλου άλλων κυβερνήσεων, αφού στα δείπνα έβαζαν την αντιπρόεδρο να κάτσει δίπλα στη σύζυγο ενός ηγέτη και όχι στον ίδιο τον ηγέτη. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι γύρω της ετοιμάζονται για την πιθανότητα να έρθει αντιμέτωπη με τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Πολλοί υπολογίζουν ότι η υποψηφιότητα Χάρις θα οδηγήσει σε μια μαζική έκρηξη ενθουσιασμού από τη βάση, επειδή πρόκειται για μια μετατόπιση από έναν από τους πιο έντονους μήνες απόγνωσης των Δημοκρατικών.

Αλλά και γιατί αν είναι υποψήφια, η βάση θα εκπροσωπηθεί με τρόπο που πολλοί βασικοί ψηφοφόροι του κόμματος δεν αισθάνονταν ότι συνέβαινε από έναν 81χρονο λευκό άνδρα του οποίου η πιο συνεπής δραστηριότητα το βράδυ του Σαββάτου ήταν να πηγαίνει στη λειτουργία. Με τις γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα να έχουν ήδη μεγάλη συμμετοχή στο θέμα των αμβλώσεων, αρκετοί Δημοκρατικοί προέβλεψαν ώθηση από την ανάδειξη μιας γυναίκας που έχει πρωτοστατήσει εδώ και χρόνια σε αυτό το θέμα.

Μία σύντομη προεκλογική εκστρατεία

Όσο δύσκολο κι αν θα είναι για την ίδια να οργανώσει μια εκστρατεία με λίγο περισσότερο από 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, αρκετοί που την γνωρίζουν δήλωσαν στο CNN ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη είδηση για την ίδια.

«Αποδίδει καλύτερα όταν έχει μεγάλη αίσθηση του επείγοντος και περιορισμένο χρόνο.», δήλωσε ένας πρώην βοηθός της Χάρις. Η ίδια πρόσθεσε πως η Κάμαλα Χάρις «Είναι καλύτερη σπρίντερ παρά μαραθωνοδρόμος και νομίζω ότι αυτό θα είναι πλεονέκτημα».

Ήδη ο Τραμπ έχει φτιάξει τα πρώτα σποτ κατά της Κάμαλα Χάρις

Πώς ο Τραμπ θα «χτυπήσει» την πρώην εισαγγελέα

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ μετά την παραίτηση του Μπάιντεν. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θέλει να δείξει πως μπορεί να αντιμετωπίσει και την πιθανή νέα αντίπαλο του, λέγοντας πως ευθύνεται για δύο προβλήματα: Τη μεταναστευτική κρίση και την αύξηση του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο μεγιστάνας αναμένεται να παρουσιάσει την Αντιπρόεδρο ως «συγκυβερνήτρια» των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί και έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ. Θα είναι «ευκολότερο να νικήσω» την Κάμαλα Χάρις απ’ ό,τι τον Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε ο κ. Τραμπ το CNN μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν.

Ήδη η «super PAC» με διακριτικό τίτλο Make America Great Again Inc. ανέφερε την Κυριακή πως αποσύρει διαφημίσεις εναντίον του κ. Μπάιντεν που επρόκειτο να προβληθούν στις πολιτείες Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα και Πενσιλβάνια, όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη, για να τις αντικαταστήσει με μηνύματα που θα επιτίθενται στην κυρία Χάρις.

Διαφημιστικό μήνυμα διάρκειας 30 δευτερολέπτων προσάπτει στην αντιπρόεδρο ότι απέκρυψε από τους Αμερικανούς πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του και, ευρύτερα, όλα τα κακά που έφερε η κυβέρνηση. «Η Κάμαλα ήξερε πως ο Τζο δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά, έτσι την έκανε αυτή. Ιδού τι κατάφερε. Εισβολή στα σύνορα, ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, και το αμερικανικό όνειρο νεκρό».

Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα δε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι για τις υψηλές τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και για τα υψηλά επιτόκια, που κάνουν άπιαστη την αγορά κατοικίας για πολλούς.

Sports in

LIVE η κλήρωση Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό του Europa League

LIVE: Η κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024