Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Οι αντιδράσεις των παγκόσμιων ηγετών στην αποχώρησή του από την κούρσα των αμερικάνικων εκλογών

Τζο Μπάιντεν: Οι αντιδράσεις των παγκόσμιων ηγετών στην αποχώρησή του από την κούρσα των αμερικάνικων εκλογών

Ευγνωμοσύνη, θαυμασμό και κατανόηση χαρακτηρίζουν τα μηνύματα των παγκόσμιων ηγετών για την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ

Τα μηνύματα ευγνωμοσύνης και υποστήριξης προς τον Τζο Μπάιντεν έπεσαν βροχή μετά την ανακοίνωσή του ότι αποχωρεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών 2024. Μάλιστα αφού εξήγησε τους λόγους της απόφασής του δήλωσε πως υποστηρίζει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως την επόμενη υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ήταν η δεύτερη συγκλονιστική στιγμή στην πολιτική των ΗΠΑ μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια στις 13 Ιουλίου.

Οι πιέσεις προς τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών είχαν αυξηθεί μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο debate του CNN τον περασμένο μήνα. Λίγα λεπτά μετά σωρεία μηνυμάτων ευγνωμοσύνης άρχισαν να καταφθάνουν από όλο τον κόσμο με παραλήπτη τον ίδιο.

«Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος…»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν αυτόν τον μήνα στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του προέδρου και προσβλέπει στη συνεργασία για το υπόλοιπο της θητείας του.

«Γνωρίζω ότι, όπως έχει κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, θα έχει λάβει την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τον αμερικανικό λαό», έγραψε ο Στάρμερ στο X.

Στάρμερ Μπάιντεν

Ο Κιρ Στάρμερ με τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ευχαρίστησε τον Μπάιντεν που είναι «αληθινός φίλος» για τη χώρα του. «Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος και ό,τι κάνει καθοδηγείται από την αγάπη του για τη χώρα του», δήλωσε στο X.

«Για άλλη μία φορά δεν έδωσε προτεραιότητα στον εαυτό του»

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι ο Μπάιντεν αξίζει να του αναγνωριστεί ότι «για άλλη μια φορά δεν έδωσε προτεραιότητα στον εαυτό του, αλλά έδωσε την πρώτη του σκέψη στο να είναι αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως έχει κάνει σε όλη του τη δημόσια ζωή».

«Ο φίλος μου Τζο Μπάιντεν έχει πετύχει πολλά: για τη χώρα του, για την Ευρώπη, για τον κόσμο»

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αφιερώσει τη ζωή του στη δημόσια υπηρεσία και αυτό είναι κάτι που αξίζει μεγάλου σεβασμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον στο X.

«Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «ακλόνητη υποστήριξή» του στον πόλεμο της χώρας του κατά της Ρωσίας, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει με όπλα, στρατιωτική βοήθεια και διπλωματική υποστήριξη, παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών.

«Πολλές ισχυρές αποφάσεις ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια και θα τις θυμόμαστε ως τολμηρά βήματα του προέδρου Μπάιντεν σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Ζελένσκι στο X. “Θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την ηγεσία του προέδρου Μπάιντεν”.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τζο Μπάιντεν

«Ανεκτίμητη η σταθερή υποστήριξή του»

Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «πραγματικό σύμμαχο του εβραϊκού λαού», ενώ ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι η «σταθερή υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου, ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, ήταν ανεκτίμητη», και οι δύο σε αναρτήσεις στο Χ.

Ο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Όμως συγκρούεται όλο και περισσότερο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια και τον αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών αμάχων από τη σύγκρουση.

«Περήφανος Αμερικανός με ιρλανδική ψυχή»

Ο Νετανιάχου μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Τζο Μπάιντεν. Σημειώνεται πως αύριο αναμένεται οι δύο ηγέτες να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον.

Ο Ιρλανδός Taoiseach Simon Harris αποκάλεσε τον Μπάιντεν «περήφανο Αμερικανό με ιρλανδική ψυχή» και τον ευχαρίστησε για την «παγκόσμια ηγεσία» και τη «φιλία» του.

Άλλοι ηγέτες επαίνεσαν τον Μπάιντεν για τη δύσκολη απόφαση που πρέπει να πήρε να εγκαταλείψει την κούρσα.

«Ο φίλος μου ο Μπάιντεν…»

«Ο φίλος μου Τζο Μπάιντεν έχει πετύχει πολλά: για τη χώρα του, για την Ευρώπη, για τον κόσμο», έγραψε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο X. “Η απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος αξίζει σεβασμό”.

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι ο Μπάιντεν πήρε τη «σωστή» απόφαση και έβαλε πρώτα την οικογένειά του και την υγεία του. Του ευχήθηκε «υγεία και μακροζωία».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο Χ ότι ο Μπάιντεν έλαβε δύσκολες αποφάσεις «χάρη στις οποίες η Πολωνία, η Αμερική και ο κόσμος είναι πιο ασφαλείς και η δημοκρατία ισχυρότερη».

«Γνωρίζω ότι κι εσείς καθοδηγηθήκατε από τα ίδια κίνητρα όταν ανακοινώσατε την τελική σας απόφαση. Πιθανότατα το πιο δύσκολο», δήλωσε ο Τουσκ.

Sports in

Ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού σε περίπτωση που επιστρέψει ο Βεζένκοφ

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι αυτός που καθορίζει όλο το μεταγραφικό πλάνο του Ολυμπιακού…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024