Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Υπερτουρισμός: Επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του ζητάει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Υπερτουρισμός: Επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του ζητάει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Βαρκελώνης, επιμένει ότι πρέπέι να μπουν μέτρα για να συγκρατηθεί ο «αχαλίνωτος» υπερτουρισμός

Μέτρα για να περιοριστεί ο «αχαλίνωτος υπερτουρισμός» ζητάνε οι Ευρωπαϊκές πόλεις που τυγχάνει να είναι και δημοφιλείς προορισμοί,  η μία μετά την άλλη.

Η Βενετία επέβαλε «εισιτήριο» στους ημερήσιους επισκέπτες. Το Άμστερνταμ εξετάζει την απαγόρευση εισόδου στα κρουαζιερόπλοια. Ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το σημερινό τουριστικό μοντέλο της πρωτεύουσας είναι μη-βιώσιμο και πρέπει να επανεξεταστεί.  Τώρα μπαίνει ξανά στο πλάνο, η Βαρκελώνη – η οποία βεβαίως έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα ώστε να ελεγχθεί ο υπερτουρισμός.

Δήμαρχος Βαρκελώνης: Δεν θα γίνουμε «θεματικό πάρκο»

«Η Βαρκελώνη δεν μπορεί να απορροφήσει τη συνεχιζόμενη, αχαλίνωτη αύξηση του αριθμού των τουριστών και πρέπει να επιβάλει περιορισμούς, αν δεν θέλει να εξελιχθεί σε ένα «θεματικό πάρκο» χωρίς κατοίκους», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης Τζάουμε Κολμπόνι.

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος, η θητεία του οποίου λήγει το 2027, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο τον περιορισμό της προσφοράς, από τη στιγμή που δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση.

Οι σημερινές δηλώσεις του δημάρχου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ήδη οι τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ως τον Νοέμβριο του 2028  θα έχουν απαγορεύσει τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθούν σταδιακά και οι σχετικές άδειες για τα περίπου 10.100 διαμερίσματα που ενοικιάζονται σήμερα με βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Παράλληλα, έχει ήδη απαγορευθεί το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη που θα καταβάλλουν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που παραμένουν στην πόλη για λιγότερες από 12 ώρες.

Τα πάντα έχουν ένα όριο

«Αν έχεις ένα θέατρο με χωρητικότητα 300 θέσεων, δεν μπορείς να πουλήσεις 500 (εισιτήρια) ακόμη και αν έχεις 200 άτομα στην ουρά… Τα πάντα έχουν ένα όριο», δήλωσε ο Κολμπόνι στον ανταποκριτή του Reuters.

«Ο τουρισμός πρέπει να υπηρετεί το μοντέλο της πόλης, όχι το αντίθετο. Αυτό κάνουμε στη Βαρκελώνη», πρόσθεσε.

Ο Κολμπόνι είπε ότι θα επιμείνει στα περιοριστικά μέτρα για τα Airbnb, τα οποία όμως εν τω μεταξύ συνεχίζουν να αυξάνονται (άνοδος 24%  μεταξύ Μαρτίου και Μάϊου). Επίσης υπερασπίστηκε την απόφαση του Δήμου για κατάργηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ως νόμιμη και δημοφιλή, μολονότι ήδη αμφισβητείται δικαστικά.

υπερτουρισμός

Τέλος, χαρακτήρισε «απολύτως καταδικαστέα» την πρόσφατη διαμαρτυρία των πολιτών που ψέκασαν με νεροπίστολα τους τουρίστες. Είπε ότι δεν αντιπροσωπεύει το πνεύμα της Βαρκελώνης, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι και οι διαμαρτυρίες δεν πρέπει να τρομάζουν τους επισκέπτες.

Sports in

Ο Αταμάν υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γνωστοποίησε πως ο Εργκίν Αταμάν υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024