Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση του γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, έρχονται στο φως, μετά τη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε η σύζυγός του, Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Η κυρία Πολυζωγοπούλου, η οποία ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της που παραμένει στη φυλακή, είναι εξαρτημένος από τον τζόγο, συμμετέχοντας σε παιχνίδια που γίνονταν σε παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες.

Όπως αποκάλυψε στην 18η τακτική ανακρίτρια η Σοφία Πολυζωγοπούλου, ο Απόστολος Λύτρας πήγαινε συχνά σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στα βόρεια προάστια.

«…Ο ίδιος πήγαινε βραδινές ώρες σε χαρτοπαικτική λέσχη, όχι νόμιμη, η οποία σύμφωνα με όσα είχα αντιληφθεί, και στην πορεία μου το επιβεβαίωσε και ο ίδιος, ήταν στα βόρεια προάστια, πιθανότατα σε κάποιο ξενοδοχείο. Στη χαρτοπαικτική αυτή λέσχη σπαταλούσε υπέρογκα ποσά από τα οικογενειακά μας εισοδήματα, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το οικονομικό, αλλά και το γεγονός ότι ο εθισμός του στον τζόγο δημιουργούσε γενικότερους κινδύνους για την οικογένειά μας» ανέφερε η δικηγόρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπαμ», αποκαλύπτοντας τα όσα συνέβαιναν μέσα στο σπίτι τους και δεν έβγαιναν προς τα έξω.

Από το 2017 τα προβλήματα

Σύμφωνα με την κυρία Πολυζωγοπούλου, τα πρώτα προβλήματα ξεκίνησαν στα τέλη του 2017, με τον Απόστολο Λύτρα να μην παραδέχεται ότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα.

«Ο ίδιος αρνούνταν ότι έχει πρόβλημα, έβρισκε διαρκώς δικαιολογίες, έκανε δήθεν αποτυχημένες προσπάθειες αποχής, έλεγε διαρκώς ψέματα και γινόταν ευέξαπτος, προσβλητικός απέναντί μου όταν του έλεγα ότι έχει πρόβλημα και πρέπει να ζητήσει βοήθεια. Την ίδια περίοδο είχαν δημιουργηθεί τρομερές εντάσεις με την πρώην σύζυγό του και με τα παιδιά του, εκ των οποίων η μεγάλη του κόρη έμπαινε στην εφηβεία. Εγώ εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτων του είχα ζητήσει να χωρίσουμε» σημείωσε η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου.

«Παρ’ όλα αυτά ήμουν πολύ υποστηρικτική και προς τα μεγαλύτερα παιδιά του, με τα οποία είμαι πολύ δεμένη, γεγονός που πάντα εκμεταλλευόταν. Για τα προβλήματα αυτά του κατηγορουμένου είχα ενημερώσει και είχα ζητήσει τη συνδρομή του οικογενειακού του περιβάλλοντος, δηλαδή των γονέων του και της αδελφής του, πλην όμως αυτοί εθελοτυφλούσαν, με αντιμετώπιζαν απαξιωτικά και οι απαντήσεις που είχα λάβει μεταξύ άλλων ήταν ότι και ο πατέρας του έπαιζε και δεν έπαθαν τίποτα…» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια της κατάθεσής της η δικηγόρος επισημαίνει ότι τέλη 2017 ή αρχές 2018 ο ποινικολόγος «πιο πολύ για να με πείσει να μη χωρίσουμε» απευθύνθηκε σε ειδικό ψυχικής υγείας με έδρα το Κολωνάκι. Ωστόσο επισημαίνει ότι ο Λύτρας δεν ήταν συνεπής ούτε στις επισκέψεις, αλλά ούτε στις οδηγίες του ειδικού.

«…Η σχέση μου με τον αντίδικο είχε κλονιστεί απόλυτα σε εκείνο το διάστημα εξαιτίας των ως άνω περιστατικών που σας αναφέρω, πλην όμως όταν υπέστη το έμφραγμα, στο οποίο άμεσα κινδύνευσε η ζωή του, μάλιστα στο ασθενοφόρο όταν τον μεταφέραμε προς το νοσοκομείο, στο οποίο ήμουν μέσα, γιατί με είχαν ενημερώσει ότι μπορεί να μη φτάσει στο δεύτερο νοσοκομείο όπου θα έκανε την επέμβαση, εγώ έκρινα ότι έπρεπε να παραγκωνίσω τα όποια προβλήματα υπήρχαν και είχε ο ίδιος δημιουργήσει, και θεώρησα ηθική υποχρέωση προς το παιδί μου να του σταθώ σε όλα τα επίπεδα λόγω του προβλήματος υγείας αυτού, όπως και έκανα όλα τα χρόνια της κοινής μας ζωής έχοντας αναλάβει σχεδόν όλα τα βάρη της οικογένειάς μας, δηλαδή αποκλειστικά μόνη μου την ανατροφή του παιδιού μας, τη στήριξη των μεγαλύτερων παιδιών μας, τα οποία έχω μεγαλώσει σαν δικά μου παιδιά, το μεγαλύτερο βάρος της κοινής μας εργασίας, καθώς ο ίδιος και για ένα διάστημα υποχρεωτικά απείχε, αλλά και μέχρι τώρα οι γιατροί του είχαν συστήσει να μην κουράζεται, να μη στρεσάρεται», ανέφερε η κ. Πολυζωγοπούλου, επισημαίνοντας πάντως ότι μετά την περιπέτεια της υγείας του ο κατηγορούμενος ποινικολόγος συμμορφώθηκε με τις οδηγίες του ειδικού ψυχικής υγείας, απείχε «με μικρές υποτροπές από τον τζόγο και η εν γένει συμπεριφορά του είχε εξομαλυνθεί».

Αλκοόλ και ξενύχτια

Στη συνέχεια της κατάθεσής της, η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα ισχυρίστηκε ότι από το καλοκαίρι του 2022 ο ποινικολόγος άρχισε να παρουσιάζει περίεργες συμπεριφορές, καθώς πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους αποφάσισε να πάει διακοπές με δική του παρέα αρχικά στην Άνδρο και μετά στην Κρήτη.

«…Μιλούσαμε στο τηλέφωνο και αντιλαμβανόμουν ότι κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ήδη από τις μεσημβρινές ώρες, ξενυχτούσε και γενικά η συμπεριφορά του προσομοίαζε με εφήβου. Όταν επέστρεψε ήταν παντελώς αδιάφορος προς εμένα και το παιδί, ήταν μονίμως απορροφημένος με το κινητό του τηλέφωνο όσες ώρες ήταν στο σπίτι και δεν υπήρχε καμία ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ μας σε κανένα επίπεδο και για κανένα ζήτημα. Άρχισε σταδιακά και κλιμακούμενα να προβαίνει σε υπέρογκες σπατάλες.

Ενδεικτικώς αναφέρω ότι από εκείνο το διάστημα μέχρι και πολύ πρόσφατα έχει αγοράσει αρκετά πανάκριβα αυτοκίνητα, την αγορά των οποίων πληροφορούμουν όταν τα πάρκαρε έξω από το σπίτι. Επίσης έβγαινε μόνος του και γενικά η συμπεριφορά του δεν ήταν συμβατή με την ηλικία του, με την ιδιότητα του συζύγου, του πατέρα και του επαγγελματία. Είχε κάνει υποτροπή στον τζόγο, αυτή τη φορά, όπως διαπίστωσα, παίζοντας τυχερά παιχνίδια στο κινητό του τηλέφωνο. Εγώ του δήλωσα ότι ο γάμος μας δεν θα συνεχιστεί… Τον Σεπτέμβριο του 2023 του ζήτησα να χωρίσουμε κατόπιν και άλλων αφορμών που μου είχε δώσει», ανέφερε.

Η αναγγελία του χωρισμού

Η 37χρονη δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι με το που ανακοίνωσε στον ποινικολόγο ότι θέλει να χωρίσουν ξεκίνησε το δικό της μαρτύριο, καθώς ο Λύτρας από τη μία της ζητούσε να τον συγχωρέσει και της έλεγε ότι την υπεραγαπάει, και από την άλλη την εξύβριζε χυδαία, ενώ την απειλούσε ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή της! «…Έβλεπε ότι ήμουν αμετακίνητη στην απόφασή μου αυτή, ότι δεν πτοούμουν από απειλές, όπως το ότι δεν θα δίνει μία για το παιδί του, γιατί δεν με ενδιέφερε καθόλου η διατροφή ή οποιοδήποτε οικονομικό ζήτημα… Μάλιστα του είχα πει ότι θα φύγω εγώ από το σπίτι μαζί με το παιδί, όπως απαιτούσε, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί για την ψυχολογία του παιδιού, πάραυτα, επειδή δεν άντεχα τον ψυχολογικό πόλεμο που μου έκανε, είχα προβεί στην αναζήτηση οικίας.

Μετά βέβαια ο ίδιος άλλαζε γνώμη και έλεγε ότι θα φύγει αυτός από το σπίτι. Επειδή έβλεπε ότι δεν πτοούμουν με αυτές τις απειλές και τους οικονομικούς ακόμα εκβιασμούς και του επαναλάμβανα ότι εμένα με νοιάζει μόνο το παιδί και το μόνο που θέλω είναι την επιμέλεια της κόρης μας και όλα τα υπόλοιπα να τα κρίνει κατά συνείδηση αν έχει, έφτασε στο σημείο να εξοβελίζει απειλές για τη ζωή και τη σωματική μου ακεραιότητα, ακόμα και απειλές με παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη, προκειμένου όπως μου έλεγε να μου πάρει το παιδί. Όταν του έλεγα ότι θα κάνω μήνυση, ο ίδιος μου έλεγε ότι δεν τον αγγίζει τίποτα και ότι δεν μπορώ να του κάνω τίποτα. Την επομένη βέβαια ξεκινούσε τους ύμνους αγάπης και ζητούσε συγγνώμη. Επίσης με ζήλευε σε εμμονικό βαθμό, παρότι στην κοινή μας ζωή δεν του είχα δώσει το παραμικρό δικαίωμα…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ανακρίτρια αποκάλυψε ότι τελικά τον Νοέμβριο του 2023 ο Λύτρας αποχώρησε από την οικογενειακή εστία, αλλά όπως είπε με πρόφαση την επικοινωνία με την κόρη τους ακόμη και εν αγνοία της επισκεπτόταν το σπίτι και έθετε σε λειτουργία τις κάμερες που είχε συνδεδεμένες με το κινητό του.

«Να ελέγχει κάθε μου κίνηση»

«…Ο ίδιος μου έλεγε ότι παρακολουθεί το αυτοκίνητό μου, το κινητό μου τηλέφωνο, τα social media που είχα, γεγονός που δεν ξέρω αν είναι αληθές ή απλά το έλεγε προκειμένου να αισθάνομαι ότι ελέγχει κάθε μου κίνηση. Για τη συμπεριφορά αυτή, για τις απειλές που δεχόμουν ακόμα και για τη ζωή μου και τη σωματική μου ακεραιότητα, και για τη γενικότερη αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, τον Νοέμβριο του 2023 είχα και πάλι ενημερώσει το οικογενειακό του περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα με είχαν καλέσει οι γονείς του στο σπίτι τους, δήθεν καλοπροαίρετα. Όταν έφτασα, βρήκα εκεί τους γονείς του, τον ίδιο, την αδελφή του, τα μεγαλύτερα παιδιά του και τον ανιψιό του, και παρουσία όλων ανέφερα ότι με απειλεί, ότι η συμπεριφορά του δεν είναι φυσιολογική, ότι δεν πήγαινε στον ψυχίατρο, ότι έχει κόψει μόνος του τα φάρμακα, ότι φοβάμαι και τους είπα ότι θα είναι όλοι υπεύθυνοι αν μου συμβεί κάποιο κακό, γιατί τους έχω ενημερώσει και δεν κάνουν τίποτα… Αυτοί απλά με απαξίωσαν και για άλλη μία φορά δεν ήθελαν να παραδεχτούν το πρόβλημα…».

Όπως συμπληρώνει στην κατάθεσή της η κ. Πολυζωγοπούλου, για 12 ημέρες δεν είδε την 8χρονη κόρη της γιατί η εικόνα και η ψυχολογία της δεν της το επέτρεπε, αποκάλυψε ότι παθαίνει διαρκώς κρίσεις πανικού καθώς το βράδυ ξύπναγε και ούρλιαζε στον ύπνο της, και ότι μέχρι σήμερα έχει τρομερές ημικρανίες και ζαλάδες, με την ίδια να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να σταθώ ψυχολογικά στα πόδια της κυρίως για το παιδί της.

Ειδικότερα, αποκάλυψε ότι από τις 18 Ιουνίου ο Απόστολος Λύτρας την απέκλεισε από τη συνομιλία που είχαν με τους συνεργάτες στο γραφείο, απέκλεισε την πρόσβασή της στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο του γραφείου, στο οποίο ήταν καταχωρισμένες τόσο υποθέσεις που χειρίζονταν από κοινού όσο και προσωπικές της υποθέσεις.

«…Αναγκάστηκα να χρησιμοποιώ φίλους μου δικηγόρους για να μου παίρνουν τις αναβολές, οι οποίες αυτονόητα ήταν για λόγους υγείας. Επίσης, από εντολείς μου ενημερώθηκα ότι ήδη από τις 18.6.2024 τους ενημέρωναν από το γραφείο ότι δεν ανήκω στο δυναμικό τους. Με αυτούς τους τρόπους και με άλλους, με λασπολογίες που έχουν διαρρεύσει στα Μέσα, σε γνωστούς και σε φίλους επιχειρείται η επαγγελματική μου καταστροφή, όπως μου έλεγε ο Κριεμάδης, αλλά και η ηθική μου εξόντωση. Θέλω να πω ότι τα κίνητρά μου δεν είναι εκδικητικά, παρότι αυτό που έχω υποστεί είναι πολύ βαρύ. Για μένα είναι εξίσου βαρύ να διαχειριστώ το γεγονός ότι ο πατέρας του παιδιού μου είναι προσωρινά κρατούμενος. Το μόνο μου μέλημα είναι να επιτευχθεί η ασφάλεια η δική μου και του παιδιού μου και η ψυχική μας ηρεμία…», κατέληξε, ζητώντας από την ανακρίτρια να καλέσει ως μάρτυρα και τον ειδικό ψυχικής υγείας που επισκεπτόταν ο κατηγορούμενος.