Ψυχική υγεία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο που «καταργεί» ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ
«Ταφόπλακα» αποκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σύσσωμη η κοινότητα των δημόσιων δομών στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση.
Κλιμακώνονται αύριο οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», στο οποίο αντιτίθεται σύσσωμη η κοινότητα των δημόσιων φορέων για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, όπως και οι γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΙΝΑΠ – ΠΟΕΔΗΝ).
Τις κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου στηρίζουν οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων
Όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της «αποϊδρυματοποίησης», αλλά για κλείσιμο και συγχωνεύσεις δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και προώθηση της ιδιωτικοποίησης. Αποκαλούν το νομοσχέδιο «ταφόπλακα της ψυχικής υγείας» και ζητούν την απόσυρσή του.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν, προωθείται το κλείσιμο των δύο εκ των τριών μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, το ΨΝΑ κα το ΨΝΘ.
Καταργούνται 18ΑΝΩ και ΚΕΘΕΑ
Επίσης καταργούνται στην πράξη όλα δωρεάν στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης – όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, το «Διάπλους», το «Αργώ» κ.ά. Ολες οι παραπάνω υπηρεσίες, που έχουν η κάθε μία τα δικά τους αυτοτελή χαρακτηριστικά, αντικαθίστανται από έναν «υδροκέφαλο» oργανισμό, τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Στην κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών απεξάρτησης αντιτίθενται εκτός από τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, αλληλέγγυοι φορείς και πρωτοβουλίες, και δεκάδες σωματεία. Τις κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου στηρίζουν έμπρακτα οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω, το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων.
Απογευματινή συναυλία στο Σύνταγμα
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου, ενώ από σήμερα και ως την Παρασκευή συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Οι αυριανές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ξεκινάνε στις 12 το μεσημέρι, με συγκέντρωση στη Βουλή , και κορυφώνονται το απόγευμα στις 19.30 με μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία στο Σύνταγμα, ενάντια «στο νομοσχέδιο ταφόπλακα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», όπως το αποκαλούν.
Εκτός από τους δεκάδες φορείς ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, στις συγκεντρώσεις καλούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, οι οποίες έχουν προκηρύξει στάση εργασίας 11.00 με 15.00. Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Φορείς απεξάρτησης: Γιατί αντιτίθεται στον «ΕΠΟΑΕ»
Εργαζόμενοι σε δημόσια «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης όπως το 18ΑΝΩ και το ΚΕΘΕΑ, αλλά και εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, που χρησιμοποιεί υποκατάστατα, αντιτίθεται στην «απορρόφηση» των επί μέρους φορέων από τον ΕΠΟΑΕΝ.
Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή διοικητική αναδιάταξη, αλλά για «ριζική μετατροπή της πρόληψης – θεραπείας – κοινωνικής επανένταξης από κοινωνικό δικαίωμα σε εμπόρευμα, εξασφαλίζοντας το ελάχιστο δυνατό κόστος για το κράτος και τη διοχέτευση ζεστού χρήματος στους ιδιώτες και τις ΜΚΟ».
Ένα από τα επιχειρήματά τους είναι ότι το μοντέλο του ΕΠΟΑΕΝ «διαχωρίζει τη θεραπεία από την απεξάρτηση, νομιμοποιώντας την πλήρη απαξίωση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών των μονάδων θεραπείας, και την εσαεί χορήγηση υποκατάστατου, οδηγώντας τελικά στην αντιεπιστημονική – αντικοινωνική θέση «μια φορά χρήστης πάντα χρήστης».
Πρωτοβουλία εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, σε κείμενο συλλογής υπογραφών ενάντια στο νομοσχέδιο σημειώνουν ότι «η ενίσχυση κάθε μορφής ιδιωτικής πρωτοβουλίας που επιδιώκεται, ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτική συνταγογράφηση υποκαταστάτων άρα και για το κλείσιμο μονάδων»
Υποστηρίζουν ότι «απόσχιση δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης από το ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για την αντιμετώπιση των πολλαπλών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί χρήστες πχ. συνοδά ιατρικά προβλήματα, ψυχιατρικά κ.α, αφού πλέον οι χρήστες θα «πετιούνται» χωρίς στόχο είτε στα Γενικά νοσοκομεία είτε στους ιδιώτες»
Τέλος, επισημαίνουν ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνουν τα Κέντρα Πρόληψης, αφού δεν υπάρχει αναφορά στη λειτουργία τους μετά το 2027.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις