Επιμνημόσυνες δεήσεις και εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι πραγματοποιούνται σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, έξι χρόνια από τη συμπλήρωση της φονική πυρκαγιάς.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση, στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη, στον Νέο Βουτζά, όπως και Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας Νικολάου.

«Ήταν τέτοια η αδρεναλίνη που τα έδιωχνα με τα χέρια»

Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων, στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών. Στη συνέχεια, θα γίνει πορεία προς το Μάτι από τις οδούς Αλεξάνδρου, Διαγόρα, Εκάβης, Ισμήνης, (διέλευση Λεωφόρου Μαραθώνος), Κυανής Ακτής και Ποσειδώνος. Στις 20:00 θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (ΝΑΟΜΑ). Στις 21:00, περπατώντας μέσω Ποσειδώνος από τον ΝΑΟΜΑ θα γίνει προσέγγιση της Αργυράς Ακτής.

Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια θα αφεθούν στη θάλασσα ώστε «να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».

Συγκλονιστική μαρτυρία επιζήσασας έξι χρόνια μετά την τραγωδία

Η κ. Πηνελόπη, η πιο μεγάλη σε ηλικία επιζήσασα από την τραγωδία στο Μάτι μίλησε στην ΕΡΤ ανήμερα της επετείου έξι χρόνων από την απώλεια 104 ανθρώπων για το πώς βιώνει τη σημερινή ημέρα που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης αλλά και πώς κατάφερε να ξεπεράσει τα σωματικά και ψυχικά της τραύματα.

«Ένιωσα την απόλυτη μοναξιά. Δεν κάηκα στο σπίτι μου γιατί έφυγα, αλλά εκεί που κάηκα ήμουν εντελώς μόνη και δεν θα μπορούσαν να με βρουν κιόλας αν καιγόμουν πραγματικά» ανέφερε η κ. Πηνελόπη η οποία έξι χρόνια μετά αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Έπεφταν πάνω μου κουκουνάρια που ήταν σαν αναμμένα κάρβουνα. Ήταν τέτοια η αδρεναλίνη που τα έδιωχνα με τα χέρια» δήλωσε.

Έχοντας νοσηλευτεί 17 μήνες δήλωσε ότι είναι η επιζήσασα με τη μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας. «Τρεις φορές ήρθα στο χείλος του θανάτου» υπογράμμισε θέλοντας ότι πει ότι βρήκε το κουράγιο και ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες.

Συγκινημένη από τις εκδηλώσεις μνήμης η κ. Πηνελόπη δήλωσε για το τι ήταν αυτό που την έκανε να βρει δύναμη και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια να ξεφύγει από τις φλόγες: «Η Φύση θέλησε να ζήσω. Το είδα σα μια δεύτερη ευκαιρία ζωή και σκέφτηκα ότι με όσες αναπηρίες και αν έχω, ξαναγράφω το βιβλίο της ζωής μου από την αρχή», κατέληξε.

Όσα είπε η κ. Πηνελόπη:

Το μήνυμα μνήμης του Βασίλη Κικίλια

Μήνυμα μνήμης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη μαύρη μέρα που χάθηκαν 104 άνθρωποι.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, «σκύβω με τεράστιο σεβασμό μπροστά στον ανείπωτο πόνο των οικογενειών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «για όλους εμάς στην Πολιτική Προστασία η τραγική μνήμη έχει γίνει δόγμα: Μάχη, μάχη, μάχη, για την προστασία της ζωής των ανθρώπων».

Η ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια: