Λεύκη: νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπισή της
Τσιάκου Ανδριανή Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος M.D, M.Sc, Ph.D, Επιμελήτρια Β', Δερματολογική Κλινική ΕΣΥ, Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός»
Η λεύκη είναι μία εκδήλωση στο δέρμα αυτοάνοσης αρχής και διαπιστώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων, κατά τόπους συρρεουσών δημιουργώντας λευκές κηλιδώδεις πλάκες. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 0,36% στον γενικό πληθυσμό, 0,67% στον ενήλικο πληθυσμό και 0,24% στα παιδιά. Η νόσος επηρεάζει εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες, με μικρή υπεροχή στις γυναίκες. Περισσότεροι από το 60% των ατόμων με λεύκη την εκδηλώνουν για πρώτη φορά σε ηλικία μικρότερη από τα τριάντα έτη.
Η λεύκη είναι ένα χρόνιο νόσημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται σε μελανοκύτταρα του σώματος. Το ορατό σύμπτωμα αυτής της διαταραχής είναι η εμφάνιση άσπρων περιοχών στο δέρμα ή/και άσπρων τριχών. Συχνές εντοπίσεις είναι το πρόσωπο, τα χέρια, η γεννητική χώρα, αλλά και άλλες περιοχές του δέρματος.
Η ψυχολογική επιβάρυνση που επιφέρει η λεύκη είναι μεγάλη και αναφέρεται συχνά από τους πάσχοντες. Παρόλα αυτά, σήμερα υπάρχει περισσότερη αποδοχή και η λεύκη θεωρείται ότι αποτελεί χαρακτηριστικό του δέρματος.
Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση της λεύκης γίνεται με σεβασμό στο γεγονός ότι το χρώμα του δέρματος αποτελεί φυσικό χαρακτηριστικό του ατόμου. Σήμερα στη φαρέτρα των Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές που οδηγούν σε επαναχρωματισμό των περιοχών με λεύκη. Ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος πλέον έχει να επιλέξει μεταξύ τοπικών θεραπευτικών κορτιζονούχων κρεμών και αλοιφών, τοπικών αναστολέων καλσινευρίνης και του πρόσφατα εγκεκριμένου τοπικού αναστολέα των Janus κινασών ένα και δύο, ως θεραπεία σε μη-τμηματική λεύκη. Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει το ρόλο των Janus κινασών στη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της νέας αυτής τοπικής θεραπείας, η οποία φαίνεται μέσα από τις μελέτες να βελτιώνει σημαντικά τον επαναχρωματισμό του δέρματος. Επιπλέον, βάσει των νεότερων κατευθυντήριων οδηγιών, ο θεράπων ιατρός μπορεί να προτείνει την πραγματοποίηση συνεδριών φωτοθεραπείας, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Η φωτοθεραπεία γίνεται σε εξειδικευμένα και πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα και ιατρεία.
Το βέβαιο είναι ότι ο κατάλληλος θεραπευτικός δρόμος για τους πάσχοντες με λεύκη θα βρεθεί σε συνεργασία με τον ειδικό Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο.
- Η ΕΚΤ προειδοποιεί για πιθανή φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη
- Super League: Αλλαγή ώρας στο ΠΑΟΚ – Athens Kallithea της 13ης αγωνιστικής
- Βυρώνας: Συνελήφθη μετά από καταδίωξη 22χρονος που οπλοφορούσε
- Στη φυλακή ο 19χρονος που σκότωσε το 5χρονο παιδί στο Μαρκόπουλο
- Τασούλας για εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι στενάχωρο, πρώτη φορά δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος
- Πλατεία Εξαρχείων: Ξηλώνονται οι παράνομες λαμαρίνες του Μετρό μετά από δικαστική απόφαση