Για πολλούς, η καμπίνα των καινούργιων αυτοκινήτων μυρίζει χρήμα και πολυτέλεια.

Για άλλους, όμως, μυρίζει καρκίνο.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυξάνουν την απελευθέρωση πτητικών οργανικών ενώσεων από τα υλικά της καμπίνας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα επίπεδα φορμαλδεΰδης, η οποία μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τους πνεύμονες και επιπλέον θεωρείται καρκινογόνος.

Κινέζοι και αμερικανοί ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων στην καμπίνα ενός νέου αυτοκινήτου στη διάρκεια επτά ζεστών ημερών, κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε μεταξύ 25 και 46 βαθμών Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες βρέθηκαν να αυξάνουν τα φορμαλδεΰδης μέχρι τη μέγιστη μέγιστη τιμή των 200 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, διπλάσια σε σχέση με τα ανώτερα επιτρεπόμενα επίπεδα στην Κίνα.

Στην περίπτωση μιας συγγενικής ουσίας, της ακεταλδεΰδης, οι συγκεντρώσεις έφτασαν μέχρι 140 μg/m3, πολύ πάνω από το όριο των 50 μg/m3, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στο PNAS Nexus.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτός του ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού, κόπωση, βήχα, πνευμονοπάθεια και αποπροσανατολισμό.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε προηγούμενη κινεζική μελέτη του 2023, η οποία κατέγραφε υπερβάσεις των ορίων φορμαλδεΰδης και συγκεντρώσεις καρκινογόνου βενζολίου που κρίνονται μη ασφαλείς για τους οδηγούς.

Διαφορετική μελέτη στην Καλιφόρνια έδειχνε ότι η παραμονή σε νέο αυτοκίνητο για μόλις 20 λεπτά εκθέτει τους επιβαίνοντες σε ανθυγιεινά επίπεδα βενζολίου και φορμαλδεΰδης.

Τα αποτελέσματα είναι μεν ανησυχητικά, ωστόσο οι οδηγοί μπορούν να αποφύγουν την έκθεση ανοίγοντας τα παράθυρα και ρυθμίζοντας τον εξαερισμό ώστε να εισέρχεται πάντα στο όχημα φρέσκος αέρας.