Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Παρίσι: Τι θα δείτε στην πόλη του φωτός αυτό το καλοκαίρι

Παρίσι: Τι θα δείτε στην πόλη του φωτός αυτό το καλοκαίρι

Να θυμάστε πως το Παρίσι είναι πολύ περισσότερα από τον Πύργο του Άιφελ και τα Ηλύσια Πεδία

Αποτελεί σίγουρα έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς εδώ και δεκαετίες. Φέτος βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Παρίσι ή αλλιώς η πόλη του φωτός είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί και να σας μαγέψει. Ή μήπως όχι;

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που την έχουν επισκεφτεί και ενώ έφτασαν με μία… τρομερά ρομαντική διάθεση, υπέστησαν σύντομα ένα πολιτισμικό σοκ, γνωστό ως «Σύνδρομο του Παρισιού», μόλις συνειδητοποίησαν πως τίποτα δεν είναι όπως το είχαν φανταστεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει να επισκεφτείτε το Παρίσι. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε τι σας περιμένει.

Πού είναι οι Παριζιάνοι;

Στα τέλη Ιουλίου παρατηρείται συνήθως έξοδος των Παριζιάνων, ενώ πολλοί μετακομίζουν στις θερινές τους κατοικίες για ολόκληρο τον Αύγουστο. Τα αρτοποιεία είναι κλειστά, όπως και τα εστιατόρια, και τα καταστήματα έχουν στη βιτρίνα τους την πινακίδα «Fermé» (κλειστά).

Αλλά αυτό το καλοκαίρι, πολλές επιχειρήσεις και εστιατόρια σχεδιάζουν να επωφεληθούν πλήρως από τα 11 εκατομμύρια επισκεπτών που αναμένονται να φτάσουν στην πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Αντί να κλείσουν τον Αύγουστο, πολλά εστιατόρια και καταστήματα σχεδιάζουν ένα σύντομο διάλειμμα, μεταξύ της τελετής λήξης στις 11 Αυγούστου και της έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 28 Αυγούστου.

παρίσι

Είσοδος και μετακίνηση

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι φημισμένα για την αξιοπιστία τους εκτός εάν οι εργαζόμενοι απεργούν.

Προσέξτε επίσης, εάν σχεδιάζετε να φτάσετε στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου, την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο του θα εμποδίσει την απογείωση ή την προσγείωση αεροπλάνων για περίπου έξι ώρες, σύμφωνα με το Associated Press.

Αν το μετρό είναι υπερφορτωμένο, σκεφτείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο. Υπάρχουν περίπου 20.000 ποδήλατα Velib στην πόλη, ενώ πολλά από αυτά είναι διαθέσιμα σε μεγάλες γωνίες του δρόμου. Δεδομένου ότι ορισμένοι δρόμοι θα είναι κλειστοί για τα οχήματα κατά τη διάρκεια των Αγώνων, θα είναι μια ασφαλέστερη στιγμή για να κάνετε πετάλι στην πόλη.

Οι γνωστοί για την αγένειά τους σερβιτόροι του Παρισιού είναι πολύ πιο προσιτοί εάν τους χαιρετήσετε πρώτα. Πείτε «bonjour» και προσπαθήστε να παραγγείλετε στα γαλλικά.

ποδήλατα

Μιλήστε λίγο τη γλώσσα

Οι γνωστοί για την αγένειά τους σερβιτόροι του Παρισιού είναι πολύ πιο προσιτοί εάν τους χαιρετήσετε πρώτα. Πείτε «bonjour» και προσπαθήστε να παραγγείλετε στα γαλλικά.

Και οι ευγένειες όπως «s’il vous plait» (παρακαλώ) και «merci» (ευχαριστώ) δεν βλάπτουν επίσης.

Τα παραπάνω ισχύουν όταν πλησιάζετε οποιονδήποτε Γάλλο.

Τέλος, μην αποκαλείτε ποτέ έναν σερβιτόρο «garçon» (αγόρι). Ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, που σήμερα θεωρείται εξαιρετικά αγενές.

Για να εξοικονομήσετε χρήματα, πηγαίνετε για μεσημεριανό γεύμα αντί για δείπνο.

Παρίσι

Φαγητό

Το φαγητό στο Παρίσι μπορεί να είναι ακριβό, ειδικά σε ένα από τα 121 εστιατόρια της πόλης που έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin.

Για να εξοικονομήσετε χρήματα, πηγαίνετε για μεσημεριανό γεύμα αντί για δείπνο. Τα περισσότερα εστιατόρια στο Παρίσι διαθέτουν μεσημεριανό μενού τριών πιάτων μεταξύ 35 με 45 ευρώ.

Ένα άλλο οικονομικό γεύμα είναι η planche, μια πιατέλα με κομμάτια κρέατος και τυριού, με ατελείωτα καλάθια μπαγκέτας. Αν είστε γλυκατζής, παραγγείλτε ένα café gourmand, δηλαδή καφέ με μια επιλογή από γλυκά, συχνά στην ίδια τιμή με ένα γλυκό.

Και μη ζητάτε απλώς «νερό», γιατί θα πάρετε ακριβό εμφιαλωμένο νερό. Αντίθετα, ζητήστε μια «carafe d’eau», και θα πάρετε παγωμένο νερό βρύσης, το οποίο είναι δωρεάν και απολύτως πόσιμο στο Παρίσι. Και θυμηθείτε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι καθώς υπάρχουν δωρεάν σιντριβάνια με πόσιμο νερό σε όλη την πόλη.

Κοντινές αποδράσεις

Σκεφτείτε ένα γρήγορο διάλειμμα από το Παρίσι και τα πλήθη του, το οποίο όμως δεν απαιτεί να πάτε πολύ μακριά.

Πάρτε το RER A, μία από τις πέντε γραμμές της γραμμής Réseau Express Régional της πόλης, από τον σταθμό Charles de Gaulle-Etoile μέχρι τον σταθμό Saint-Germain-en-Laye και περπατήστε στο πάρκο έξω από το κάστρο όπου γεννήθηκε ο Λουδοβίκος ΙΔ’. Το ψηλότερο σημείο του προσφέρει θέα όλο το Παρίσι.

παρίσι

Σε αντίθετη περίπτωση πάρτε τη γραμμή 1 του μετρό για το Château de Vincennes, ένα επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο. Από εκεί μπορείτε να μπείτε στο Bois de Vincennes, ένα δάσος γεμάτο λίμνες, μονοπάτια για περίπατο και χώρους για πικνίκ, όπου όμως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν υπάρχει συνωστισμός.

Sports in

H ευκαιρία που αναζητούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ας κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Όχι μόνο τις εκλογές της ΕΠΟ. Αλλά και όσα συμβαίνουν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024