Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σαντορίνη: Σε lockdown οι κάτοικοι λόγω... υπερτουρισμού - «Έρχονται 17.000 επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια»

Σαντορίνη: Σε lockdown οι κάτοικοι λόγω… υπερτουρισμού – «Έρχονται 17.000 επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια»

Εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του νησιού καλεί τους ντόπιους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, γιατί το νησί θα «βουλιάξει» από τουρίστες

«Βουλιάζει» η Σαντορίνη εξαιτίας του υπερτουρισμού και ιδίως από την έλευση χιλιάδων επισκεπτών καθημερινά με κρουαζιερόπλοια, με τους κατοίκους του νησιού να αγανακτούν λόγω της κατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πάνος Καβαλάρης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του νησιού, προχώρησε σε μία πρωταφανή ανάρτηση στον λογαρισμό του στρο Facebook προειδοποιώντας τους ντόπιους για ένα «τσουνάμι» τουριστών που αναμενόταν να επισκφθεί το νησί σήμερα, Τρίτη (23/07).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Καβαλάρης, σήμερα είναι «μια δύσκολη ημέρα» για τη Σαντορίνη, αφού αναμένονταν στο νησί -που ήδη καταγράφει συνωστισμό και μεγάλη πληρότητα στα καταλύματα- συνολικά 17.000 επισκέπτες κρουαζιερόπλοια! Στη συνέχεια της ανάρτησής του, συβουλεύει τους ντόπιους να ελαττώσουν τις μετακινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση διαβάζουμε: «Έκτακτη Ανακοίνωση. Άλλη μια δύσκολη ημέρα για την πόλη και το νησί μας με την έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια !!! Παρακαλούμε την προσοχή σας και όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας !!!».

Σημειώνετα ότι λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, η ανάρτηση διεγράφη από το προφίλ του Πάνου Καβαλάρη στο Facebook.

Δείτε την ανακοίνωση

Εκτός ελέγχου ο υπερτουρισμός στη Σαντορίνη

Ακόμα και αν κάποιος δεχθεί πως η ανακοίνωση γίνεται «με τις καλύτερες των προθέσεων», είναι προφανές πως η κατάσταση στη Σαντορίνη βρίσκεται εκτός ελέγχου. Πρόσφατα ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει πως τίθεται «πλαφόν» στον αριθμό επισκεπτών από κρουαζιερόπλοια, ώστε οι υποδομές του νησιού να μπορούν να ανταποκριθούν στις ροές τουριστών, φαίνεται όμως εκ των πραγμάτων πως αυτό δεν τηρείται.

Παρότι ο υπερτουρισμός επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των Σαντορινιών, αυτοί δεν αντιδρούν σε αντίθεση με κινήματα που γίνονται σε άλλες χώρες του εξωτερικού

Και αντίθετα από άλλες περιοχές του κόσμου που οι κάτοικοι αντιδρούν στον υπερτουρισμό που απειλεί να αλλοιώσει εκ βάθρων την πολιτισμική ταυτότητα της πατρίδας τους, στην Ελλάδα γενικά και στη Σαντορίνη ειδικά, δεν έχει καταγραφεί οργανωμένη διαμαρτυρία. Στην Ισπανία το τελευταίο διάστημα, το κίνημα κατά του υπερτουρισμού έχει φουντώσει και διοργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του φαινομένου που επηρεάζει τη στέγαση και την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Τώρα, οι κάτοικοι στη Σαντορίνη – με μόνιμο πληθυσμό 15.480 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, καλούνται σε μία ημέρα να υποδεχθούν 17.000 τουρίστες μόνο από κρουαζιερόπλοια, επιπλέον όσων ήδη βρίσκονται στο νησί ή φθάνουν με άλλα μέσα.

Sports in

Οι λίγκες και οι παίκτες στα «χαρακώματα» με την FIFA – Επιστολή στην Κομισιόν κατά της ομοσπονδίας

Το κλίμα «μυρίζει μπαρούτι» και οι λίγκες μαζί με την παγκόσμια ένωση παικτών, ζητούν από την Κομισιόν να παρέμβει βάζοντας φρένο στα πλάνα της FIFA

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024