Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τα έθιμα και τα πανηγύρια που θα βιώσετε στους Παξούς

Τα έθιμα και τα πανηγύρια που θα βιώσετε στους Παξούς

Από τις αρχέγονες τελετές μέχρι τη σημερινή Μπιενάλε, ο πολιτισμός των Παξών ζει σε κάθε γωνιά τους.

Οι θρησκευτικές γιορτές και τα πανηγύρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής ζωής των κατοίκων των Παξών. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται στους Παξούς διάφορα φεστιβάλ που έχουν φέρει νέο χρώμα και αέρα στο νησί, καθώς και πολλούς επισκέπτες που καταφθάνουν για να ζήσουν αυτές τις εμπειρίες από κοντά.

Τα πανηγύρια του Ιουλίου

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι της Νερολαδιάς, όπου προσφέρονται ψωμί με ελιές και κρεμμύδι, βραστές πατάτες και κρασί, συνοδευμένα με παραδοσιακή μουσική. Στη διάρκεια της Νερολαδιάς, παρουσιάζονται επίσης διάφορα λαϊκά δρώμενα, όπως παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, αναπαράσταση παξιώτικου γάμου και αναβίωση παλιών τοπικών παιδικών παιχνιδιών.

Τον Ιούλιο πραγματοποιείται και η Βαρκαρόλα, κατά την οποία χορωδίες μέσα σε βάρκες πλέουν στο δίαυλο του Γάη –όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι– τραγουδώντας καντάδες ενώ πυροτεχνήματα γεμίζουν χρώματα τον ουρανό. Άλλα σημαντικά πανηγύρια είναι του Aγίου Aιμιλιανού στους Aντίπαξους στις 18 Iουλίου και του Προφήτη Hλία στη Λάκκα στις 20 Iουλίου.

Δεκαπενταύγουστος στους Παξούς

Το Δεκαπενταύγουστο ντόπιοι και τουρίστες ξυπνούν προτού χαράξει και κατευθύνονται με βάρκες προς το νησάκι της Παναγίας, ένα από τα δύο που αγκαλιάζει ο κόλπος του Γαΐου δημιουργώντας ένα μικρό φιόρδ. Μετά την κατανυκτική λειτουργία, στήνεται πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και σερβίρεται κρασί και βραστό μοσχάρι με ζωμό και λεμόνι.

Οι εκδηλώσεις του Φθινοπώρου

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το Μουσικό Φεστιβάλ Παξών κάθε Σεπτέμβριο, με συμμετοχή ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Τέλος, μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, διεξάγεται στο νησί η Μπιενάλε των Παξών, μια ανοιχτή σύγχρονη καλλιτεχνική πρόταση με γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, τοιχογραφίες και θεατρικά δρώμενα διάσπαρτα σε όλο το νησί, με μερικά από αυτά να φαίνονται και από τη θάλασσα.

Πηγή: Diakopes

Sports in

Basket League: Πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου – 27/10 στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων»

Ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Stoiximan Basket League – Oι ημερομηνίες των δύο ντέρμπι «αιωνίων» για το ελληνικό πρωτάθλημα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024