Έχετε νιώσει πότε να θέλετε να πετάξετε τα παπούτσια σας και να περπατήσετε ξυπόλητοι στον δρόμο, στην άμμο, στο βουνό ή στο πάρκο; Η αίσθηση της ελευθερίας και της άνεσης να αγγίζουμε με τα πέλματα το έδαφος —έστω και αν συμβαίνει μέσα στο σπίτι μας— είναι πολύ ξεχωριστή, και απ’ ό,τι λένε οι επιστήμονες συμβάλλει και στην καλύτερη υγεία των ποδιών.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αθλητές και δρομείς εκθειάζουν τον πιο φυσικό τρόπο περπατήματος, ενώ συνηθίζουν να περπατούν ξυπόλητοι. Ειδικότερα, συνεχείς έρευνες υποστηρίζουν ότι το να περπατάτε ξυπόλητοι ή φορώντας μινιμαλιστικά παπούτσια μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη  των ποδιών, να αυξήσει το μέγεθος των μυών τους και να βελτιώσει το βάδισμα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Nature, οι συμμετέχοντες που φορούσαν μινιμαλιστικά υποδήματα αύξησαν τη δύναμη των ποδιών τους κατά 57,4% μέσα σε έξι μήνες, ενώ παράλληλα παρουσίασαν βελτιωμένη ισορροπία και μειωμένο κίνδυνο πτώσεων.

Το πρόβλημα με τα παπούτσια

Τα πόδια μας είναι φτιαγμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διάφορα είδη εδάφους. Από τη φύση τους έχουν δύναμη και είναι ανθεκτικά. Ωστόσο, τα περισσότερα παπούτσια σήμερα περιορίζουν τη φυσική τους κίνηση, επηρεάζοντας τον τρόπο που περπατάμε. Πολλά από τα υποδήματα είναι κωνικά και πιέζουν τα δάχτυλα αποδυναμώνοντας συγκεκριμένους μυς.

Επίσης, οι σόλες και τα πιο παχιά παπούτσια, τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς, στερούν τελείως τη δυνατότητα στα πέλματα να διατηρούν την επαφή τους με το έδαφος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη στάση του σώματος, στην ισορροπία και στην καμάρα του ποδιού. Αντίθετα, τα παπούτσια που διαθέτουν πιο λεπτές και εύκαμπτες σόλες, καθώς και φαρδιά υποδοχή για τα δάχτυλα, δημιουργούν, σχεδόν, την αίσθηση ότι είμαστε ξυπόλητοι, άρα και σε μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος.

Ξεκινήστε αργά και με μέτρο για να αποφύγετε τραυματισμούς

Αν και η τάση του να περπατάτε περισσότερο ξυπόλητοι είναι δημοφιλής και, όπως φαίνεται, αποτελεσματική για την υγεία των ποδιών, η μετάβαση θα πρέπει να γίνει αργά για την αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού. Επειδή τα πόδια μας έχουν συνηθίσει τα μαλακά παπούτσια και τις σόλες, έχουν, αναπόφευκτα, χάσει και κάποιο ποσοστό της δύναμής τους. Επομένως, το να αρχίσετε να περπατάτε ξαφνικά και για πολλή ώρα σε ανώμαλο έδαφος και πέτρες, θα μπορούσε να αποτελεί μια επίπονη διαδικασία, προκαλώντας πόνο, αχίλλειο τενοντίτιδα, πελματιαία απονευρωσίτιδα στη φτέρνα και φυσικά απογοήτευση. Αν θέλετε να βάλετε τη συνήθεια αυτή στη ζωή σας, ξεκινήστε αργά, περπατήστε ξυπόλητοι για λίγα λεπτά και σε μαλακές επιφάνειες. Σταματήστε αν νιώθετε έντονο πόνο.

Θα μπορούσατε, επίσης, να αντικαταστήσετε κάποια από τα παπούτσια σας, επιλέγοντας κάποια πιο φαρδιά στο πέλμα και με πιο λεπτή σόλα, ώστε να αρχίσει το πόδι να έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Στην αρχή, μπορεί να σας φανεί περίεργο και τα πόδια σας να κουραστούν. Είναι φυσιολογικό, καθώς έχουν αποδυναμωθεί οι μύες. Μια μπάλα μασάζ για το πέλμα θα σας βοηθήσει για να τους τονώσετε.

Το να δίνετε τη δυνατότητα στα πέλματά σας να νιώθουν το έδαφος και να εξασκούνται σε αυτό περπατώντας, θα τα δυναμώσει με τον καιρό, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τη στάση του σώματός σας. Να θυμάστε, όμως, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αν έχετε κάποια θέματα υγείας ή περιορισμούς, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πετάξετε τα παπούτσια σας.

πηγή: vita.gr