Είναι γνωστό πως το σώμα μας είναι ένα σύνολο αλληλένδετων συστημάτων. Ως εκ τούτου, ό,τι συμβαίνει σε ένα από αυτά, δεν μένει μόνο εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το έντερο. Η υγεία του εντέρου αφορά ακόμα και την ποιότητα του ύπνου μας ενώ οι σχέσεις είναι αμφίδρομες αφού ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει δυσμενώς το μικροβίωμά μας. Και βέβαια δεν είναι μονάχα ο ύπνος. Ανάμεσα σε όλα όσα πρέπει να φροντίζουμε για να είμαστε συνολικά υγιείς είναι και η στοματική υγιεινή.

Γιατί η υγεία του εντέρου και η υγεία των δοντιών συνδέονται τόσο πολύ;

Πώς η στοματική υγεία επηρεάζει την υγεία του εντέρου

Το στοματικό μικροβίωμα, τα βακτήρια δηλαδή που ζουν στη στοματική μας κοιλότητα, αλληλεπιδρά με το εντερικό. Στην πραγματικότητα, το στόμα και το παχύ έντερο είναι και τα δύο μέρη του πεπτικού συστήματος. Όταν τα κακά βακτήρια αναπτύσσονται στο στόμα, μπορούν να παράγουν επιβλαβή υποπροϊόντα τα οποία μπορούν να βλάψουν την επένδυση του εντέρου. Αυτά τα βακτήρια και τα σχετικά υποπροϊόντα μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας δυνητικά απομακρυσμένα όργανα, αυξάνοντας τη φλεγμονή και συμβάλλοντας στην εξέλιξη ορισμένων ασθενειών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Oral Microbiology, τα βακτήρια στο στόμα που ταξιδεύουν στο στομάχι και το έντερό μας, δεν σχετίζονται μόνο με την υγεία του εντέρου και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και, μεταξύ άλλων, με:

  • Καρδιακές ασθένειες
  • Διαβήτη
  • Νεφρική Νόσο

Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει τη στοματική 

Τα τρισεκατομμύρια βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη στοματική υγεία. Τα επιβλαβή βακτήρια ευδοκιμούν σε ένα διαταραγμένο εντερικό περιβάλλον. Σαν αποτέλεσμα, ένα άτομο μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει πλάκα, τερηδόνα ή ουλίτιδα.

Με άλλα λόγια, η φλεγμονή μπορεί επίσης να ξεκινήσει λόγω ανισορροπίας στο μικροβίωμα του εντέρου και να φτάσει μέχρι τη στοματική κοιλότητα και τελικά να μετατραπεί σε ασθένεια των ούλων.

Ένα υγιές έντερο είναι επίσης κρίσιμο για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του σμάλτου των δοντιών και των οστών καθώς και του σάλιου και του στοματικού ιστού, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Α απορροφώνται πιο αποτελεσματικά ενώ εάν η υγεία του εντέρου διακυβεύεται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση, επηρεάζοντας την οδοντική υγεία.

Τέλος, ορισμένες ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα στοματικής υγείας.

Όλα συνδέονται!

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, σωστή στοματική υγιεινή και ποιοτικό ύπνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε τη συνολική μας υγεία. Φροντίζουμε λοιπόν, πέραν των συμβατικών πρακτικών οδοντιατρικής φροντίδας, να:

  • Μην ξεχνάμε το νερό.
  • Ξεκουραζόμαστε επαρκώς, 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
  • Αγχωνόμαστε λιγότερο.
  • Μειώνουμε σνακ με ζάχαρη και όξινα ροφήματα και αυξάνουμε τα φρούτα, τα λαχανικά, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Μην σταματάμε να κινούμαστε.

Πηγή: VITA