Τέλος στην χρήση οικοδομικών κινήτρων των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 ,19 παρ. 2 περ. α’ και 25 παρ. 1 του ν.4067/2012 (ΝΟΚ ΦΕΚ Α’ 79/2012) στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού.

Ειδικότερα, με διαταγή Δημάρχου προς την Υπηρεσία Δόμησης Παπάγου – Χολαργού αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των  κινήτρων του ΝΟΚ. Ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος διατάσσει την υπηρεσία δόμησης να μην εκδίδει οικοδομικές άδειες που κάνουν χρήση των ευεργετημάτων του ΝΟΚ και επιτρέπουν την οικοδόμηση αυξημένων, σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης,  τετραγωνικών μέτρων, καθώς και την ανέγερση υψηλότερων – του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους – κτηρίων, ανακοίνωσε ο δήμος Παπάγου-Χολαργού και προσθέτει;

«Η Διαταγή Δημάρχου εκδόθηκε κατόπιν της υπ. αριθ. 51/2024 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παπάγου – Χολαργού με την οποία ο Δήμος αξίωσε,  βάσει της σχετικής πρόβλεψης του νόμου, ο αρμόδιος Υπουργός να αναστείλει  την έκδοση των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των οικοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ.

Λόγω της απροθυμίας του αρμόδιου υπουργού – παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις του Δήμου – να προβεί στις δέουσες ενέργειες προφυλάσσοντας το οικιστικό περιβάλλον και την φυσιογνωμία της περιοχής, ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος προχώρησε στην έκδοση της σχετικής διαταγής προς την Υπηρεσία Δόμησης.

Παράλληλα, εκπνέει η προθεσμία ισχύος των μεταβατικών διατάξεων που προβλέπει η σχετική απόφαση έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της δημοτικής ενότητας Παπάγου (ΦΕΚ 180Δ,27/3/2024), και ως εκ τούτου το σύνολο των αδειών που εκδίδονται, υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το νέο μειωμένο  συντελεστή δόμησης (0,9) αντί του συντελεστή δόμησης  (1) που ίσχυε μέχρι την έκδοση του ΓΠΣ.

Επιπλέον δηλαδή της αναστολής των οικοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ και στις δύο δημοτικές ενότητες του Δήμου, στην ενότητα Παπάγου τα νεοαναγειρόμενα κτήρια θα χτίζουν 10% λιγότερα τετραγωνικά μέτρα».