Συνεδρίασε η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία του δημάρχου Κυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη. Παρέστη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μανώλης Κουτουλάκης και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους νησιωτικούς δήμους της χώρας, όπως το ακτοπλοϊκό, η υποστελέχωση των δήμων, η χρηματοδότηση έργων ύδρευσης, πάσης φύσεως υποδομών και ειδικότερα των λιμενικών, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, το ζήτημα της στέγασης δημοσίων υπαλλήλων, η παροχή κινήτρων για την επιστροφή νέων ανθρώπων στα νησιά, καθώς και το δημογραφικό, για το οποίο οι Επιτροπές Νήσων και Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, που θα παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα στα συναρμόδια υπουργεία.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης εξέφρασε τη βεβαιότητα και την ανάγκη για γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου. Σημείωσε ότι είναι πολλά τα ανοιχτά – και κοινά – προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η λειψυδρία, το ακτοπλοϊκό και το δημογραφικό.

Σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει ως προτεραιότητα τις πολιτικές στήριξης των νησιών, ιδιαίτερα των μικρών νησιών.

Θέλει την Αυτοδιοίκηση συνομιλητή

Ο υφυπουργός Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι το υπουργείο θέλει την Αυτοδιοίκηση συνομιλητή και συνδιαμορφωτή της νησιωτικής πολιτικής ώστε να δοθεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα.

Όπως είπε ο Υφυπουργός, «ήδη στο Υπουργείο υλοποιούνται και δρομολογούνται σειρά έργων στον τομέα των νησιωτικών λιμένων, της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε στην εξειδίκευση πρόσθετων πόρων και ανάπτυξη ειδικών εργαλείων, με αυξημένες δυνατότητες για τα όλα τα νησιά με έμφαση στα μικρότερα».

Ο κ. Γκίκας πρόσθεσε πως, «βελτιώνοντας τις υποδομές των μικρότερων νησιών και δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους τους για να παραμείνουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, είναι δυνατόν να αντιστραφεί η συρρίκνωση των πληθυσμών των μικρότερων νησιών».

«Σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο Υφυπουργός, «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για τη στήριξη των οικογενειών στα μικρά νησιά μέσω προγραμμάτων, αλλά και την επιδότηση στέγης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους που πηγαίνουν να εργαστούν στα νησιά». Ο κ. Γκίκας ζήτησε τη συνδρομή των Δημάρχων, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένη χαρτογράφηση χώρων και προτάσεων στον τομέα της στέγασης δημοσίων υπαλλήλων.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός είπε πως «στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπάρχουν τα εργαλεία, οι γνώσεις και το ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δέσμες πολιτικών που θα αλλάξουν την κατάσταση στα νησιά μας επί τα βελτίω».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, παρουσίασε τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας παράλληλα την σημασία της εξειδίκευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για την Γαλάζια Οικονομία στο νησιωτικό χώρο και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης της νησιωτικότητας.