Ηχηρό μήνυμα απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφορικά με τη νέα τουρκική πρόκληση να αποστείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή νότια της Κάσου, προκειμένου να παρακολουθούν το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume που πραγματοποιεί έρευνες για πόντιση καλωδίου, το οποίο αφορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαρινάκης, για να ξεκαθαρίσει πως «διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια».

«Στο τραπέζι δεν μπαίνουν οι εκμεταλλεύσεις στα χωρικά μας ύδατα»

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «από εκεί και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Ο Παύλος Μαρινάκης προσέθεσε πως «είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπολοίπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία, καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο της επίλυσής της, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχει μία σειρά από συμφωνίες. Υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες».

Να σημειωθεί ότι στην ερώτηση εάν υπάρχει επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, «είναι στον προγραμματισμό μας».