Παππάς στη Βουλή: Πουλάτε το λιμάνι του Ηρακλείου για μισό καράβι
Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι αυτό το μείζον ζήτημα τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου έχει κλείσει. Δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι»
Έντονα επικριτικός για την επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να παραχωρήσει το λιμάνι του Ηρακλείου σε ιδιώτες εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς στη Βουλή, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση της επικύρωσης της σχετικής σύμβασης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «πουλάτε το λιμάνι για 40 χρόνια έναντι 80 εκατ. ευρώ, όταν ένα νέο καράβι κάνει 150 εκατ. ευρώ. Πουλάτε, λοιπόν, το λιμάνι για μισό καράβι», ενώ συμπλήρωσε ότι «το 93% των λιμανιών παγκοσμίως είναι υπό δημόσιο έλεγχο» και ότι δεν στέκει το επιχείρημα πως το λιμάνι θα είναι ανοιχτό στον ανταγωνισμό, καθώς «τα λιμάνια είναι φυσικά μονοπώλια, δεν εμπίπτουν στους κανόνες ανταγωνισμού. Δίπλα στο λιμάνι του Ηρακλείου δεν θα χτιστεί άλλο λιμάνι για να πέσουν οι τιμές».
«Οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να πάνε διακοπές λόγω ακρίβειας»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο κύμα ακρίβειας και υψηλών τιμών στην ενέργεια που πλήττει, εν μέσω καλοκαιριού, τα νοικοκυριά, υπογραμμίζοντας ότι «1 στα 2 νοικοκυριά μειώνει την κατανάλωση και τις αγορές τροφίμων και 1 στα 3 καθυστερεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του».
«Την ώρα που υποδεχόμαστε 30 εκατομμύρια τουρίστες, οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να πάνε διακοπές, καθώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά 50% και 60% και εσείς του λέτε για staycation», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει μέτρα ανακούφισης, «όταν έχουν διαμορφωθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα πάρετε. Στα 1,7 δισ. ευρώ ανήλθε το υπερπλεόνασμα στο εξάμηνο. Κανέναν φόρο δεν θα μειώσετε;», σημείωσε.
«Δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι»
Επανερχόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο τομεάρχης Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι «από τον Οκτώβριο του 2023 ζητούσαμε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για να συζητηθεί η πώληση των πακέτων συμμετοχής του δημοσίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο υπουργός, άκρως προσβλητικός προς την εθνική αντιπροσωπεία, καθυστέρησε τη συνεδρίαση. Και μέχρι τότε μεσολάβησαν οι πωλήσεις στις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες. Μεσολάβησε, όμως, και η δημοσιοποίηση της μελέτης του ΚΕΠΕ, που απέδειξε ότι το δημόσιο απώλεσε 40 δισ. ευρώ από το ‘μπες – βγες’ στις τράπεζες».
«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι αυτό το μείζον ζήτημα τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου έχει κλείσει. Δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι», τόνισε ο κ. Παππάς.
Κυπριακό: «Δεν αντιλαμβανόμαστε οποιαδήποτε αισιόδοξη νότα»
Σημειώνεται ότι, στην αρχή της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας: «Δεν αντιλαμβανόμαστε οποιαδήποτε αισιόδοξη νότα σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, τη στιγμή που η Τουρκία, σαφώς και με τρόπο επαναλαμβανόμενο, επιθυμεί να αποκλίνει από τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό».
Παράλληλα, επέκρινε πρόσφατες δηλώσεις υπουργού, λέγοντας πως «δεν χρειάζονται ούτε ανούσιες καλοσύνες ούτε ανούσιες υπερβολές, του τύπου θα μπούμε με τα Ραφάλ και τα F-35 και θα βομβαρδίσουμε την Άγκυρα. Αυτά έχουν μικρή σημασία και δεν κάνουν καλό στα εθνικά συμφέροντα. Καλό στα εθνικά συμφέροντα κάνει το να έχεις τη διπλωματική εγρήγορση, την πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα να αποτρέψεις την επιθυμία του θορυβούντα γείτονα να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Κάτι που κάναμε το 2018, όταν δεν είχαμε τη δημοσιονομική δυνατότητα των εξοπλισμών, αλλά είχαμε την επιχειρησιακή ικανότητα να αποτρέψουμε τις έρευνες του σκάφους Μπαρμπαρός».
- Εντυπωσιακή η Λεβερκούζεν (5-1)
- Κρίσταλ Πάλας – Άρσεναλ 1-5: Με σπασμένα «φρένα» οι Κανονιέρηδες
- Γερμανία: Φουντώνουν οι συζητήσεις για στρατεύματα «κατάλληλα» για πόλεμο εάν επιτεθεί η Ρωσία
- Ακρίβεια: Όλα πάνω, ακόμα και αυτά στη λίστα… μείωσης – Τσουχτερό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, απλησίαστος ο καφές
- Ο Κοστίνια σε ρόλο… εξτρέμ με σέντρες – ξυράφι
- Συρία: Πέντε νεκροί από επιδρομές τουρκικών drones – Τι λέει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων