Η ατμόσφαιρα στις σχέσεις ευρωπαϊκών λιγκών και παικτών με την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία «μυρίζει μπαρούτι» και το κλίμα όχι απλά φαντάζει, αλλά είναι πλέον συγκρουσιακό.

Το ποδόσφαιρο βαδίζει ολοταχώς σε μια αναμέτρηση μέχρις εσχάτων και αιτία για την κατάσταση που επικρατεί είναι τα πλάνα της FIFA για το νέο σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

«Μέχρι εδώ» ήταν το μήνυμα που εστάλη από τις λίγκες αλλά και την Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, με προφανή στόχο ν’ αποτραπούν τα σχέδια της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για την διοργάνωση που προαναφέραμε.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η αναφορά του Politico.eu επιβεβαιώνει πως το «σχοινί είναι έτοιμο να σπάσει».

Το πλάνο που έχει σχεδιάσει η FIFA οδηγεί σ’ ένα καλεντάρι δίχως προηγούμενο και γι’ αυτό το λόγο οι ευρωπαϊκές λίγκες αλλά και οι παίκτες έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας να ερευνηθεί η προσπάθεια της παγκόσμιας ομοσπονδίας για εφαρμογή ενός νέου σχεδίου αγώνων.

Με αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας, οι λίγκες και οι παίκτες ενημερώνουν την Κομισιόν πως το πρόγραμμα γίνεται όχι απλά κουραστικό, αλλά εξουθενωτικό και απειλεί την υγεία των ποδοσφαιριστών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, η FIFA παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας στην θέσπιση αλλαγών, χωρίς να έχει συμβουλευτεί τα εθνικά πρωταθλήματα αλλά και την Ένωση των ποδοσφαιριστών.

«Για αρκετά χρόνια οι λίγκες και οι Ενώσεις των ποδοσφαιριστών έχουν παροτρύνει επανειλημμένα την FIFA να αναπτύξει ένα σαφές και ξεκάθαρο πλάνο, αναφορικά με το καλεντάρι των διεθνών αγώνων», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι λίγκες.

Η τελευταία διαμάχη είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια «αλυσίδα» συγκρούσεων καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τα όσα έχουν προηγηθεί με το πλάνο μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων για την Super League αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο τα οικονομικά κεφάλαια από τον Κόλπο επηρεάζουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Οι λίγκες και οι ποδοσφαιριστές επισημαίνουν στην Κομισιόν πως το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει τον μεγάλο κίνδυνο του κορεσμού αλλά πάνω απ’ όλα επισημαίνουν τον κίνδυνο που απειλεί την υγεία των ποδοσφαιριστών.

Η FIFA είναι αρμόδια για το πρόγραμμα των διοργανώσεων αλλά και για την αποδέσμευση των παικτών από τους συλλόγους τους, για να αγωνίζονται στις Εθνικές τους ομάδες. Είναι επίσης αυτή που επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση που σύλλογοι οι παίκτες δεν συμμορφωθούν με τις εντολές της.

Οι λίγκες είναι λοιπόν υποχρεωμένες να προσαρμόζουν τα προγράμματά τους ανάλογα με το καλεντάρι που παρουσιάζει η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία κι αυτό οδηγεί ακόμα και σε μείωση των αγώνων.

Υπάρχει μάλιστα και έκθεση του 2023 που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Παγκόσμιας Ένωσης παικτών, η οποία αναφέρει ότι η πίεση είναι πολύ μεγάλη για τους ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα, μεγαλύτερη κούραση και λιγότερο ύπνο.

Ποια είναι η θέση της FIFA επί του ζητήματος; «Το καλεντάρι της παγκόσμιας ομοσπονδίας διασφαλίζει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να επιβιώνει, να συνυπάρχει και να ευημερεί με το εγχώριο και ηπειρωτικό ποδόσφαιρο των συλλόγων.

Μερικά μάλιστα πρωταθλήματα στην Ευρώπη ενεργούν πάντα με βάση το εμπορικό συμφέρον και προτιμούν ένα γεμάτο καλεντάρι, το οποίο συχνά περιλαμβάνει και μεγάλα ταξίδια.

Αντιθέτως η FIFA ενεργεί με γνώμονα την προστασία του ποδοσφαίρου και των παικτών σε όλο τον κόσμο», αναφέρει το politico.eu.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι τον Μάιο, η Ένωση παγκοσμίων Λιγκών αλλά και η Παγκόσμια Ένωση ποδοσφαιριστών έστειλαν επιστολή στην FIFA, τονίζοντας πως θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες αν δεν επαναπροσδιοριστεί το παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων του 2025 – το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις ΗΠΑ με την συμμετοχή 32 ομάδων τον Ιούνιο και Ιούλιο του επόμενου χρόνου – και δεν διακόψει το Διηπειρωτικό Κύπελλο πριν επιτευχθεί πλήρης συμφωνία.

Η FIFA έχει αγνοήσει την έκκληση Λιγκών και ποδοσφαιριστών, επιμένοντας πως το καλεντάρι που έχει διαμορφώσει συμμορφώνεται με τους κανόνες. Η παγκόσμια ομοσπονδία μάλιστα έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι δεν έχει ζητήσει τη γνώμη των Λιγκών και των παικτών.

Χρήζει ιδιαίτερης μνείας πως σωματεία παικτών σε Αγγλία και Γαλλία, μέλη και τα δύο της Παγκόσμιας Ένωσης ποδοσφαιριστών, έχουν κινηθεί νομικά κατά της FIFA στο εμπορικό δικαστήριο των Βρυξελλών, τον περασμένο Ιούνιο.

Μια κίνηση με την οποία ζητούν τη νομική καθοδήγηση της ΕΕ από ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.