Ο αμερικανός ράπερ Snoop Dogg θα είναι μεταξύ των λαμπαδηδρόμων που θα κρατήσουν την ολυμπιακή δάδα την Παρασκευή, στους δρόμους του Παρισιού, πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων την ίδια ημέρα.

Ο Snoop Dogg είχε ήδη προγραμματίσει να περάσει ο καλοκαίρι στη Γαλλία, συμμετέχοντας παράλληλα στην κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων για το NBC. Θα εξερευνήσει τα ιστορικά τοπόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας, θα παρακολουθήσει αγώνες και διάφορες εκδηλώσεις και θα επισκεφτεί τους αθλητές, τους φίλους και τις οικογένειές τους, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του αμερικανικού δικτύου.

Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων θα βρίσκονται επίσης η Λετίσια Καστά, ο ράπερ MC Solaar και ο σπουδαίος Σεργκέι Μπούμπκα.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες περιπλάνησης σε όλη τη Γαλλία η ολυμπιακή φλόγα θα κάνει ένα τελευταίο πέρασμα από το Σεν-Σαιν-Ντενί την Πέμπτη και την Παρασκεύη πριν καταλήξει στη γαλλική πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης στο Σηκουάνα.

Επτασφράγιστο μυστικό ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος

Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει το όνομα του τελευταίου λαμπαδηδρόμου που θα ανάψει τον ολυμπιακό βωμό στον Κήπο του Κεραμεικού που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούβρο και την πλατεία Κονκόρντ.

Μεγάλο φαβορί θεωρείται ο Ζινεντίν Ζιντάν, κυρίως μετά την απουσία του από τη λαμπαδηδρομία της Μασσαλίας.

Όπως λέει ο Μισέλ Πλατινί, ο τελευταίος Γάλλος που άναψε ολυμπιακό βωμό στην Αλμπερβίλ, το 1992, ο τυχερός νικητής θα πρέπει να είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο και να εκπροσωπεί όλη τη χώρα.

Και ο Ζιζού ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια. Λατρεύτηκε από τον κόσμο μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1998 από τους Μπλε, αποτελεί σύμβολο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, είναι το πρώην νούμερο 10 της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και διάσημος σε όλο τον κόσμο.

Αλλοι υποψήφιοι είναι ο τζουντόκα Τέντι Ρίνερ, έντεκα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και η τρεις φορές χρυσή ολυμπιονίκης Μαρί-Ζοζέ Περέκ.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να ανάψουν τον ολυμπιακό βωμό δύο αθλητές, ίσως ο Ζιντάν με την Περέκ, όπως συνέβη σε άλλες τρεις περιπτώσεις στο παρελθόν, στο Μόντρεαλ το 1976, στη Σεούλ το 1988 και στο Λονδίνο το 2012.

Στα μυστήρια της τελετής έναρξης περιλαμβάνεται και το όνομα της Σελίν Ντιόν. Όταν η γαλλίδα υπουργός αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά ρωτήθηκε αν η διάσημη καλλιτέχνιδα θα εμφανιστεί στην τελετή έναρξης αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Ιδια ήταν η στάση της και για την Αγιά Νακαμούρα.