Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα (23/7) έκκληση για ειρήνη, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στην 142η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Παρίσι, στο οποίο επίσης αναγνώρισε την κοινή αποστολή του Ολυμπιακού Κινήματος και των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μήνυμά του, που θα μεταδοθεί και στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγνώρισε τη δύναμη του αθλητισμού «να φέρει ελπίδα. Να υπερβούμε τους πολιτισμούς. Να ενώσει τους ανθρώπους. Να προωθήσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό και το δίκαιο παιχνίδι».

«Χτίστε γέφυρες – Καταθέστε τα όπλα»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι αυτά τα ιδανικά, που βρίσκονται στην καρδιά του Ολυμπιακού Κινήματος και των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι «και τα ιδανικά των Ηνωμένων Εθνών».

«Στο πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, καλώ όλους να καταθέσουν τα όπλα. Χτίστε γέφυρες. Προωθείστε την αλληλεγγύη. Και προσπαθήστε για τον απώτερο στόχο: ειρήνη για όλους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ολοκλήρωσε το μήνυμά του, αποτίοντας φόρο τιμής στους αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024, ευχόμενος κάθε επιτυχία και λέγοντας: «Μας εμπνέετε να κάνουμε μεγαλύτερα όνειρα».