Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κάμαλα Χάρις: Πώς την βλέπουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Κάμαλα Χάρις: Πώς την βλέπουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Κάμαλα Χάρις στον διεθνή Τύπο. Άλλοι την περιγράφουν ως «αόρατη» και άλλοι «ενθουσιάζονται» μαζί της

«Η  «αόρατη»  Κάμαλα Χάρις παλεύει να κερδίσει την Ευρώπη», είναι ο τίτλος άρθρου του Politico, το οποίο προχώρησε και σε μια αποκάλυψη: Κορυφαία αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η  Ίζαμπελ Σνάμπελ, έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ότι η Κάμαλα Χάρις δεν πρόκειται ποτέ να νικήσει τον  Ντόναλντ Τραμπ. Η Γερμανίδα οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε ακουστεί – στο περιθώριο δημόσιας εκδήλωσης τον Φεβρουάριο να λέει ότι «η διαδικασία επιλογής του Δημοκρατικού κόμματος είναι σκέτη αποτυχία» και ότι «η Χάρις δεν θα κέρδιζε ποτέ τις εκλογές, είναι απελπιστικό».

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ της ΕΚΤ, αποκάλεσε την Χάρις «αόρατη»

H Σνάμπελ, που δεν ήξερε ότι τα σχόλιά της καταγράφονταν, προχώρησε και σε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα είπε ότι «δεν την ξέρω καν, επειδή ήταν τόσο αόρατη».

To Politico «κονταίνει» την Κάμαλα Χάρις

Το Politico διευκρινίζει ότι τα παραπάνω σχόλια δημοσιεύονται σήμερα για πρώτη φορά. Ένα ερώτημα που γεννιέται, είναι το: Γιατί τώρα;  Εφόσον η συγκριμένη ιδιωτική συζήτηση, που αν μη τι άλλο «τσαλακώνει» τη δημόσια εικόνα της Κάμαλα Χάρις, ήταν γνωστή εδώ και έξι μήνες, γιατί βγήκε στον «αέρα» μόλις ανακοινώθηκε ότι είναι η επικρατέστερη υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ;

Στο Politico, αναφέρονται δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών αξιωματούχων, που όμως δεν κατονομάζονται, οι εκφράζουν αμφιβολίες για το πολιτικό ταλέντο της Κάμαλα Χάρις

Αν σκεφτόμασταν με αστυνομικό μυαλό, κατά το «cui bono?», η απάντηση για το ποιος επωφελείται είναι προφανής. Όταν ο ένας αντίπαλος αποδεικνύεται «λίγος», κερδίζει ο άλλος. Όμως στην περίπτωσή μας, τα κίνητρα, για το timing της δημοσιοποίησης,  είναι μάλλον δημοσιογραφικά. Σίγουρα κάνει περισσότερο «γκελ» η είδηση ότι αποκάλεσαν «αόρατη» την υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αρνητικά σχόλια από Ευρωπαίους αξιωματούχους

Στο ίδιο άρθρο του Politico, αναφέρονται δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών αξιωματούχων, που όμως δεν κατονομάζονται, οι εκφράζουν αμφιβολίες για το πολιτικό ταλέντο της Κάμαλα Χάρις, αποκαλώντας τις δημόσιες παρεμβάσεις της «στημένες» και χωρίς αυθορμητισμό.  Επίσης της καταλογίζουν ότι δεν γνωρίζουν την ατζέντα της, κάτι για το οποίο ευθύνεται και η ίδια, αφού δεν έδωσε ευκαιρίες για συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες.

Αυτό που δεν λένε φωναχτά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καταλήγει το Politico είναι ότι «το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι πώς θα ήταν η Χάρις στον Λευκό Οίκο, αλλά αν έχει αυτό που χρειάζεται για να νικήσει τον Τραμπ και να φτάσει εκεί».

Η αντίθετη άποψη: Η Ευρώπη έχει «ενθουσιαστεί» με την Κάμαλα Χάρις

Μια μέρα μετά το άρθρο του Politico, που «κονταίνει» την Κάμαλα Χάρις, ανταποκρίτρια του αμερικάνικου δικτύου CNBC, παρουσιάζει μια αρκετά διαφορετική εικόνα: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενθουσιάζονται με την Κάμαλα Χάρις, αλλά δεν «ποντάρουν» ακόμα».

Η δημοσιογράφος Σίλβια Αμάρο, απεσταλμένη του καναλιού στην Ευρώπη, επικαλείται επίσης μαρτυρίες Ευρωπαίων αξιωματούχων, που επίσης δεν θέλουν να μιλήσουν επώνυμα «λόγω της  πολιτικής ευαισθησίας του θέματος».

«Οι αμερικανικές εκλογές μόλις έγιναν πολύ πιο ενδιαφέρουσες», δήλωσε o ένας αξιωματούχος. «Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, με μια εντυπωσιακή ζωή πίσω του, αλλά δεν είναι το μέλλον», πρόσθεσε ένας άλλος. Επίσης και οι δύο, όπως τονίζει το δημοσίευμα «απέρριψαν τον 78χρονο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ χρειάζονται νεότερους ηγέτες».

Όπως τονίζει το CNBC, πολλοί από τους σημερινούς πολιτικούς της ΕΕ, θυμούνται πολύ καλά ότι επί προεδρίας Τραμπ (2017-2021), «οι διατλαντικές σχέσεις διολίσθησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν για το εμπόριο, την άμυνα και την τεχνολογία – για να αναφέρουμε μόνο μερικά σημεία έντασης».

Η  Χάρις έχει περισσότερες ελπίδες από τον Μπάιντεν

Ως εκ τούτου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρέτισαν την άφιξη του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, περιγράφοντάς την ως «ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ».

Υπό αυτό το πρίσμα, υπονοεί το δημοσίευμα, μια προεδρία Τραμπ προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες. Ακόμα και αν πολλοί θα ήθελαν να εκλεγεί η Χάρις, και θεωρούν ότι έχει περισσότερες ελπίδες από ό,τι ο Μπάιντεν, κρατάνε «μικρό καλάθι» και προετοιμάζονται για το αντίθετο ενδεχόμενο.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της Χάρις, ο ανώτερος διπλωμάτης που μίλησε στο CNBC είπε ότι είναι «δύσκολο να πω, εξαρτάται πραγματικά από το πώς “θα γεμίσει τα παπούτσια της’’» (αν θα σταθεί στο ύψος των ευθυνών που της ανατέθηκαν).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν, προφανώς, αμφιβολίες, αλλά έχει ένα πολύ διαφορετικό προφίλ σε σύγκριση με τον Τραμπ, πράγμα που είναι καλό»

Παρά τις διαφορές τους τα δύο δημοσιεύματα, του Politico και του  CNBC, καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα: Ανεξαρτήτως αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν «αόρατη» την Κάμαλα Χάρις, ή έχουν «ενθουσιαστεί» με την υποψηφιότητά της, δεν φαίνεται να τη θεωρούν φαβορί για τη θέση της επόμενης προέδρου των ΗΠΑ

Sports in

Οι λίγκες και οι παίκτες στα «χαρακώματα» με την FIFA – Επιστολή στην Κομισιόν κατά της ομοσπονδίας

Το κλίμα «μυρίζει μπαρούτι» και οι λίγκες μαζί με την παγκόσμια ένωση παικτών, ζητούν από την Κομισιόν να παρέμβει βάζοντας φρένο στα πλάνα της FIFA

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024