Στις 20 Αυγούστου αναμένεται να παραιτηθεί ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ από το πόστο του σύμφωνα με ανάρτηση στο Χ ενός δημοσιογράφου της New Jersey Globe.

Ο δημοσιογράφος επικαλείται τρεις πηγές με γνώση των προθέσεων του γερουσιαστή, που κρίθηκε ένοχος για διαφθορά, γράφοντας έτσι τον επίλογο της πολιτικής σταδιοδρομίας του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους των Δημοκρατικών.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε την περασμένη εβδομάδα ένοχο τον γερουσιαστή για τις 16 ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε συμπεριλαμβανομένης της δωροληψίας, στη δίκη του για διαφθορά.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είχε καλέσει τον Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν: δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς  και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης.

Αντιμέτωπος με 16 κατηγορίες ο Μενέντεζ

Όταν ήρθε στο φως η υπόθεση, ο γερουσιαστής κατηγορήθηκε πως έλαβε μαζί με τη σύζυγό του από το 2018 ως το 2022 δωροδοκίες ύψους «εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων», σε ρευστό και χρυσαφικά, σε αντάλλαγμα για την άσκηση της επιρροής του προκειμένου να «προστατευθούν και να πλουτίσουν» τρεις επιχειρηματίες στο Νιου Τζέρζι και να στηριχθεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση.