Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Το AIDS μπορεί να τελειώσει το 2030, αν οι ηγέτες διευκολύνουν την πρόσβαση στη θεραπεία

ΟΗΕ: Το AIDS μπορεί να τελειώσει το 2030, αν οι ηγέτες διευκολύνουν την πρόσβαση στη θεραπεία

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ, το AIDS μπορεί να τερματιστεί έως το 2030, εάν γίνουν περισσότερα για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το AIDS θα μπορούσε να εξαλειφθεί εάν οι ηγέτες ενισχύσουν τους πόρους και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS (UNAIDS) δημοσίευσε τη Δευτέρα μια έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου οι ηγέτες μπορούν να αποφασίσουν αν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους να τερματίσουν το AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030.

Η έκθεση συγκεντρώνει νέα δεδομένα και μελέτες, οι οποίες προβλέπουν πως οι αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες του κόσμου φέτος θα καθορίσουν τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων και αν το AIDS θα ξεπεραστεί.

«Οι ηγέτες μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, να αποτρέψουν εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV και να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι ζουν με τον ιό HIV μπορούν να ζήσουν υγιείς και πλήρεις ζωές»

Από τα 39,9 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο, τα 9,3 εκατομμύρια – ή σχεδόν το ένα τέταρτο – δεν λαμβάνουν θεραπεία που σώζει ζωές. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο πεθαίνει από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS κάθε λεπτό, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Αν και η ιατρική έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, ένας στους τέσσερις μολυσμένους ανθρώπους εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε θεραπεία.

«Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή εδώ»

Εάν οι ηγέτες λάβουν σήμερα τις σωστές αποφάσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV και χρειάζονται θεραπεία εφ’ όρου ζωής θα καταλήξει σε περίπου 29 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, αν ληφθούν λάθος αποφάσεις, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 46 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός όσων βρίσκονται σε θεραπεία έχει αυξηθεί από 47% το 2010 σε σχεδόν 75% σήμερα. Η αύξηση της πρόσβασης στη θεραπεία ήταν καθοριστική για τη μείωση στο μισό των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS από το 2010 – από 1,3 εκατομμύρια σε 630.000 το 2023.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την πανδημία του AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030 και μπορούν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, αλλά μόνο αν διασφαλίσουν ότι η αντιμετώπιση του HIV διαθέτει τους πόρους που χρειάζεται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων προστατεύονται», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS, Winnie Byanyima.

«Οι ηγέτες μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, να αποτρέψουν εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV και να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι ζουν με τον ιό HIV μπορούν να ζήσουν υγιείς και πλήρεις ζωές», υπογράμμισε.

Ενώ πολλές χώρες σημειώνουν πρόοδο στην πρόληψη των νέων λοιμώξεων, η έκθεση του UNAIDS περιγράφει τρεις περιοχές όπου ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξάνεται: Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία, Λατινική Αμερική.

«Οι χώρες σημειώνουν τεράστια πρόοδο για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS έως το 2030, ωστόσο υπάρχουν πολλές προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις προσπάθειές μας», σημείωσε ο Δρ Άντονι Φάουτσι, πρώην επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ: «Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή εδώ. Στην πραγματικότητα, είναι αδιανόητη. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο».

Sports in

Ο Αταμάν υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γνωστοποίησε πως ο Εργκίν Αταμάν υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024