Με ανακοίνωσή της, η Hellenic Train διαψεύδει τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί έγερσης αποζημιώσεων για τα Τέμπη και την κακοκαιρία Daniel με το επιχείρημα ότι οι αξιώσεις της εταιρείας πηγάζουν αυτοτελώς από την ίδια τη σύμβαση και ουδέποτε «ήγειρε μη προβλεπόμενες απαιτήσεις» εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ουδέποτε υπήρξε πρόθεση για αποζημιώσεις λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη και της κακοκαιρίας Daniel, λέει η Hellenic Train

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εταιρεία αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα περί έγερσης αξιώσεων της Hellenic Train κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αναφορικά με τις συνέπειες που επήλθαν στη λειτουργία του σιδηροδρόμου από την κακοκαιρία Ντάνιελ και το δυστύχημα στα Τέμπη, η εταιρεία ουδέποτε ανακοίνωσε, δημοσίευσε ή διέρρευσε πρόθεση να αιτηθεί αποζημιώσεων εξαιτίας των ανωτέρω γεγονότων.

»Οι αξιώσεις της εταιρείας μας, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, πηγάζουν αυτοτελώς από την σύμβαση Υ.Δ.Υ. (εκτέλεση επιβατικών δρομολογίων), η οποία συνάφθηκε την 14.4.2022, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1370/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2007 και κυρώθηκε από την ελληνική βουλή με τον ν. 4953/2022.

»Η Εταιρεία μας σεβόμενη απόλυτα την νομιμότητα και τις προβλέψεις τόσο της Ελληνικής Νομοθεσίας όσο και της σύμβασης ΥΔΥ με το Ελληνικό Δημόσιο, ουδέποτε ήγειρε μη προβλεπόμενες απαιτήσεις σε βάρος του και συνεργάζεται στενά με το αρμόδιο Υπουργείο και τις λοιπές αρχές, όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ανωτέρω γεγονότων, και την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σεβασμό προς τον επιβάτη».

Τι αναφέρεται στον ισολογισμό για τις αποζημιώσεις

Η Hellenic Train είναι αντισυμβαλλόμενη με το Ελληνικό Δημόσιο για την παροχή του επιβατικού μεταφορικού έργου για το διάστημα 2022-2031 (με δυνατότητα παράτασης έως και το 2036), μέσω της Σύμβασης ΥΔΥ, η οποία συμπεριλαμβάνει και μηχανισμούς προστασίας του Παρόχου από έκτακτες ζημιές.

Η εταιρεία, με βάση όσα αναφέρονται στον ισολογισμό της, φαίνεται έτοιμη να διεκδικήσει και αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο για τη διακοπή λειτουργίας του έργου της εξαιτίας του δυστυχήματος στα Τέμπη και των καταστροφών που προκάλεσε ο Daniel.

«Για το έτος 2023, η εταιρεία κατέγραψε σημαντικές ζημιές από τη λειτουργία της σύμβασης, κυρίως από λόγους που συνδέονται με τις αποφάσεις για την μείωση του μεταφορικού έργου που ακολούθησαν το δυστύχημα των Τεμπών καθώς και με τις καταστροφικές ζημιές στην σιδηροδρομικής υποδομής της κεντρικής Ελλάδας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel τον Σεπτέμβριο του 2023. Η εταιρεία προτίθεται να απαιτήσει τις αποζημιώσεις που συμβατικά δικαιούται για τις σημαντικές αυτές ζημιές, αλλά σημειώνεται πως οι αξιώσεις της Εταιρείας δεν έχουν αναγνωριστεί ως έσοδο κατά τη χρήση 2023 καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του ΔΠΧΑ 15» αναφέρεται χαρακτηριστικά στον ισολογισμό της εταιρείας.