Ιός Δυτικού Νείλου: Στις Σέρρες ο πρώτος θάνατος για το 2024
Στην πόλη των Σερρών καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου
- Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να εκχωρήσει εδάφη αν θέλει ειρήνη, λέει ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας
- Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Δευτέρα - Ο καιρός παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς
- Εντοπίστηκε πιστόλι σε διαμέρισμα Airbnb στη Γλυφάδα - Τούρκος ο τελευταίος ένοικος
- Ένα κουνελάκι στο σπίτι σας – Πώς θα τού χαρίσετε ευζωία και θα έρθετε πιο κοντά μαζί του
Ενας 75χρονος με υποκείμενα νοσήματα, από την πόλη των Σερρών, είναι το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.
Ο θάνατος του 75χρονου αναμένεται να ανακοινωθεί από την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα έξι νέα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου, με δύο άτομα να καταλήγουν στο νοσοκομείο, διεγνώσθησαν σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Συγκεκριμένα, τα κρούσματα δηλώθηκαν σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Λευκάδα.
Σύμφωνα με τον Νομίατρο της Π.Ε Σερρών Αναστάσιο Αναστασιάδη, οι ευπαθείς ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενώ, όπως υπογραμμίζει, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά.
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Πώς μεταδίδεται
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών που έχουν μολυνθεί από πτηνά.
Οι ασθενείς πάντως δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλους ανθρώπους.
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή εκδηλώνουν μόνο ήπια νόσο, όμως ένα ποσοστό κάτω του 1% εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).
Άτομα άνω των 50 ετών και ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο.
Μέτρα προστασίας
Η επιδημιολογία του ιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια:
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες και μακριά ρούχα.
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά ώστε να μην αναπαράγονται τα κουνούπια.
- Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις