Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Παρέμβαση εισαγγελέα για το πώς και πότε μπήκαν τα μολυσμένα ζώα στη χώρα
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έλαβε έκτακτα μέτρα και για τις ζωοτροφές - Συνεχίζονται οι έλεγχοι για εντοπισμό τυχόν νέων κρουσμάτων
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Πέδρο Πασκάλ – Πολ Μέσκαλ: Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Μονομάχου II» στο Μαρόκο
Eπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας για τις εξελίξεις με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία.
Συγκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία, ο εισαγγελέας παρενέβη ζητώντας την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.
Έκτακτα μέτρα για τις ζωοτροφές
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έλαβε έκτακτα μέτρα και για τις ζωοτροφές. Στο πλαίσιο αυτό ισχύουν τα εξής:
- Ζωοτροφές φυτικής προέλευσης (σύνθετες ζωοτροφές ή πρώτες ύλες ζωοτροφών, π.χ. άχυρα, μηδική) που προορίζονται για χρήση σε μικρά μηρυκαστικά, δεν επιτρέπεται να διακινηθούν εκτός της ζώνης προστασίας εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη προστασίας ή εκτός της ζώνης επιτήρησης εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη επιτήρησης.
- Επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για μικρά μηρυκαστικά και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης διακινούν τις ζωοτροφές αποκλειστικά και μόνο στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης αντίστοιχα, και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα.
- Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων βιασφάλειας κατά τη διακίνηση ζωοτροφών (απολύμανση μεταφορικών μέσων, χρήση φόρμας μια χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς που θα αφήνεται για καταστροφή στην κτηνoτροφική εγκατάσταση, κλπ.).
- Οι επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και οι ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για όλα τα είδη ζώων πλην των μικρών μηρυκαστικών και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας/επιτήρησης διακινούν τις εν λόγω ζωοτροφές και εκτός της ζώνης επιτήρησης με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας που προβλέπονται και ότι στις εκτροφές που παραδίνονται οι ζωοτροφές δε διατηρούνται μικρά μηρυκαστικά.
- Ζωοτροφές που έχουν παραχθεί εκτός των ζωνών επιτήρησης μπορούν να διακινηθούν εντός των ζωνών επιτήρησης εφ’ όσον κατά η διακίνησή τους εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας προβλέπονται.
Συνεχείς οι έλεγχοι – Πάνω από 100 κτηνίατροι στις μονάδες
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι των συνεργείων κτηνιάτρων για τον εντοπισμό τυχόν νέων κρουσμάτων και με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Στο πεδίο βρίσκονται 110 κτηνίατροι, με 39 συνεργεία από το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ, τον ΕΛΓΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΑΠΘ, των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων Περιφερειών, καθώς επίσης και του Ελληνικού Στρατού, ενώ σημαντικό έργο επιτελεί και η Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως σήμερα έχουν σταλεί 1.371 δείγματα στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών για έλεγχο.
Επιπλέον, έως την ερχόμενη Παρασκευή (26/07) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και στις δύο ζώνες επιτήρησης (των 10 χλμ). Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν ελεγχθεί γύρω στα 124.000 ζώα (14.000 στην ΠΕ Τρικάλων και άνω των 110.000 στην ΠΕ Λάρισας).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις