Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Δράκος του Κομόντο: Η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου σκοτώνει με δόντια από σίδερο

Δράκος του Κομόντο: Η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου σκοτώνει με δόντια από σίδερο

Τα πριονωτά δόντια του διαβόητου δράκου του Κομόντο φέρουν επίστρωση από σίδηρο για να μένουν αιχμηρά. Το ίδιο μπορεί να συνέβαινε με τους δεινόσαυρους.

Ο διαβόητος δράκος του Κομόντο, η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου με μήκος που φτάνει τα τρία μέτρα, σκίζει τις σάρκες των θυμάτων του με δόντια που φέρουν επίστρωση από σίδηρο, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Το ίδιο μπορεί να συνέβαινε με τα δόντια των δεινοσαύρων, λένε οι ερευνητές.

Το μεγαλόσωμο απειλούμενο ερπετό (Varanus komodoensis), το οποίο ζει στο ομώνυμο νησί της Ινδονησίας και σε λίγα γειτονικά νησιά, είναι κορυφαίος θηρευτής και ένα από τα ελάχιστα είδη ιοβόλου σαύρας. Το δηλητήριο του περιέχει νευτοτοξίνες και αντιπηκτικές ουσίες ώστε να μην σταματά η αιμορραγία.

Ακόμα και μεγάλα ζώα όπως τα βουβάλια βρίσκουν γρήγορο θάνατο στα δόντια του δράκου, ο οποίος δεν διστάζει να επιτεθεί ακόμα και σε ανθρώπους.

Η σιδερένια επίστρωση φαίνεται ότι κρατά τα δόντια αιχμηρά, διαπιστώνει η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution.

Όπως οι δεινόσαυροι, ο δράκος του Κομόντο φέρει γαμψά πριονωτά δόντια, διαφορετικά σε σχέση με τις περισσότερες άλλες σαύρες.

Ο σίδηρος σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στις αιχμηρές ακμές των δοντιών ( Aaron LeBlanc/King’s College London)

Αρκετά είδη θηλαστικών, όπως οι αρουραίοι και οι κάστορες, είναι γνωστό ότι έχουν δόντια που περιέχουν σίδηρο. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι δεν περίμεναν να συναντήσουν μια τέτοια σιδερένια επίστρωση στα απλούστερα δόντια των ερπετών.

Ο σίδηρος συγκεντρώνεται στις αιχμές των δοντιών και σχηματίζει ένα πορτοκαλί προστατευτικό στρώμα.

«Τις πρώτες φορές που το είδα νόμιζα ότι ήταν λεκέδες από τροφή» δήλωσε ο Άαρον ΛεΜπλανκ του King’s College στο Λονδίνο, επικεφαλής της μελέτης.

Ο ΛεΜπλανκ και οι συνεργάτες του εξέτασαν κρανία δράκων του Κομόντο από διάφορα μουσεία, καθώς και το κρανίο ενός δράκου με το όνομα Γκάνους, ο οποίος ζούσε στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου μέχρι πέρυσι, όταν υποβλήθηκε σε ευθανασία λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο Γκάνους έφερε την ίδια επίστρωση από σίδηρο παρά τη διαφορετική διατροφή του στον ζωολογικό κήπο, έδειξαν οι χημικές αναλύσεις και οι απεικονιστικές εξετάσεις.

Τα ευρήματα ίσως τελικά προσφέρουν νέα στοιχεία για τους δεινόσαυρους, λένε οι ερευνητές.

«Οι δράκοι του Κομόντο έχουν καμπυλωτά, πριονωτά δόντια που σκίζουν τη λεία τους όπως συνέβαινε και με τους σαρκοφάγους δεινόσαυρους» είπε ο ΛεΜπλανκ.

Με τις σημερινές τεχνικές όμως δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν τα δόντια των δεινοσαύρων περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, καθώς η διαδικασία της απολίθωσης επηρεάζει τη χημική σύσταση.

Sports in

LIVE: ΠΑΟΚ – Μπόρατς

LIVE: ΠΑΟΚ – Μπόρατς. Παρακολουθήστε live στις 20:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης ΠΑΟΚ – Μπόρατς για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024