Οι κάτοικοι ενός γραφικού κόλπου στις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική ελπίζουν ότι το μέρος που ανέκαθεν ονόμαζαν Θάλασσα του Κάριν θα αναγνωριστεί επίσημα ως μικρότερη θάλασσα του κόσμου.

Η Θάλασσα του Κάριν, 30 χιλιόμετρα από την παράκτια πόλη του Ζάνταρ, έχει έκταση μόλις 5,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι αρκετά στενή ώστε να τη διασχίσει κανείς κολυμπώντας. Δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες είναι δύο από τα προστατευόμενα είδη που ζουν στα υφάλμυρα νερά.

Ο Τόμο Αράκιτς, επικεφαλής του τουριστικού συνδέσμου Karinska Riviera, είπε στο Reuters πως υπάρχουν σχέδια να υποβληθεί αίτημα στα Παγκόσμια Ρεκόρ Guinness προκειμένου να αναγνωριστεί το Κάριν ως η μικρότερη θάλασσα του κόσμου.

Στόχος είναι βέβαια να αυξηθούν τα τουριστικά έσοδα.

H Θάλασσα του Κάριν προσφέρεται και για βουτιές (Reuters)

Ο τίτλος ανήκει σήμερα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίου μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Τα Ρεκόρ Guinness ορίζουν τις θάλασσες ως «μικρότερα σώματα νερού από τους ωκεανούς αλλά παρόλα αυτά μεγάλα υδάτινα σώματα, τα οποία περικλείονται εν μέρει από ξηρά και επικοινωνούν με τον ωκεανό».

Οι κάτοικοι ελπίζουν ότι ένα ρεκόρ Guinness θα βοηθούσε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής (Reuters)

Ο κόλπος στην Κροατία εμφανίζεται ως θάλασσα στους χάρτες από το 1781, όταν ο χαρτογράφος Τζιουζέπε Αντόνιο Γκράντις τον κατέγραψε ως Mare di Carin.

Αν το Κάριν αναγνωριστεί επίσημα, το ίδιο θα πρέπει να συμβεί με τον γειτονικό κόλπο του Νόβιγκραντ, ο οποίος θα ήταν η δεύτερη μικρότερη θάλασσα του κόσμου με έκταση 28,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα.