Ο κορονοϊός είναι εδώ εν μέσω καλοκαιριού, ενώ τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ανησυχία προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς και η ενδονοσοκομειακή διασπορά που παρατηρείται σε αρκετά σημεία

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων εισαγωγών για COVID-19 την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε τις 669 (575 την προπερασμένη εβδομάδα). Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226.

Καταγράφηκαν 12 νέες διασωληνώσεις. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 17. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 26 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη Covid.

Τα νοσοκομεία στενάζουν

Στο MEGA μίλησαν ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ο Πασχάλης Μασούρας, πρόεδρος των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Ο δεύτερος μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων που υπάρχει. «Από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου μας, σε τρεις θαλάμους. Υπήρχε αυτόνομο τμήμα που νοσηλεύονταν ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό μέχρι τον Απρίλιο. Έγινε και μία εσωτερική διασπορά γιατί είχε νοσήσει μία νοσηλεύτρια.

Από τους ασθενείς, τρεις δεν τα κατάφεραν. Το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να λάβει τα μέτρα προφύλαξης αλλά σε ένα νοσοκομείο όπου τα κτίρια είναι από το 1952, η διαχείριση είναι δύσκολη. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Κιλκίς αλλά και σε άλλες περιοχές. Στην Παθολογική Κλινική ο κανονισμός προβλέπει 7 μόνιμους παθολόγους και αυτή τη στιγμή έχουμε έναν παθολόγο, ο οποίος απουσιάζει για προσωπικούς λόγους και τα κενά καλύπτονται από γιατρούς που μετακινούνται».

Ο Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, σχολίασε πως πρόσφατα επισκέφτηκε το νοσοκομείο του Κιλκίς και είναι το χειρότερο, από άποψη κτιρίων, της χώρας.

«Τι κάνει η διοίκηση; Απορώ γιατί μένει ο διοικητής και καλώ τον υπουργό να τον παύσει διότι δεν τα έχει καταφέρει. Υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά και τα κτίρια είναι εντελώς χάλια. Υπάρχει μία αύξηση στα περιστατικά κορονοϊού. Σήμερα έχουμε 570 που νοσηλεύονται με κορονοϊό, αναμεσά τους και 9 παιδιά. Υπάρχει 20% αύξηση στους νοσηλευόμενους ασθενείς σε σχέση με πριν από 15 ημέρες.

Ευτυχώς στις ΜΕΘ νοσηλεύονται μόνο 9 ασθενείς. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως επειδή χαλάρωσαν τα μέτρα εντός του νοσοκομείου υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά. Για παράδειγμα, σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, έκανε βόλτα σε όλη την κλινική μία γνωστή ηθοποιός σε όλες τις κλινικές και ήταν θετική στον κορονοϊό και μετά αφού έγινε διασπορά, ο διοικητής διαφήμιζε τα μέτρα που πήρε. Πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα στα νοσοκομεία».

Η προειδοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής

Έκτακτη σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΙΣΑ) την Τρίτη 23 Ιουλίου.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για τη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και καλεί τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης, εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών.

«Όπως τόνισαν οι παριστάμενοι τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων νοσηλειών και θανάτων από Covid-19, σε ποσοστά πολλαπλάσια, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική, τόσο η τήρηση των μέτρων προστασίας όσο και η σωστή αντιμετώπιση σε περίπτωση νόσησης, προκειμένου να προστατευθεί ο ασθενής και ο περίγυρός του», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.