Στην αφαίρεση περίπου 63.000 λογαριασμών instagram στη Νιγηρία που προσπαθούσαν να συμμετάσχουν σε οικονομικές απάτες σεξουαλικού εκβιασμού ή αλλιώς sextortion, ανακοίνωσε ότι προχώρησε η Meta Platforms.

Οι διαβόητοι νιγηριανοί απατεώνες, γνωστοί ως «Yahoo boys», απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες,

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι 63.000 λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί στο Instagram, προσθέτοντας ότι είχε επίσης αφαιρέσει 7.200 λογαριασμούς, σελίδες και ομάδες στο Facebook που παρείχαν συμβουλές εξαπάτησης.

Η Meta δήλωσε ότι οι λογαριασμοί που αφαιρέθηκαν περιλάμβαναν επίσης ένα μικρότερο συντονισμένο δίκτυο περίπου 2.500 ατόμων που συνδέονταν με μια ομάδα περίπου 20 ανθρώπων.

«Στόχευαν κυρίως ενήλικους άνδρες στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούσαν ψεύτικους λογαριασμούς για να καλύψουν την ταυτότητά τους» ανέφερε η Meta.

Στον σεξουαλικό εκβιασμό ή «sextortion», οι χρήστες απειλούνται με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών, πραγματικών ή πλαστών, αν δεν πληρώσουν για να τους σταματήσουν.

Η έρευνα έδειξε ότι η πλειονότητα των προσπαθειών των απατεώνων ήταν ανεπιτυχείς και παρόλο που στόχευαν κυρίως ενήλικες, υπήρξαν και απόπειρες εναντίον ανηλίκων, τις οποίες η Μέτα ανέφερε στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά στις ΗΠΑ.

Η Meta δήλωσε ότι χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό νέων τεχνικών σημάτων που αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των σεξουαλικών εκβιασμών.

Οι απατεώνες της Νιγηρίας έγιναν γνωστοί ως «απατεώνες του 419» από το τμήμα του εθνικού ποινικού κώδικα που ασχολείται – αναποτελεσματικά – με την απάτη.

Καθώς οι οικονομικές δυσχέρειες επιδεινώνονται στη χώρα των 200 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, οι διαδικτυακές απάτες έχουν αυξηθεί, με αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτές να δρουν από πανεπιστημιακούς κοιτώνες, παραγκουπόλεις προαστίων μέχρι και σε εύπορες γειτονιές.

Πηγή: OT.gr