Πρόζα και μαρτίνι – Το Παρίσι μέσα από τα στέκια του Χέμινγουεϊ
Το Παρίσι της δεκαετίας του 1920 έχει κάτι που γοητεύει τους ταξιδιώτες μέσα στους αιώνες. Ίσως κάποιοι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων να θελήσουν να καταδυθούν στον χρόνο και τον χώρο.
Η ιστορία του Παρισιού σημαδεύτηκε από τη διανόησή του, με συγγραφείς από τον Βίκτωρ Ουγκώ μέχρι τον Μολιέρο, από τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ μέχρι τη Σιμόν ντε Μποβουάρ να στοιχειώνουν ακόμα τους δρόμους, τα πάρκα και τα καφέ του.
Αλλά ίσως δεν υπάρχει κανένα λογοτεχνικό είδωλο σαν τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που έζησε και περπάτησε στο Παρίσι χαράσσοντας τις διαδρομές του, τις οποίες άπαντες μιμούνται με μανία.
Λιτός στην πρόζα και γενναιόδωρος στα μαρτίνι, ο Χέμινγουεϊ μετακόμισε στο Παρίσι το 1921 με την πρώτη του σύζυγο, την Χάντλεϊ, και αφού έφυγε για λίγο το 1923 για να γεννηθεί ο γιος τους στη Βόρεια Αμερική, επέστρεψαν και παρέμειναν στη Γαλλία μέχρι το 1928. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Χέμινγουεϊ απομακρύνθηκε από τη δουλειά του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Toronto Daily Star και έγραψε πολλά από τα αγαπημένα του διηγήματα, καθώς και το «Ο Ήλιος Ανατέλλει Ξανά».
«Στεκόμουν και κοίταζα τις στέγες του Παρισιού και σκεφτόμουν: Μην ανησυχείς. Πάντα έγραφες πριν και θα γράψεις και τώρα»
Κουβαλάς το Παρίσι μαζί σου
Όταν τελείωσε ο γάμος του Χέμινγουεϊ με τη Χάντλεϊ, τελείωσε και ο χρόνος του στο Παρίσι, αν και η πόλη δεν απομακρύνθηκε ποτέ από το μυαλό του. Θα επέστρεφε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τη δεκαετία του 1950, έγραψε τα απομνημονεύματά του για τη σχεδόν δεκαετία που έζησε στη γαλλική πρωτεύουσα, με τίτλο «Μια Κινητή Γιοτή», μια αναφορά σε ένα μεγαλύτερο απόσπασμα που συνοψίζει αρκετά επιδέξια τη γνώμη του για το Παρίσι: «Αν είσαι αρκετά τυχερός ώστε να έχεις ζήσει στο Παρίσι ως νέος, τότε όπου κι αν πας για το υπόλοιπο της ζωής σου, αυτό μένει μαζί σου, γιατί το Παρίσι είναι μια κινητή γιορτή».
Έναν αιώνα αφότου ο Χέμινγουεϊ έζησε στο Παρίσι, η δική του εκδοχή της γιορτής είναι ακόμη προσιτή. Αν θέλετε να στοιχειώσετε τα χνάρια του για μια μέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, δείτε εδώ πού να πάτε, να φάτε και να πιείτε.
Πρώτη Στάση: Πρωινό στο γραφικό Καρτιέ Λατέν
Ο Χέμινγουεϊ πέρασε τα πρώτα του χρόνια στο Παρίσι ζώντας στη Λατινική συνοικία, την καρδιά της παλαιότερης συνοικίας του Παρισιού. Το 5ο διαμέρισμα, το γραφικό Καρτιέ Λατέν, που πρωτοκατοικήθηκε από τους Γαλάτες Παριζιάνους πριν κατακτηθεί από τους Ρωμαίους, είναι ένα γραφικό μέρος για να περάσετε το πρώτο σας πρωινό.
Ξεκινήστε από το διαμέρισμα όπου ζούσε με την Χάντλεϊ, το οποίο βρίσκεται στον τρίτο όροφο ενός κτιρίου στην οδό rue du Cardinal Lemoine 74. Σήμερα, μια πλάκα προς τιμήν του είναι ακόμα ορατή κάτω από το διαμέρισμα, αναφερόμενη στην εποχή που ήταν «πολύ φτωχός και πολύ ευτυχισμένος».
Όσο ζούσε εδώ, ο Χέμινγουεϊ νοίκιασε επίσης ένα δεύτερο δωμάτιο, ακριβώς στη γωνία, στην οδό Ντεκάρτ 39, το οποίο χρησίμευε ως γραφείο και χώρος γραφής. Μπορείτε να επαναλάβετε την πρωινή του βόλτα στην Place de la Contrescarpe (κάνοντας backtracking για να παρακάμψετε, αν θέλετε, το σπίτι όπου ο James Joyce έγραψε τον Οδυσσέα στην 71bis rue du Cardinal Lemoine) στο δρόμο σας για να βρείτε πρωινό.
Πάρτε ένα viennoiserie στο L’Essentiel (2 rue Mouffetard), το οποίο ο Χέμινγουεϊ αποφασιστικά δεν επισκεπτόταν, παρόλα αυτά είναι ένας βραβευμένος βιολογικός φούρνος με πολλές επιλογές, ή κατευθυνθείτε προς την rue Mouffetard για να πάρετε μερικές κλημεντίνες από έναν από τους πωλητές φρούτων που βρίσκονται σε αυτό το πλακόστρωτο δρόμο – αγαπημένη στάση του Χέμινγουεϊ, ιδιαίτερα όταν υπέφερε από συγγραφικό μπλοκάρισμα.
Γράψε την πιο αληθινή πρόταση που ξέρεις
«Μερικές φορές», γράφει στο Μια Κινητή Γιορτή, «όταν ξεκινούσα μια καινούργια ιστορία και δεν μπορούσα να την προχωρήσω, καθόμουν μπροστά στη φωτιά και πίεζα τη φλούδα των μικρών πορτοκαλιών στην άκρη της φλόγας και παρακολουθούσα το μπλε σπινθήρισμα που έκαναν. Στεκόμουν και κοίταζα τις στέγες του Παρισιού και σκεφτόμουν: Μην ανησυχείς. Πάντα έγραφες πριν και θα γράψεις και τώρα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γράψεις μια αληθινή πρόταση. Γράψε την πιο αληθινή πρόταση που ξέρεις. Έτσι, τελικά, θα έγραφα μια αληθινή πρόταση και μετά θα συνέχιζα από εκεί».
Εφόσον δεν μπορείτε να γράψετε στην πραγματικότητα εκεί που έγραφε ο Χέμινγουεϊ, σκεφτείτε να περπατήσετε 12 λεπτά μέχρι τους κήπους του Λουξεμβούργου για να αντλήσετε έμπνευση από αυτό το καταπράσινο δημόσιο πάρκο από το οποίο ο Χέμινγουεϊ περνούσε συχνά στο δρόμο του προς το διαμέρισμα της Γερτρούδης Στάιν στην οδό Fleurus 27.
Όταν ο Χέμινγουεϊ δεν είχε πολλά χρήματα, κυνηγούσε περιστέρια στον κήπο, τα έκρυβε στο καροτσάκι του γιου του και τα έπαιρνε στο σπίτι για να τα ψήσει για το δείπνο του.
Ζεστός καφές και βιβλία
Αν βρέχει, πιείτε έναν καφέ στο κοντινό Les Deux Magots, το οποίο αποτελεί εδώ και πολύ καιρό τόπο συνάντησης της παρισινής διανόησης και εμφανίζεται κυρίως στην ταινία Ο ήλιος ανατέλλει ξανά.
Ή μπορείτε να περιπλανηθείτε στο καφέ του Shakespeare and Company, το οποίο προστέθηκε στο περίφημο, ιστορικό βιβλιοπωλείο το 2015.
Δυστυχώς, παρόλο που ο Χέμινγουεϊ ήταν βασικός πελάτης του Shakespeare and Co., αυτό δεν είναι το μέρος στο οποίο σύχναζε. Το αρχικό άνοιξε το 1919 από τη Sylvia Beach, η οποία χρηματοδότησε τον James Joyce και έπεισε τον Χέμινγουεϊ να αφήσει πίσω του τη δημοσιογραφία για τον κόσμο της μυθοπλασίας. Το κατάστημά της βρισκόταν στην οδό Οντεόν 12, στην καρδιά αυτού που ο Χέμινγουεϊ ονόμαζε «Ωντεονία», αλλά έκλεισε το 1940.
Ο Χέμινγουεϊ είχε μερικά αγαπημένα μέρη για μεσημεριανό γεύμα, όπως η Brasserie Lipp, όπου συχνά απολάμβανε κρύα μπύρα και πατάτες σε λάδι
Γεύμα στο Λούβρο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brasserie LIPP (@lippbrasserie)
Ο Χέμινγουεϊ είχε μερικά αγαπημένα μέρη για μεσημεριανό γεύμα, όπως η Brasserie Lipp, όπου συχνά απολάμβανε κρύα μπύρα και πατάτες σε λάδι. Σήμερα, το μενού της Brasserie Lipp εξακολουθεί να περιλαμβάνει ρέγγα με πατάτες σε λάδι, για να μην αναφέρουμε άλλα κλασικά μπιστρό όπως εσκαργκό (σαλιγκάρια), ψητό κοτόπουλο και γλώσσα meunière.
Μόλις χορτάσει η κοιλιά σας, περιπλανηθείτε στην απέναντι όχθη του ποταμού προς το Λούβρο, παρακάμπτοντας το Hotel d’Angleterre, την πρώτη στάση του Χέμινγουεϊ όταν έφτασε στο Παρίσι το 1921. Έμενε στο δωμάτιο 14.
Περπατήστε δίπλα από τα μπουκάλια, τα οποία ο Χέμινγουεϊ λάτρευε να ψάχνει για αγγλόφωνα βιβλία, και διασχίστε το ποτάμι για να φτάσετε στο Λούβρο, το οποίο εμφανίζεται στο Μια Κινητή Γιορτή μετά από ένα ιδιαίτερα άβολο γεύμα μεταξύ του Χέμινγουεϊ και ενός αναστατωμένου Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ.
Θέμα μεγέθους (μια λογοτεχνική ιστορία)
Σύμφωνα με την αφήγηση του Χέμινγουεϊ, ο Φιτζέραλντ ενοχλήθηκε από τους ισχυρισμούς της συζύγου του Ζέλντα για τη βαθιά του έλλειψη σε αυτό που τόσο ο ίδιος όσο και ο Χέμινγουεϊ ονομάζουν «ένα θέμα μετρήσεων».
Ο Χέμινγουεϊ τζογαδόρικα ελέγχει το «μέγεθος» του φίλου του στην τουαλέτα, προτού τον καθησυχάσει και τον συνοδεύσει στους κήπους γλυπτών του Λούβρου για ένα σημείο σύγκρισης. Ο Χέμινγουεϊ ήταν ευγενικός -τα περισσότερα από τα κλασικά γλυπτά είναι επίσης αρκετά μικροσκοπικά, απόδειξη του ελληνικού ιδεώδους της εποχής.
Ένα απόγευμα μιζέριας, μια βραδιά ευθυμίας
Δύο σημεία είναι πιο μελαγχολικά στο μονοπάτι του Χέμινγουεϊ στο Παρίσι. Το πρώτο είναι το νεκροταφείο Père Lachaise, όπου η συγγραφέας, ποιήτρια και φεμινίστρια Γερτρούδη Στάιν αναπαύεται μαζί με την επί χρόνια σύντροφό της Άλις Μπ. Τόκλας. Η Στάιν υπήρξε μέντορας του Χέμινγουεϊ και των συναδέλφων του συγγραφέων της Χαμένης Γενιάς και μάλιστα επινόησε τον όρο για να τους περιγράψει.
Όσο μακάβριο κι αν φαίνεται, δεν λείπουν οι επισκέπτες που έρχονται να εξερευνήσουν το νεκροταφείο των 110 στρεμμάτων που χτίστηκε για πρώτη φορά με εντολή του Ναπολέοντα, επισκεπτόμενοι τους τάφους επιφανών πρώην παριζιάνων όπως ο Μολιέρος, ο Μαρσέλ Προυστ και ο Τζιμ Μόρισον.
Στη συνέχεια, ενώ ο σταθμός Gare de Lyon μπορεί να είναι ο πιο όμορφος του Παρισιού, για τον Χέμινγουεϊ, ήταν γεμάτος με απώλεια: Εκεί έχασε η Χάντλεϊ μια βαλίτσα γεμάτη με τα χειρόγραφά του, καθώς πήγαινε να τον συναντήσει στην Ελβετία το 1922.
Λάτρης των μπαρ
Ανακουφίστε τον πόνο σας σε ένα από τα αγαπημένα μπαρ του Χέμινγουεϊ, από τα οποία είχε αρκετά: Το Harry’s Bar κοντά στην Opéra Garnier χτίστηκε αρχικά στη Νέα Υόρκη πριν αποσυναρμολογηθεί και μεταφερθεί στο Παρίσι- ισχυρίζεται ότι έχει εφεύρει το Bloody Mary.
Ο θρύλος λέει ότι στο 1ο arrondissement ο Χέμινγουεϊ γιόρτασε ένα βράδυ τις γενναίες προσπάθειές του με 51 μαρτίνι.
Σε αυτό το σημείο, σίγουρα θα χρειαστείτε δείπνο- πού θα ήταν καλύτερο από ένα από τα αγαπημένα κλασικά γαλλικά εστιατόρια του Χέμινγουεϊ; Το Closerie des Lilas βρισκόταν κοντά στη δεύτερη παρισινή κατοικία του Χέμινγουεϊ στο Μονπαρνάς. Ήταν αγαπητό στους λογοτέχνες του Παρισιού και ήταν ένα από τα αγαπημένα μέρη του Χέμινγουεϊ για να γράφει. Εδώ έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του The Sun Also Rises (Ο ήλιος ανατέλλει ξανά) και επίσης εδώ διάβασε για πρώτη φορά το The Great Gatsby (Ο μεγάλος Γκάτσμπυ) του Φιτζέραλντ.
Η συνάντηση που αναμένετε πως και πως
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Polidor (@polidor_restaurant)
Πίσω στη συνοικία Καρτιέ Λατέν, το Polidor ήταν ένα άλλο αγαπημένο εστιατόριο του Χέμινγουεϊ που παραμένει δικαίως διάσημο για το μοσχάρι bourguignon και την tarte tatin του.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι εδώ γυρίστηκε το Midnight in Paris, με τον Κόρεϊ Στολ να παίζει τον Χέμινγουεϊ. Η τραπεζαρία παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σήμερα και είναι ίσως το ιδανικό μέρος για να συναντήσετε το φάντασμα του Χέμινγουεϊ.
*Με στοιχεία από fodors.com
- Viral: Η μαγεία ήταν ο λόγος σύλληψης δύο ατόμων στη Ζάμπια – Τι ορίζει ο νόμος
- Μάλι: Περισσότεροι από 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές σε χωριά της περιφέρειας Μοπτί
- Συρία: Το Ιράν ζητά την διερεύνηση της δολοφονίας εργαζομένου στην πρεσβεία του στη Δαμασκό
- Νότια Αφρική: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ έπιασε τους κατοίκους στον ύπνο – Αισθητός στο Κέιπ Τάουν
- Μαγδεμβούργο: Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον ανακριτή
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 38 νεκροί μετά σύγκρουση λεωφορείου με μπλοκ γρανίτη σε αυτοκινητόδρομο