Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη έναρξη των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», δηλαδή της 33ης Ολυμπιάδας, η σκέψη μας είναι μαζί με τους ακούραστους αθλητές, τα εθνικά μας «αστέρια» που έπειτα από μία απαιτητική περίοδο προετοιμασίας, θα βρεθούν στην «πόλη του φωτός» διεκδικώντας ένα μετάλλιο, μία θέση στο βάθρο, ένα κομμάτι ιστορίας.

Καθένας τους είναι ξεχωριστός, κουβαλά πίσω του μία μοναδική πορεία, ωστόσο, όλοι έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, να κάνουν τη χώρα μας υπερήφανη, διότι είναι όλοι «ίδιοι στα θέλω και ίσοι στα μπορώ». Και ακριβώς αυτό μας υπενθύμισε με τον πιο εορταστικό και συγκινητικό τρόπο η Κωτσόβολος, η οποία ως Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας και Επίσημος Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας και Επιτροπής, είναι η πρώτη εταιρεία που στηρίζει ισότιμα και τις δύο ομάδες εδώ και 4 χρόνια.

Συμμετέχοντας σε μία μεγάλη γιορτή στο Pierce Theater του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στην οποία παρευρέθηκαν οι άνθρωποί της, συνεργάτες, επίτιμοι καλεσμένοι των επιτροπών της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής ομάδας, αθλητές, αλλά και παιδιά των εργαζομένων της Κωτσόβολος, δηλαδή τα… Κωτσοβολάκια, είχαμε την ευκαιρία να αντλήσουμε έμπνευση από τη δύναμη, την αφοσίωση και τη μοναδικότητά των πρωταθλητών μας, να τους ευχηθούμε από καρδιάς «καλή επιτυχία».

Ένα «γαϊτανάκι» ερωτήσεων και απαντήσεων που μας έδωσε έμπνευση, δύναμη, ελπίδα

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε η Ντορέττα Παπαδημητρίου ανεβαίνοντας στη σκηνή του Pierce Theater και καλωσορίζοντας το κοινό σε αυτή τη μεγάλη, μοναδική γιορτή. Έπειτα μας οδήγησε σε ένα νοητό «ταξίδι» πίσω στον χρόνο. Αφού περάσαμε από την Ελλάδα του 8ου πχ. αιώνα, τότε που οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μία γιορτή προς τιμήν του Ολύμπιου Δία, φτάσαμε στα τέλη του 6ου πχ. αιώνα, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες χορηγίες των αγώνων. Επιστρέφοντας στο σήμερα, η Ντορέττα τόνισε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι «μία πολιτιστική κληρονομία με παγκόσμια εμβέλεια, ένα πανανθρώπινο σύμβολο ειρήνης και ενότητας από το 1896 μέχρι και σήμερα». Αυτή την ενότητα, η οποία περιλαμβάνει τη συμπερίληψη, την ισότητα, τον σεβασμό στους ανθρώπους και τη διαφορετικότητα, πρεσβεύει και η Κωτσόβολος.

Ακριβώς για αυτό, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, πραγματοποιεί μία γιορτή που φέρνει κοντά την Ολυμπιακή με την Παραολυμπιακή Ομάδα. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, συνέβη και στη σκηνή του Pierce Theater, στην οποία βρέθηκαν 13 αθλητές, συνοδευόμενοι από μικρά Κωτσοβολάκια. Ο Νάσος Γκαβέλας (Στίβος 100μ), η Τατιάνα Γκουσίν (Άλμα εις ύψος), ο Γιάννης Κωστάκης (Κολύμβηση), ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης (Κολύμβηση), η Σοφία Μαλκογεώργου (Καλλιτεχνική κολύμβηση), η Λήδα Μαρία Μανθοπούλου (Στίβος 100μ), ο Δημήτρης Μπακοχρήστος (Άρση βαρών σε πάγκο), η Ελένη Παπασταματοπούλου (Para Tae kwon do), η Δώρα Πασχαλίδου (Τζούντο), η Ευαγγελία Πλατανιώτη (Καλλιτεχνική κολύμβηση), η Μαρία Πρεβολαράκη (Πάλη), η Κατερίνα Στεφανίδη (Άλμα επί κοντώ) και ο Χαράλαμπος Χαλκιαδάκης (Σκοποβολή πήλινου στόχου) πήραν θέση ο ένας πλάι στον άλλο, ξεκινώντας μεταξύ τους ένα «γαϊτανάκι» από ερωτήσεις και εξομολογήσεις, ένα «γαϊτανάκι» το οποίο μας «πλημμύρισε» συγκίνηση, χαρά και ελπίδα, μεταδίδοντας μηνύματα τα οποία ήταν ανεκτίμητα μαθήματα ζωής για μικρούς και μεγάλους.

Πρώτη πήρε τον λόγο η Σοφία Μαλκογεώργου, ρωτώντας τον Νάσο Γκαβέλα, τι τον κινητοποιεί να κυνηγάει τους στόχους τους και εκείνος θυμήθηκε την πρώτη φορά που βρέθηκε στον στίβο, «μπήκα, έτρεξα και μύρισα το ταρτάν, ήταν κάτι μοναδικό για εμένα, δεν θα το ξεχάσω ποτέ». Στη συνέχεια, ο Νάσος ζήτησε από την Ευαγγελία να μοιραστεί μία όμορφη στιγμή και εκείνη αναφέρθηκε στο χρυσό μετάλλιο που έλαβε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου. Όπως ανέφερε, «η στιγμή αυτή ήταν πολύ όμορφη για μένα, ήταν όμορφη γιατί με έκανε να εκτιμήσω τις δυσκολίες που με έκαναν καλύτερη».

Η Ευαγγελία απευθύνθηκε στον Βαγγέλη και εκείνος ρώτησε τον διπλανό του, δηλαδή τον Παραολυμπιονίκη Γιάννη Κωστάκη, αν υπάρχει κάποιος αθλητής που είναι πρότυπο για εκείνον. Ο Γιάννης ξεχώρισε τον Ολυμπιονίκη Pieter van den Hoogenband, εξηγώντας πώς τα θετικά πρότυπα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας, να μας κάνουν καλύτερους. Ο Γιάννης ζήτησε από τον Δημήτρη να μοιραστεί με το κοινό την πιο σπουδαία συμβουλή που του έχουν δώσει και εκείνος αποκάλυψε ένα μυστικό που στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουμε, πως «οι επιτυχίες έρχονται όταν ξεπερνάμε τα όρια του εαυτού μας».

Έπειτα, ο Δημήτρης απεύθυνε μία ερώτηση στη Μαρία και εκείνη με τη σειρά της ρώτησε την Τατιάνα Γκουσίν, πότε κατάλαβε πώς θέλει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό. Η Τατιάνα απάντησε, «είναι πάρα πολύ αστείο που με ρωτάτε αυτό, γιατί ο άνθρωπος που με ενέπνευσε βρίσκεται εδώ, ο κύριος Γιάννης (Κωστάκης)».

Ο κύκλος έκλεισε με την Κατερίνα Στεφανίδη να επεσημαίνει πόσο σημαντικό είναι να ακούμε το σώμα και το μυαλό μας, πως εμείς ξέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τι χρειαζόμαστε, για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έπειτα, τα Κωτσοβολάκια πήραν τα ινία της κουβέντας, με το κάθε παιδί να απευθύνει από μία ερώτηση στον αθλητή που συνόδευε. Όταν έκλεισε και αυτός ο δεύτερος κύκλος ερωτήσεων, ένα βίντεο με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους της Κωτσόβολος από κάθε γωνία της Ελλάδας ευχήθηκε ένα δυνατό «καλή επιτυχία» στους αθλητές μας.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις καλύτερες στιγμές της εκδήλωσης: