Στις διακοπές επιζητούμε, συνήθως, να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε, να γνωρίσουμε νέους πολιτισμούς και να δοκιμάσουμε τοπικές συναρπαστικές γεύσεις. Αυτό είναι θεμιτό, όμορφο και δεν χρειάζεται να σας γεμίζει ενοχές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσετε στο άλλο άκρο.

Για κάποιους ανθρώπους έστω και λίγη συνέπεια παίζει ρόλο. Μπορεί τα υγιεινά τακτικά γεύματα ή ο καλός ύπνος και η μέτρια προπόνηση να φέρνουν την ισορροπία στις διακοπές πολλών. Τελικά, δεν είναι και δύσκολο να αφοσιωθείτε σε κάποιες υγιεινές συνήθειες και στις διακοπές σας.

Υπάρχουν τρόποι, τους οποίους αναλύουμε παρακάτω:

  1. Μην περιορίζετε τον εαυτό σας πριν τις διακοπές

Γενικά το να χωρίζουμε τις τροφές σε κακές και καλές δεν είναι καλό ούτε για το σώμα ούτε για την ψυχολογία σας. Φυσικά χρειάζεται μέτρο αλλά αν περιορίζετε τον εαυτό σας συνεχώς, κάποια στιγμή θα βγείτε εκτός ελέγχου. Και δεν θέλετε αυτό να συμβεί στις διακοπές. Προσπαθήστε να τρώτε σωστά και διαισθητικά, ανάλογα με όσα ζητάει το σώμα σας. Όσο πιο «χορτάτοι» φύγετε για διακοπές, τόσο πιο άνετοι θα είστε με τη διατροφή κατά τη διάρκειά τους.

  1. Σημειώστε κάποια πράγματα που για εσάς είναι αδιαπραγμάτευτα

Ο καθένας έχει διαφορετικές προτεραιότητες και σωματικές ανάγκες. Πριν φύγετε για τις διακοπές σας, μπορείτε να ορίσετε τα δικά σας αδιαπραγμάτευτα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν λίγα λεπτά γιόγκα την ημέρα, πολύ νερό ή κάποια σνακ που ξέρετε ότι δεν σας ενοχλούν στο έντερο. Μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε ολιγόλεπτη γιόγκα, παρακολουθώντας YouTube, κοιλιακούς και καθίσματα πριν φύγετε για μπάνιο ή τρέξιμο νωρίς το πρωί στην παραλία. Επίσης, μπορείτε να έχετε προμηθευτεί από πριν τα αγαπημένα σας σνακ, ώστε όταν πεινάτε και είστε έξω να μην αγχώνεστε για φουσκώματα. Σημασία έχει να είστε ευέλικτοι είτε τα πραγματοποιήσετε αυτά είτε όχι.

  1. Να είστε συνεπείς σε ορισμένα πράγματα

Η ρουτίνα σε ορισμένες συνήθειες είναι σημαντική για τον κιρκάδιο ρυθμό σας, το εσωτερικό σας ρολόι που ρυθμίζει τον ύπνο, το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σίγουρα, δεν μπορούν να είναι όλα σταθερά όπως όταν είστε σπίτι, αλλά μπορείτε να διατηρήσετε σταθερές κάποιες συνήθειες. Διατηρήστε περίπου στις ίδιες ώρες τα γεύματά σας μέσα στη μέρα και προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα.

  1. Περπάτημα και στις διακοπές

Το περπάτημα θέτει όλο το σώμα σε κίνηση, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και διαβήτη, ενώ έχει συνδεθεί με τη βελτιωμένη κινητικότητα του εντέρου, τον ποιοτικότερο ύπνο και την καλή διάθεση. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μη σταματήσετε να περπατάτε και στις διακοπές. Άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση, το περπάτημα μπορεί να γίνει και πολύ ευχάριστο. Σκεφτείτε να περπατήσετε για να ανακαλύψετε μια πιο μακρινή παραλία, να κάνετε μια πεζοπορία, να εξερευνήσετε με τα πόδια όλα τα αξιοθέατα του τόπου.

  1. Ενυδατωθείτε

Στις διακοπές είναι πολύ πιο εύκολο να αφυδατωθείτε, καθώς ο αέρας στο αεροπλάνο που μπορεί να μπείτε είναι πιο ξηρός και ίσως καταναλώσετε περισσότερο αλκοόλ ή δεν έχετε που να ξαναγεμίσετε το μπουκάλι σας ενώ βρίσκεστε σε κάποια ερημική παραλία. Σύμφωνα με τις Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, θα πρέπει να πίνετε 11,5 έως 15,5 φλιτζάνια υγρών τη μέρα, όμως αφήστε την δίψα σας να σας καθοδηγήσει. Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Το ίδιο ενδεχομένως και το σοκολατούχο γάλα, καθώς με βάση τα ευρήματα μιας έρευνας, το σοκολατούχο γάλα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού λόγω των ηλεκτρολυτών και της ιδανικής αναλογίας υδατάνθρακα προς πρωτεΐνη τρία προς ένα.

  1. Ετοιμάστε τα αγαπημένα σας σνακ για το ταξίδι

Αν και η ρουτίνα σας θα αλλάξει κατά τη διάρκεια των διακοπών, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για πιθανές καθυστερήσεις πτήσεων ή πλοίων ή για την πιθανότητα να μην σας αρέσει το φαγητό που σερβίρεται σε αυτά τα μέσα. Οι ενεργειακές μπάρες, οι ξηροί καρποί και τα εύκολα σάντουιτς αποτελούν ιδανικές λύσεις για τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Να θυμάστε ότι εσείς ορίζετε τη ρουτίνα των διακοπών σας. Μπορείτε να είστε τελείως χαλαροί και όπως τα φέρει η ροή στον νέο προορισμό ή λίγο προετοιμασμένοι και συνεπείς, ώστε να αντιμετωπίσετε όσα αναπάντεχα συμβούν δίχως σας χαλάσουν τη διάθεση.

πηγή: vita.gr