Μερικές φορές οι wellness στόχοι μπορεί να φαίνονται σαν μια ατελείωτη λίστα υποχρεώσεων: καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη, μειώστε το αλκοόλ, κάντε περισσότερα βήματα, πάρτε προαγωγή, μάθετε πώς να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Όμως, αντί να δημιουργήσετε μια μακρά, πιεστική λίστα με όλα αυτά που θέλετε να πετύχετε, γιατί να μην εστιάσετε σε έναν και μόνο στόχο τη φορά; Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο κανόνας 90/90/1, που πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αποτελεί το μυστικό για την επίτευξη οποιουδήποτε σημαντικού στόχου. Μάθε παρακάτω τα πάντα και βάλτε τον σε εφαρμογή!

Τι είναι ο κανόνας 90/90/1 & πώς λειτουργεί

Ο συγκεκριμένος κανόνας δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα των best-sellers “The Monk Who Sold His Ferrari” και “The 5AM Club”, Robin Sharma. Σε αυτήν τη μέθοδο, παίρνετε έναν μεγάλο στόχο -είτε πρόκειται για την έναρξη μιας επιχείρησης είτε για την επίτευξη ενός μαραθωνίου- και αφιερώνετε τα πρώτα 90 λεπτά της ημέρας (ο Robian Sharma αναφέρεται στις 5 π.μ.-9 π.μ. ως τις «ώρες με την υψηλότερη αξία») για 90 ημέρες στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Γιατί το 90 είναι ο μαγικός αριθμός; Τα 90 λεπτά λέγεται ότι είναι το όριο για να εστιάσουμε έντονα σε οποιαδήποτε εργασία πριν χάσουμε το ενδιαφέρον μας γι’ αυτήν, 90 ημέρες είναι αρκετές για να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο, ώστε να πετύχετε ρεαλιστικά αυτόν τον έναν στόχο σας, ενώ είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα, για να δημιουργήσετε μια συνήθεια. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να διαβάζετε περισσότερο και διαβάζετε κάθε πρωί για 90 λεπτά, μέχρι να συμπληρωθούν οι 90 ημέρες, τότε το διάβασμα δεν θα είναι πια άλλο ο στόχος σας, αλλά θα αποτελεί πραγματικότητα και κομμάτι της πρωινής σας ρουτίνας.

Πώς θα τον εφαρμόσετε

  • Βάλτε χρονόμετρο και προετοιμαστείτε

Μόλις ξυπνήσετε βάλτε ένα χρονόμετρο για 90 λεπτά, αλλά φροντίστε να μη σας ενοχλήσει κανείς μέσα σε αυτό το διάστημα. Βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο ή σε λειτουργία πτήσης, βρείτε τον στόχο σας, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και ξεκινήστε. Στο τέλος των 90 λεπτών, μπορείτε να σημειώνετε την πρόοδό σας, για να ξέρετε αν τα καταφέρατε κάθε φορά.

  • Οργανώστε το πώς θα περάσετε τα 90 λεπτά

Το πώς ακριβώς θα περάσετε αυτά τα 90 λεπτά εξαρτάται από εσάς. Αν ο στόχος σας είναι να διαβάζετε περισσότερο, όπως προαναφέραμε, φροντίστε αυτές τις 90 μέρες να διαβάζετε αρκετά βιβλία -ξυπνήστε αρκετά νωρίτερα πριν πάτε στη δουλειά για να προλάβετε. Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, κάποιες μέρες μπορεί να κάνετε διοικητικές εργασίες, ενώ άλλες μπορεί να κάνετε brainstorming. Αν θέλετε να τρέξετε σε μαραθώνιο ή να γίνετε καλύτεροι/ες στην κολύμβηση, πηγαίνετε για τρέξιμο ή κολύμπι αντίστοιχα κάθε πρωί για 90 ημέρες.

  • Βρείτε έναν σκοπό και όχι έναν στόχο

Εάν δε σας έρχονται συγκεκριμένοι στόχοι στο μυαλό σας, σκεφτείτε να εφαρμόσετε τη μέθοδο 90/90/1 σε σκοπούς ή συναισθήματα και όχι σε στόχους. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να γίνετε πιο ευτυχισμένοι/ες στη ζωή σας. Αφιερώστε 90 ημέρες δίνοντας προτεραιότητα στην ευτυχία σας για τα πρώτα 90 λεπτά της ημέρας σας: ξυπνήστε νωρίς για να απολαύσετε το αγαπημένο σας χόμπι, κάντε διαλογισμό αντί να κάνετε scroll down στο κινητό σας ή καλέστε στο τηλέφωνο την κολλητή σας, για να πείτε τα νέα σας και να γελάσετε.

  • Να είστε ευέλικτοι/ες

Εάν ο αριθμός 90 ακούγεται τρομακτικός, ξεκινήστε με το 15/15/1 και σταδιακά αυξήστε το στο 30/30/1, μετά στο 45/45/1, μέχρι να φτάσετε στο 90/90/1. Επίσης, εάν δεν είστε πρωινός τύπος ή το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει να αφιερώνετε αδιάκοπα 90 λεπτά το πρωί στο να κάνετε κάτι, επιλέξτε μια διαφορετική ώρα της ημέρας που σας βολεύει.

Πηγή: Vita