Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
48 εκατ. Ευρώ για έργα Πολιτισμού στο Λεκανοπέδιο από την Περιφέρεια

48 εκατ. Ευρώ για έργα Πολιτισμού στο Λεκανοπέδιο από την Περιφέρεια

Υπεγράφη η σχετική πρόσκληση προς το Υπουργείο Πολιτισμού που αναμένεται να δώσει ώθηση στις εναλλακτικές μορφές θεματικού τουρισμού.

Πόροι της τάξης των 48 εκατομμυρίων ευρώ που θα διοχετευτούν στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της Αττικής, προκειμένου να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερο πόλο έλξης για τους επισκέπτες που αποζητούν την εμπειρία εναλλακτικών μορφών θεματικού τουρισμού, διατίθενται με απόφαση εκχώρησης του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά προς το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για τον τομέα του Πολιτισμού, που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021 – 2027.

Μετά την υπογραφή της σχετική πρόσκλησης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:

«Πρώτιστη σημασία για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, έχει η ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε σχετική προσπάθεια.

Η Αττική καθίσταται κορυφαίος προορισμός για τους λάτρεις του πολιτισμού και της Ιστορίας, καθώς φιλοξενεί μοναδικά τοπόσημα παγκόσμιας κληρονομιάς και ευρείες πολιτιστικές υποδομές. Επιδιώκουμε την κάθετη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού για τους επισκέπτες που έρχονται απ’ όλο τον κόσμο στον τόπο μας και αποζητούν την εμπειρία εναλλακτικών μορφών θεματικού τουρισμού. Θα συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε με κάθε πρόσφορο μέσο, τα μνημεία και τις ομορφιές, τόσο της Αθήνας όσο και των υπόλοιπων περιοχών του λεκανοπεδίου. Συνεχίζουμε δυναμικά τις ολιστικές παρεμβάσεις δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τα 40 εκατ. ευρώ της εκχώρησης, που μέσω του 20% της υπερδέσμευσης δύναται να φθάσουν και τα 48, θα αξιοποιηθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Τα ίδια τα έργα πολιτισμού, έχουν ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα»

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε:

«Ο πολιτισμός, εκτός από εργαλείο κοινωνικής συνοχής, αποτελεί και ένα τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς από τη μια πλευρά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ταυτότητά μας κι από την άλλη παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργούνται επενδύσεις. Τα ίδια τα έργα πολιτισμού, έχουν ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα.

Πρόσφατη τεκμηριωμένη μελέτη δείχνει ότι η επένδυση 1 ευρώ σε έργα πολιτισμού, επιφέρει σε βάθος πενταετίας το ποσό των 3,44 ευρώ. Και αναφερόμαστε μονάχα στην περίοδο κατασκευής τους, όχι της λειτουργίας, καθώς εκεί το θετικό αποτέλεσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η Αττική, είναι ένας ευλογημένος από κάθε άποψη τόπος. Έχει ένα μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο βεβαίως σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην Αθήνα, αλλά δεν είναι μόνο εδώ. Η ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών καθίσταται απόλυτη ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, για τη σημερινή γενναιόδωρη πράξη και κυρίως για την εμπιστοσύνη του προς το Υπουργείο Πολιτισμού».

Ο σχετικός φάκελος (αίτηση χρηματοδότησης) με την πρόταση Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού θα μπορεί να υποβληθεί έως τις 17 Ιανουαρίου 2025. Η αξιολόγησή της θα είναι άμεση και αναμένεται να διενεργηθεί βάσει των παρακάτω βασικών ομάδων κριτηρίων:

•⁠⁠Συμφωνίας – πληρότητας ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης.
•⁠⁠Καταλληλότητας – επαρκούς τεκμηρίωσης της επιλογής της Περιοχής Παρέμβασης και της προτεινόμενης Στρατηγικής ΟΧΕ.
•⁠Επάρκειας ως προς την συνεκτικότητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της Στρατηγικής ΟΧΕ.
•⁠⁠Συμβατότητας με το Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 και άλλα προγραμματικά/αναπτυξιακά/θεσμικά κείμενα αναφοράς.
•⁠Επάρκειας του μοντέλου διακυβέρνησης και των ενεργειών διαμόρφωσης εταιρικής σχέσης κατά την κατάρτιση και υλοποίηση της Στρατηγικής.
•⁠⁠Επαρκούς τεκμηρίωσης επικοινωνιακού σχεδίου.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, θα εκδοθεί η απόφαση εκχώρησης προς την Επιτελική Δομή του Υπουργείου Πολιτισμού και θα μπορούν να ξεκινήσουν οι προσκλήσεις και οι εντάξεις έργων.

Να σημειωθεί τέλος, ότι στο πλαίσιο της υπογραφής της πρόσκλησης για την ΟΧΕ Πολιτισμού, υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής και του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), με αντικείμενο την παραγωγή ειδικού εκπαιδευτικού υλικού  (kit) με τίτλο «Κυνήγι Θησαυρού στο Μουσείο». Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται σε παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού και περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις με γρίφους και δραστηριότητες που επιτρέπουν στα παιδιά να ανακαλύψουν τα εκθέματα της νέας μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και των μνημείων που εντάσσονται στη σκέπη του, και να γνωρίσουν βιωματικά και δημιουργικά όψεις του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί έναν από τους πολλούς και σημαντικούς φορείς, που χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της απόφαση εκχώρησης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για τον τομέα του Πολιτισμού, εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ήταν: η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Έλενα Ράπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής ΑΕ Γιώργος Κορμάς και η νέα Γενική Διευθύντρια του φορέα Έφη Φιλιοπούλου, ο Διευθυντής της ΕΥΔΠ “Αττική” Δημήτρης Δρόσης και ο Προϊστάμενος Μονάδας Α΄ Άγγελος Σπηλιώτης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Μπέσσυ Αργυράκη και ο Προϊστάμενος Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννης Μυλωνάς.

Sports in

Νικόλ Ελευθεριάδου και Σάσα Βεζένκοφ μαζί στην αναχώρηση της Εθνικής ομάδας

Η Νικόλ Ελευθεριάδου πέταξε με την υπόλοιπη Εθνική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και στο αεροδρόμιο την πήγε ο σύντροφός της, Σάσα Βεζένκοφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024