Πόσο κινδυνεύει από την ξηρασία η Μονεμβασιά – Αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου στο in
Πόσο πιθανό είναι τα επόμενα χρόνια η Μονεμβασιά να αλλάξει φυσιογνωμία;
Η ξηρασία απειλεί την Μονεμβασιά και σε ποιο βαθμό; Θα σωθούν οι μεγάλες εκτάσεις με τις καλλιέργειες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία; Αυτά και άλλα πολλά απαντάει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο in ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης, που εκλέγεται από το 2004 Δήμαρχος.
Ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο σε σχέση με τα αποθέματα νερού; Είναι όσο δραματική την περιγράψετε σε πρόσφατη ανακοίνωση σας;
Περιθώριο δράματος μεγαλυτέρου υπάρχει. Δεν έχουμε νερό και κάποιες πηγές με τις οποίες τροφοδοτούσαμε τον Δήμο, έχουν στερέψει. Έχουμε 38 κοινότητες και πολλούς οικισμούς. Αντλούμε νερό μόνο από γεωτρήσεις και έχουμε ξεπεράσει τα 300 μέτρα βάθος. Παρακάτω δεν έχει. Και το νερό πια δεν φτάνει. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που έχει αυξηθεί ο πληθυσμός σε κάποιες περιοχές του δήμου, τους τροφοδοτούμε με το ζόρι. Στο μεταξύ λόγω της θέσης μας, αυξάνει διαρκώς η αγωγιμότητα του νερού λόγω της θάλασσας.
Υπάρχει λύση;
Καμία. Δεν υπάρχει λύση γενικότερα. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με ελιές και πορτοκαλιές που ποτίζονται. Το 90% του νερού μας πηγαίνει στην άδρευση. Ένα μικρό ποσοστό το παίρνει ο Δήμος για την ύδρευση. Απλά κάθε χρόνο η κατάσταση με την επάρκεια του νερού χειροτερεύει. Βλέπετε ότι μόνο με τις βροχές αντικαθίσταται το νερό που καταναλώνεται. Είναι αυτονόητο ότι όσο μειώνεται το νερό, οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες θα είναι τραγικές. Θα ξεραθούν όλα. Θα μιλάμε για ερημοποίηση εδαφών. Ήδη υπάρχουν προβλήματα στις πορτοκαλιές και θα έχουμε πιθανόν και στις ελιές. Και τι να κάνεις. Να σταματήσεις να ποτίζεις τις καλλιέργειες;
Νερό σε άλλα σημεία του δήμου δεν υφίσταται;
Κάνουμε διαρκώς γεωτρήσεις. Κάποια λίγα νερά θα αξιοποιηθούν. Αλλά και αυτά θα στερέψουν. Αυτή είναι η κατάσταση και δεν είμαστε η μόνη περιοχή της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Για εμάς η πρόβλεψη είναι εντελώς δυσοίωνη. Δεν έχουμε ούτε φράγματα. Και κάποια πολύ μικρά που θα μπορούσαν να γίνουν, δεν στέλνουν νερό τα ρέματα για να γεμίσουν. Μόνο η βροχή.
Οι πολίτες τι μπορούν – αν μπορούν – να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν;
Πρέπει να αποκτήσουμε συναίσθηση το πόσο πολύτιμο είναι το νερό για να μην το σπαταλάμαι. Όταν σαν δήμος αναφέρουμε διαρκώς με ανακοινώσεις να υπάρξει περιορισμός στη σπατάλη, λίγοι δυστυχώς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό.
*πηγή φωτογραφίας, facebook δημάρχου Μονεμβασιάς
- ΟΗΕ: Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότηση για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων
- Κίεβο: Ισχυρές εκρήξεις μετά από συναγερμό για πυραυλική επίθεση
- Αρκάς: Η χριστουγεννιάτικη καλημέρα της Παρασκευής
- Τα ζώδια σήμερα: Δες το αλλιώς
- Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε φανάρι στη Θεσσαλονίκη
- Κώστας Χαρδαβέλλας: «Δεν λέω λοιπόν ούτε αντίο, ούτε καλό ταξίδι»