Προχωρά το Ψηφιακό Ασκληπιείο και το Πάρκο Ασκληπιού στα Τρίκαλα
Δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο στο δήμο Τρικκαίων.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η πατρίδα του Ασκληπιού, τα Τρίκαλα, αποκτά το ψηφιακό της μουσείο και πάρκο για τον αρχαίο θεό της ιατρικής, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την προμήθεια της υλικοτεχνικής υποδομής.
Πρόκειται για το έργο που αφορά στην αξιοποίηση του μύθου του Ασκληπιού και των θεραπευτικών του ικανοτήτων, μέσα από τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Ασκληπιείου και ενός Πάρκου. Και τα δύο χωροθετούνται στο Δημαρχείο Κόζιακα, που δε λειτούργησε, καθώς με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ο Δήμος εντάχθηκε στον Δήμο Τρικκαίων.
Ο σχεδιασμός και τα 4 επίπεδα
Το Ψηφιακό Ασκληπιείο – Πάρκο Ασκληπιού θα διαρθρώνεται σε τέσσερα επίπεδα:
Α΄Επίπεδο:
Έκθεση εντός του κτηρίου, με συμβατικά και πολυμεσικές εγκαταστάσεις, αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων και πηγών, διαδραστικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και ψηφιακή ξενάγηση. Η έκθεση διαρθρώνεται από 7 ενότητες:
- Πρώιμες λατρείες της υγείας και πρακτικές ίασης.
- Ο Ασκληπιός.
- Το αρχαίο Ασκληπιείο.
- Η αντίληψη του ανθρωπίνου σώματος (Ελλάδα, Ινδία, Κίνα, Αρχ. Αίγυπτος, κ.λπ.).
- Ιατρικές αντιλήψεις.
- Η ιπποκρατική ιατρική και παράδοση.
- Έκθεση για τα ιάματα της φύσης.
Β΄ Επίπεδο:
Διαμόρφωση και ανάπτυξη πρότυπου ιαματικού βοτανικού κήπου σε έκταση περίπου 1,2 στρεμμάτων, με πολλά ήδη ιαματικών φυτών από την ενδημική (τοπική) χλωρίδα αλλά και την χλωρίδα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα φυτά, πέρα από την επιτόπια σήμανση θα σημαίνονται επιτόπια και με ψηφιακή τεκμηρίωση, σε ειδική διαδραστική εφαρμογή στο περιβάλλον της ενότητας «Ιάματα της Φύσης».
Γ΄Επίπεδο:
Όπως και στα αρχαία Ασκληπιεία, το Πάρκο Ασκληπιού θα φιλοξενήσει εκπαιδευτικές, δημιουργικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους του. Αυτές περιλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, χώρους υποδοχής περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, χώρο προβολών για σεμινάρια, διαλέξεις και δρόμενα με θέμα τη υγεία κ.α.
Δ΄ Επίπεδο:
Επιστημονική τεκμηρίωση και ψηφιακό αποθετήριο. Το Πάρκο θα διαθέτει βιβλιοθήκη συμβατικών πολύγλωσσων εκδόσεων με θέμα την ιστορία της ιατρικής, την υγεία, την ιατρική, φαρμακολογία, κ.λπ., καθώς και ψηφιακές εφαρμογές ανατομίας, διατροφής, άθλησης και προληπτικής ιατρικής.
Ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 522.856,37 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» (Π.Α.Α. 2014-2020) και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη.
Τεχνική συνάντηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις